Lexus-modellen blinken uit in ijstijden tijdens Siberisch avontuur.

De bevroren wildernis van Siberië wordt meestal niet beschouwd als een natuurlijke omgeving voor een Lexus, maar vormde toch het decor voor een schitterend rijevenement om de wegligging van twee heel verschillende modellen te testen: de RX, Lexus’ grote luxueuze hybride SUV, en de LC coupé met V8-motor.

De locatie voor dit rijevenement was het Baikalmeer, het diepste zoetwatermeer ter wereld, waar de temperatuur tot min 60 graden Celsius kan dalen. Het ijs is daardoor wel 1,5 meter dik. Het ijs is zelfs zo dik en sterk dat het meer ’s winters onderdeel is van het Russische nationale wegennet.

Deze bijzondere omgeving vroeg om een bijzondere bestuurder. Lexus deed daarom een beroep op de getalenteerde Nikita Shikov, een van de grootste driftkampioenen van Rusland. Nikita is onder meer tweevoudig vicekampioen in de Russian Drift Series, vicekampioen van Formule Drift Russia en winnaar van de Auto Exotics Cup. Ondanks zijn ervaring was dit de eerste keer dat hij met een Lexus op het ijs reed: een heel ander oppervlak dan de racecircuits die hij gewend is.

De RX heeft een indrukwekkende reputatie als ’s werelds eerste ‘luxe cross-over’, maar de extreme beproeving in Siberië was een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van deze stijlvolle SUV. Shikov gaf toe dat hij van tevoren wel twijfels had over de prestaties van de elektronische E-Four vierwielaandrijving van de auto.

“Ik was eerst sceptisch”, zei hij, “omdat de RX standaard op voorwielaandrijving is ingesteld. De achterwielen worden pas ingeschakeld wanneer de sensors registreren dat de wielen beginnen door te slippen. Maar eenmaal op het ijs merkte ik dat de achteras heel snel wordt ingeschakeld, zodat je vol vertrouwen een gecontroleerde powerslide met alle vier de wielen kunt maken.”

Shikov kon zelfs een aantal bijzonder spectaculaire manoeuvres uitvoeren door de grip van de voorwielen te benutten. Terwijl de auto een rechtuitsnelheid van 100 km/h bereikte, draaiden de aangedreven wielen met meer dan 180 km/h rond.

Met zijn 464 DIN-pk sterke V8-motor en achterwielaandrijving was de LC een heel andere kandidaat. Voordat hij ook maar op het ijs stond, was Shikov al onder de indruk van zijn karakter: “Ik reed voor het eerst in deze GT en vond hem geweldig. Op de lokale wegen naar ons kamp leerde ik zijn karakter kennen: een snelle toerwagen voor lange afstanden met een uitstekende aerodynamica, perfecte wegligging, comfortabel interieur en ideale rijpositie”, zei hij.
“Maar wanneer je op het ijs rijdt, voel je meteen de achterwielaandrijving. Door het gewicht van de auto en het feit we op standaardbanden reden, was de acceleratie niet het belangrijkste. Alles draaide om de rijtechniek, het opzoeken van de grenzen van de auto.”

Het oppervlak van het Baikalmeer was bedekt met een laagje sneeuw en Shikov genoot van de kans om de LC over het ijs te sturen. “Toen de grip voelbaar werd, leek het bijna alsof ik op asfalt reed”, zei hij. “Met een wielsnelheid van ongeveer 280 km/h kon ik de echte persoonlijkheid van de auto ervaren. De achterwielen veroorzaakten indrukwekkende sneeuwsporen, net als de rookwolken die bij driften op een circuit ontstaan.”

Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws