Minder bekende modellen uit de 125-jarige geschiedenis van Škoda Auto: de Škoda Sagitta

Škoda’s best verkochte auto tussen de twee wereldoorlogen was de ‘Popular’. De bestseller van het merk Mladá Boleslav, gepresenteerd in 1934, bleef de volgende jaren echter groeien in termen van cilinderinhoud en motorvermogen, afmetingen en prijs. Het middenklasse-model opende zo ruimte in het modellengamma voor een goedkoper alternatief: de 995 Popular ‘Liduška’ met een watergekoelde viercilindermotor. De ontwikkeling begon in 1936 met unieke prototypes waarmee de Boheemse fabrikant experimenteerde met ongebruikelijke aandrijfsystemen. Twee van deze zogenaamde Škoda Sagitta’s overleven tot op de dag van vandaag.

Twee exemplaren van de zeldzame Sagitta bevinden zich nu in de collectie van het Škoda-museum in Mladá Boleslav. De volledig gerestaureerde coupé, geschilderd in metallic bruin, maakt integraal deel uit van de permanente tentoonstelling. Het heeft schuiframen in de zijdeuren – een doordachte oplossing waarvoor geen raamkrukken nodig zijn, waardoor het ruimtegevoel op ellebooghoogte wordt verbeterd. Een ander coupémodel wacht op restauratie in het museumpakhuis. Hoewel deze aantrekkelijke kleine auto’s niet in serieproductie gingen, dienden ze toch hun doel: veel elementen, waaronder de motor in de lengterichting voor de vooras en het radiatorrooster, die samen met de motorkap omhoog tilden om aan het water te werken- gemakkelijker gekoelde viercilinder, vond zijn weg naar de 995 Popular ‘Liduška’, gebouwd vanaf november 1938. Ondanks zijn meer uitgebreide 995cc, 16 kW (22 pk) motor en 400 millimeter langere carrosserie, werd het een grote hit in termen van prijs en verkoop: Škoda rekende slechts 17.300 kronen exclusief btw. In 1946 waren in totaal 1478 eenheden van de ‘Liduška’ van de productielijn gerold.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws