• Home
  • Kroniek/Interview

Steven Dolfen en Nikita Wyllemet klaar voor nieuwe deelname in Ieper waar foutjes echter cash worden betaald.

 

Nikita Wyllemet en Steven Dolfen, beiden woonachtig in Geluveld, zijn twee goede vrienden die dezelfde passie delen: de rallysport. Nikita kwam zelfs onvrijwillig door Steven terecht in het co-pilotenzitje. Beiden starten eind juni in de Kenotek Ypres Rally, weliswaar in verschillende auto's. Ze hebben elk ook een verschillend doel voor ogen.

Nikita, een 27-jarige verkoopster, beleefde haar vuurdoop op de Monteberg in 2012. “Ik trok met een groep vrienden naar de jaarlijkse rallymaaltijd van Steven, waar ik een co-pilotenzitje won in de tombola. Mijn eerste rally op de Monteberg zal me dan ook altijd bijblijven, al belandden we wel in het decor. Tot dan beperkte mijn rallyervaring zich in het helpen met mijn ouders aan ons huis, waar jaarlijks de kp Hollebeke passeert, en we altijd buiten stonden met braadworsten en drank. Of soms reed ik met de fiets met een goede vriendin eventjes wat verder om de rally van Wervik te zien doorkomen. 

Tot nu toe is mijn Ieper-ervaring beknopt tot een drietal deelnames in de Historic rally. Aan de zijde van Koen Verhaeghe in een Ford Escort MKI was de grootste betrachting wel de eindmeet bereiken, zonder enig resultaat voorop te stellen. Maar zeker stond plezier beleven even hoog in het vaandel. Wat ik vooral onthoud is de superleuke sfeer die er heerst in het rallycentrum van Boezinge. Voor mij wordt het dus eind juni de eerste deelname aan het moderne gebeuren.”

Steven debuteerde al in 2007 in de rally van Komen. 

“Voor mij zal het de tweede keer zijn dat ik in Ieper over het startpodium rol,” pikt de 33-jarige beenhouwer-traiteur in een Brusselse zaak in. “In 2014 verliep alle supergoed, toen we met de Peugeot 206 in de top-20 finishten en we zelfs eerste waren in de klasse.  Vorig jaar wilden we hier zeker een verlengstuk aan breien, ook met het oog op onze deelname in de Peugeot 208 cup. In mijn geboortestad Wervik wilden we twee weken vooraf vooral starten om enerzijds onze vele plaatselijke supporters te plezieren, maar ook als ultieme test voor Ieper. Enkele ERC-vedetten als Marjan Griebel en Chris Ingram namen ook de gelegenheid te baat om hun officiële bolide aan een laatste test onderwerpen. Op de eerste klassementsproef kreeg ik meteen een tik om de oren van een seconde per km. Voor mij het sein om het mes nog wat meer tussen de tanden te nemen, met alle gevolgen. We trapten het gaspedaal nog wat dieper maar door wat we een beginnersfout kunnen noemen, raakten we van de weg af. Met zo’n zware schade aan de wagen dat we noodgedwongen ook de handdoek moesten gooien voor de Kenotek Ypres Rally.”

Dit jaar komen jullie met verschillende ambities aan de start?

 “Sowieso zal uitrijden voor mij, als co van Stefaan Tjoens (Avelgem) in een Renault Mégane, al een heel bevredigend resultaat zijn. In de klasse zijn we ingedeeld bij de zwaarste kleppers, dus moeten we ons ook daar geen begoochelingen maken. Stefaan heeft wel al meer dan 200 rally’s op zijn palmares staan, zodat ik zeker ook wat kan teren op zijn ervaring. Ik ben wel blij dat ik eens kan proeven van het moderne gebeuren en vooral de bolides spreken me veel meer aan. Tijdens de wedstrijd heb ik zeker oog voor de prestaties van Steven. Wanneer we een klassement in handen krijgen ga ik naast de eigen resultaten meteen ook kijken waar Steven ergens rondhangt in de rangschikking.”

“Dit seizoen rij ik het volledig Belgisch kampioenschap,” reageert Steven, “in de hoop zo goed mogelijk te scoren in R2. Maar de tegenstand is niet min, en gezien slechts de eerste tien in het klassement punten scoren, zal het er op aankomen om wel hard te gaan maar voortdurend een lichte marge te behouden. Laat die Europese vedetten maar bakkeleien onder elkaar, enkelen van hen gaan waarschijnlijk wel ervaren dat ieder foutje in Ieper cash wordt betaald. Zelfs een lekke band kan je al enkele minuten tijdverlies opleveren. Finishen, punten pakken en dan zorgen dat de rechtstreekse concurrenten als Romain Delhez achter je blijven.

Streekkennis is zeker ook een relatief begrip. Ik woon wel in de regio, maar hoeveel keren per jaar zou ik passeren in bijvoorbeeld Watou of Reningelst? Mijn lievelingsproeven zijn nog altijd Hollebeke, waar veel lokale supporters present tekenen en toen we nog jong waren met een groepje vrienden met de fiets naar toe reden en ook Reninge heeft een uitdagend parcours, waarbij de grootste lefgozers echt wel durven couperen in de vele waaiers om zo een verschil te maken.”

Door Dirk Titeca.
Foto's: Lorenz Deschuyttere (www.fotolorenz.be)

primi sui motori con e-max

Volg RallyandRaces ook op

Blijf ook via de sociale media op de hoogte.  Like us - Follow us !

Advertisements

GothVille
Drive your race to our Hell!
ElectroMarket!
ElectroMarket! More than 10.000 electro products in stock!
ElectroMarket Promo Page!
Don't miss our promotions, changing every day.