Toyota wint 6 Hours of Silverstone na spannend slot

Toyota heeft Porsche verslagen in de 6 Hours of Silverstone, de seizoensopener van het World Endurance Championship. Na een inhaalactie in de slotfase van de race gingen Kazuki Nakajima, Anthony Davidson en Sebastien Buemi met de zege aan de haal. 

Van op eerste startrij vertrokken leidde de Toyota's in de beginfase van de race en was Porsche – die beide auto’s in al Le Mans specificatie had gezet – op achtervolgen aangewezen. Wanneer het lichtjes begon te regenen waren de Porsches meer in hun element en vonden ze de aansluiting terug. 

Jose Maria Lopez liet zich verrassen op de vochtige baan en schoot met de #7 Toyota rechtdoor in Copse en knalde frontaal in de bandenmuur. Daarop werd de Safety Car uitgestuurd. Lopez wist de zwaar gehavende Toyota – die op het moment van de crash vierde lag – zelf terug naar de pitstraat te rijden. De Argentijn werd voor medische checks toch naar het hospitaal gestuurd.

Na de herstart ging de #7 Toyota nog steeds op kop, voor respectievelijk de #2 en #1 Porsche. Bij de laatste reeks pitstops besloot Porsche de #2 van Brendon Hartley niet van nieuwe banden te voorzien om zo tijd te besparen. Daarmee namen ze de leiding, want Toyota speelde op veilig en nam de tijd om Buémi wel met nieuw rubber de baan op te sturen. 

Buémi was een stuk sneller dan Hartley en maakte een achterstand van tien seconden snel goed. Met nog 12 minuten te gaan dook Buémi overtuigend en lichtjes brutaal binnendoor in de trage linkse van The Loop om de leiding te nemen. De Zwitser pakte de geblokte vlag met 6.173 seconden voorsprong op Hartley. De #1 Porsche werd derde op 46 seconden.

In LMP2 won het nieuwe Jackie Chan DC Racing na een stevige strijd. Oliver Jarvis, Thomas Laurent en Ho-Pin Tung lieten met 20 seconden verschil de #31 van Rebellion (Canal / Prost / Senna) achter zich.

De #28 TDS Racing Oreca (Tung / Jarvis / Laurent) – die even de leiding in handen had, completeerde het podium. De regerende kampioenen van Signatech Alpine leidde het grootste deel van de race, maar vielen terug tijdens de Safety Car en Gele Vlag periodes en werden vierde hun #36 Oreca (Lapierre / Menezes / Rao).

Ford zegevierde in GTE Pro met de #67 Ford GT van Andy Priaulx, Pipo Derani en Harry Tincknell. Zij vochten zich terug naar voren dankzij een goede strategie nadat ze in de beginfase tijd verloren met een vroege pitstop voor een openzwaaiende deur. Een probleem dat zich opnieuw voordeed in het laatste half uur, maar hen niet verhinderde de zege te pakken, met 15 seconden voorsprong op de #51 AF Corse Ferrari van James Calado en Alessandro Pier Guidi. De #91 Porsche van Frederic Makowiecki en Richard Lietz werd derde. De #92 zusterauto haalde de finish niet, want die vatte vuur halfweg koers.

In GTE Am pakten Matt Griffin, Keita Sawa en Mok Weng Sun de overwinning met de #61 Clearwater Racing Ferrari. Zij profiteerden van een aanrijding in de laatste ronde tussen leider Pedro Lamy in de #98 Aston Martin en Miguel Molina in de #54 Ferrari. Lamy – wiens auto bijna de ganse race op kop ging – wist nog tweede te worden.

De volgende WEC manche zijn de 6 Hours Of Spa-Francorchamps, in het eerste weekend van mei.

Volledige uitslag (PDF)

primi sui motori con e-max

Volg RallyandRaces ook op

Blijf ook via de sociale media op de hoogte.  Like us - Follow us !

Advertisements

GothVille
Drive your race to our Hell!
ElectroMarket!
ElectroMarket! More than 10.000 electro products in stock!
ElectroMarket Promo Page!
Don't miss our promotions, changing every day.