Porsche: Active Aerodynamics, een woordje uitleg

Krachtiger, dynamischer en comfortabeler dan ooit: de nieuwe 911 Turbo S zet op veel gebieden nieuwe maatstaven. Dat geldt ook voor de adaptieve aerodynamica, die Porsche in zijn vlaggenschip 911 verder heeft verbeterd.

Porsche Active Aerodynamics (PAA) past de aerodynamische eigenschappen van het voertuig nog nauwkeuriger aan de rijsituatie, snelheid en geselecteerde rijmodus aan. PAA vierde zijn wereldpremière in de vorige generatie van de 911 Turbo die in 2014 werd gelanceerd. Alle modellijnen van de 718 tot en met de Panamera en Taycan zijn nu voorzien van actieve aero-
dynamische elementen.

“Geen enkele andere sportwagen reageert op verschillende situaties met zo’n aerodynamische flexibiliteit als de nieuwe 911 Turbo S. Wij aerodynamische ingenieurs worden normaal gesproken voor een dilemma gesteld: een lage luchtweerstandscoëfficiënt is wenselijk voor maximale snelheid en een laag verbruik, terwijl een hoge neerwaartse druk voordelig is voor rijdynamiek. De twee kenmerken spreken elkaar echter tegen ”, legt dr. Thomas Wiegand, Head of Aerodynamics Development bij Porsche, uit. “PAA lost de conflicten op tussen deze verschillende aerodynamische doelen. De uitgebreide uitbreiding van het intelligente systeem in de 911 Turbo S maakt het mogelijk om een ​​veel grotere spreiding tussen de aerodynamische configuraties te bereiken voor een optimale rijdynamiek en minimale weerstand. Bovendien is er een groter potentieel voor de aerodynamische componenten om in elke rijsituatie aan specifieke rijdynamiekvereisten te voldoen.

De actieve koelluchtkleppen zijn nieuw. Samen met de variabele voorspoilerlip en de uitschuifbare en kantelbare achtervleugel beschikt het nieuwe topmodel over drie actieve aerodynamische componenten. Naast de basis aerodynamische configuraties van de 911 Turbo, namelijk PAA Speed ​​en PAA Performance, maakt dit nu de realisatie van een Eco-configuratie mogelijk.

PAA is ook uitgebreid met een Wet Mode-functie, die de aerodynamische balans naar de achteras verplaatst voor meer rijstabiliteit op nat wegdek, evenals de luchtremfunctie, die een grotere weerstand en meer neerwaartse druk produceert bij volledig remmen bij hoge snelheid en resulteert daardoor in een kortere remweg en grotere rijstabiliteit. PAA wordt ook gebruikt voor aanpassing aan de veranderde luchtstroom rond het voertuig wanneer het schuifdak of de cabriokap open is. Dit betekent dat er in totaal acht verschillende aerodynamische configuraties zijn, die elk worden beschreven door een specifieke combinatie van de actieve aerodynamische componenten.

Verbeteringen zijn niet alleen aangebracht in de aanpassing aan de specifieke vereisten tijdens het rijden, maar ook wat betreft de aerodynamische eigenschappen zelf: de nieuw ontworpen actieve voorspoiler en achtervleugel hebben de neerwaartse kracht met 15 procent verhoogd om een ​​verbeterde rijstabiliteit en dynamiek bij hogere snelheden. De maximale neerwaartse druk in de Performance-positie (Sport Plus-modus geactiveerd) is nu ongeveer 170 kg.

De luchtweerstandscoëfficiënt (cd) van de 911 Turbo S is afhankelijk van de aerodynamische instelling. De meest efficiënte configuratie met een minimale cd-waarde van 0,33 wordt bereikt met gesloten kleppen en ingetrokken voor- en achterspoilers.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws