• Home
  • Kroniek/Interview

Ondanks het karakter van de rally weg is staat Filip Collez al voor de 23ste keer aan de start in Ieper.

In 1994 verscheen Filip Collez voor de eerste keer aan de start van de Ieperse rally, toen nog als piloot. Nu staat hij aan de vooravond van zijn 23e deelname en in die periode heeft de rally toch een hele evolutie meegemaakt volgens de Beselaarnaar.

Je begon je carrière als piloot?

“In 1994 reed ik inderdaad nog zelf. Zo startte ik in ’94 en ’95, net zoals in 2003, met een Peugeot 205 GTI. 1996 en 1999 was een Citroën AX GTI dan mijn strijdwapen. Na een enkele keren tussendoor het stuur zelf in handen te hebben genomen, verhuisde ik naar het co-pilotenzitje. Ik zat naast Jurgen Vanderhaeghe die toen meereed in de Citroën Saxo challenge. Ik was ook navigator van Stef Depuydt in de Saxo Kit Car en zat vele jaren naast Ferdi Perneel, in diverse wagens. Enkele jaren terug reed ik al eens met Bjorn Renier (Wervik) in Ieper en toen was het zo goed meegevallen dat we altijd zeiden dat het voor herhaling vatbaar was. In 2016 is het dus eindelijk gelukt. Onze prestatie van toen evenaren, toen we in de top-3 van de toenmalige klasse N3 finishten, zou leuk zijn. Concurrentie mogen we verwachten van een andere streekrijder, met name Frederic Berville, maar ook voor eventueel buitenlands geweld moeten we de nodige aandacht hebben. Ik heb echter het volste vertrouwen in Bjorn. In het nationale criterium bewees hij dit jaar al zijn kunnen en hij is in dit kampioenschap een van de grootste kanshebbers op de eindzege. Hij kent de Renault Clio door en door en gezien zijn kalender zal hij ook geen gebrek hebben aan wedstrijdritme.”

Je hebt de rally van Ieper zien veranderen?

“De Ieperse rally heeft door de jaren heen toch wel een hele evolutie meegemaakt. Ik herinner me nog dat we in mijn beginjaren meer dan 400 km tegen de klok moesten afwerken, verdeeld over liefst 36 klassementsproeven. Nu rijden we nog een goede 200 km aan chronoritten, wat dus eigenlijk ‘peanuts’ is in vergelijking met vroeger. Ieper is eigenlijk een uitgerokken sprint geworden als je het vergelijkt met vroeger. Voor mij is een stuk het karakter van de rally weg. Wie vroeger deelnam wist dat je begon aan een pure slijtageslag. We moesten de hele vrijdagnacht knokken tot tegen het ochtendgloren. En na enkele uren rust vlogen we er op zaterdag weer in. Ik heb zelfs de rally nog meegemaakt over drie dagen. 

Maar deze rally is langs de andere kant nog altijd heel belangrijk naar sponsors, pers en publiek toe en dus tekenen we hoe dan ook weer present in de kattenstad.”

Door Dirk Titeca.

primi sui motori con e-max

Volg RallyandRaces ook op

Blijf ook via de sociale media op de hoogte.  Like us - Follow us !

Advertisements

GothVille
Drive your race to our Hell!
ElectroMarket!
ElectroMarket! More than 10.000 electro products in stock!
ElectroMarket Promo Page!
Don't miss our promotions, changing every day.