WRX: Kristoffersson wereldkampioen, Duval twintigste.

Dit weekend vond in de hoofdstad Riga de Neste World RX of Letland plaats. Er was een heel kleine kans dat de Zweed Kristoffersson wereldkampioen kon worden en dat is ook gebeurd. Kristoffersson won zijn zesde WK rallycross wedstrijd van het seizoen en dit voor Mattias Ekström en Sébastien Loeb. In het European Rallycross Championship gingen overwinning en titel naar Anton Marklund. Krisztian Szabó won in de Super1600-klasse.

(Foto: FIAWorldRallycross.com)

Vooraf hadden we gezegd dat Kristoffersson zijn voorsprong moest vergroten tot zestig punten om wereldkampioen te kunnen worden. Het begon al goed voor Kristoffersson, want hij reed met zijn Volkswagen Polo Supercar naar de eerste plaats na de kwalificaties en dit met overwinningen in Q1 en Q3. Zijn teamgenoot Petter Solberg – tweede in het kampioenschap – mocht als vierde beginnen aan de halve finales en zo vergrootte Kristoffersson zijn voorsprong met drie punten, wetende dat hij bij de start van de meeting een voorsprong had van 49 punten. De 28-jarige Zweed wist ook zijn halve finale te winnen.

(Foto: FIAWorldRallycross.com)

Sleutelbeenbreuk voor Petter Solberg

Alle ogen waren dus gericht op Petter Solberg zijn halve finale, maar daar liep het mis. Na een goede start ging hij te breed in de eerste bocht en zo reed Janis Baumanis met zijn Ford Fiesta Supercar hard in de zijkant van Solberg. De wedstrijd werd onmiddellijk stilgelegd want Petter had zich verwond. De ziekenwagen bracht de tweevoudige wereldkampioen rallycross naar het ziekenhuis voor verder onderzoek, waar een sleutelbeenbreuk werd vastgesteld. Geen punten dus voor de Noor.

Johan Kristoffersson kon met een overwinning wereldkampioen worden en ging in de finale als leider de eerste bocht in. Niemand slaagde er daarna nog in om hem bij te benen. Hij verbetert zijn record in het FIA World Rallycross Championship met vijf overwinning op een rij en heeft nu 62 punten meer dan de tweede in het kampioenschap en dit met nog twee wedstrijden te rijden. Team PSRX Volkswagen Sweden is nu ook al zeker van de titel bij de teams.

Vier EKS Audi S1 Quattro Supercars in de halve finale

(Foto: FIAWorldRallycross.com)

De Audi’s van EKS waren in goeden doen dit weekend. Toomas Heikkinen sloot de eerste dag af als leider na twee kwalificaties. In zijn halve finale had Topi pech door een gebroken aandrijfas en ook voor thuisrijder Reinis Nitiss was de halve finale de eindbestemming in Letland. Voor Nico Müller zat er nog meer in, want in pas zijn tweede WK rallycross wedstrijd plaatste Nico zich voor de finale, waarin hij zesde werd. Teambaas Mattias Ekström was de beste Audi-rijder en reed een sterke finale maar kon niet mee met Kristoffersson. Ekström werd zo tweede.

Winnaar van vorig jaar Sébastien Loeb wist opnieuw een podiumplaats te behalen met dit keer een derde plaats. Zijn teamgenoten bij Peugeot Hansen moesten tevreden zijn met een halve finaleplaats, wat voor Kevin Hansen zeker een mooi resultaat is met een oudere Peugeot 208 Supercar.

Andreas Bakkerud had graag nog eens op het podium gestaan en als enige Hoonigan Racing Division-piloot in de finale had hij daar dan ook zeker de kansen voor. Andreas kwam niet goed weg van zijn startplaats en moest als laatste starten maar was toch nog in staat om met de Ford Focus RS Supercar als vierde te eindigen. Dit was één plek beter dan de andere thuisrijder Janis Baumanis. Het publiek was zeer enthousiast over het feit dat de Let de finale kon bereiken na die crash met Solberg in de halve finale. Janis bezorgde zijn team STARD een vijfde plaats en bedankte zijn supporters. Geen rijders van MJP Racing Team Austria in de halve finale en voor Timo Scheider was het al een mirakel dat hij kon starten in Q3. Zijn Ford Fiesta Supercar schoot in brand enkele bochten voor de finish van Q1, maar desondanks bracht Timo zijn wagen nog over de finish. Gelukkig kon hij tijdig ontsnappen. François Duval eindigde als twintigste en dit na mechanische problemen voor de start van Q4.

Anton Marklund European Rallycross Champion 2017

(Foto: FIAWorldRallycross.com)

De titel was al binnen na de kwalificaties en na drie eerdere overwinningen. Anton Marklund kon zo zonder stress zijn halve finale afwerken. Deze won hij en na een kanonstart schreef hij ook de finale op zijn naam. De Zweed toonde dit seizoen dat hij zeker ook kon meedraaien met de World RX-piloten. Wie weet zit er volgend jaar een comeback aan te komen op het hoogste niveau. Robin Larsson werd in de finale tweede voor Tamás-Pál Kiss. Michael de Keersmaecker werd na pech pas 27ste. In het kampioenschap ging de tweede plaats naar de jonge Noor Thomas Bryntesson die dit jaar zijn eerste seizoen met een Supercar reed. De derde plek is Tamás-Pál Kiss in een Peugeot 208 Supercar.

Szabó aan de leiding na winst bij Super 1600

Krisztian Szabó won de Super 1600-categorie in Letland. Hij was in de finale sneller dan Rokas Baciuska en Jussi-Petteri Leppihalme. Concurrent voor de titel Artis Baumanis had schade na de halve finale en zijn team kon de Skoda Fabia niet tijdig klaarkrijgen voor de finale. Met nog één wedstrijd te gaan heeft Szabó twaalf punten meer dan Artis Baumanis en twintig punten meer dan Leppihalme. Ulrik Linnemann maakt geen kans meer op de titel aangezien hij zich niet wist te plaatsen voor de finale.

De volgende en laatste wedstrijd in Europa is deze op de Estering. De World RX of Duitsland gaat door van 29 september tot 1 oktober. Hier rijden naast de World RX-piloten ook de Super1600 en Touringcars hun laatste wedstrijd van het seizoen.

Hamilton zet stap richting titel, Vandoorne zevende.

Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs Formule 1 van Singapore gewonnen en zet door de opgave van Sebastian Vettel een belangrijke stap richting een nieuwe wereldtitel. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne werd knap zevende.

Lees meer

Blancpain: Verrassende titel voor Frijns en Leonard.

Robin Frijns en Stuart Leonard hebben op de Nürburgring de Main Race in de Blancpain GT Series Sprint Cup gewonnen en kroonden zich zo verrassend tot kampioenen in het sprintgebeuren.

Lees meer

Volg RallyandRaces ook op

Blijf ook via de sociale media op de hoogte.  Like us - Follow us !

Advertisements

GothVille
Drive your race to our Hell!
ElectroMarket!
ElectroMarket! More than 10.000 electro products in stock!
ElectroMarket Promo Page!
Don't miss our promotions, changing every day.