Toyota laat testrijder Esapekka Lappi volgende maand debuteren in de WRC Rally Portugal.

Nog goed een maand en dan staat in Portugal de 6de manche van het World Rally Championship op het programma en in die Vodafone Rally de Portugal zullen Toyota’s testrijders Esapekka Lappi, genavigeerd door Janne Ferm, hun debuut maken. Het Toyota Gazoo Racing World Rally Team zet in functie van een de verdere ontwikkeling van de wagen een eerste keer een derde Yaris WRC in.

Sinds het begin van het seizoen is het Toyota Gazoo Racing World Rally Team tevreden over de prestaties van de Yaris. En dat mag ook wel want al bij de tweede deelname mocht Latvala in Zweden op het hoogste podium klauteren, maar Toyota Gazoo Racing wil blijven leren in haar eerste seizoen van het WRC. Er werd de afgelopen wedstrijden een massa aan data verzameld, nu een derde wagen inzetten zal het ontwikkelingsproces van de Yaris WRC alleen maar versnellen.

Lappi, 26, nog winnaar in het WRC 2 in 2016, wordt aanzien als een grote belofte in de rallysport. Aanvankelijk zou hij een van de vaste piloten worden binnen Toyota Gazoo, maar de komst van Jari-Matti Latvala stak daar een stokje voor waardoor Esapekka de rol van testrijder in de schoenen geschoven kreeg. Nu krijgt hij dus de kans om zich te meten op het hoogste nivea.

“Esapekka is nog een zeer jonge en gedreven rijder, zoveel is zeker,” aldus ‘team principal’ Tommi Makinen. “Ik weet dat hij zijn uiterste best zal gaan doen, maar zijn persoonlijk doel is in principe hetzelfde als dat van het team. Hij dient de rally uit te rijden met het oog op het zoveel mogelijk verzamelen van data. We weten dat we met de wagen nog heel wat progressie kunnen en moeten maken en hij is daar een zeer belangrijke schakel in. Natuurlijk leer je ook door de wagen te testen, maar het echte werk, dat is toch nog wat anders en daarom hebben we de beslissing genomen om het duo dit jaar aan een paar rally’s te laten deelnemen. Het doet natuurlijk ook deugd om dergelijke jonge gasten die kans te beiden,” besluit Makinen. 

“Hier heb ik al mijn hele leven voor gewerkt. Het is een ongelooflijke kans. Testwerk is één, maar het echte werk, dat is toch nog wat anders, ik kijk er echt naar uit!” aldus een gelukkige Lappi. “Mijn eerste ontmoeting met Tommi en Mr. Toyoda dateert van de 2014 tijdens de rally van Finland. Ik ging goedendag zeggen. Wie me toen had gezegd dat ik ooit voor hen zou rijden had ik zot verklaard. Ik heb nog niet overdreven veel kunnen testen met de Yaris WRC en ook voor Janne zal het een hele aanpassing worden, maar stap voor stap moeten we het allemaal leren. Mijn persoonlijk doel, en ook dat van het team, is de rally uitrijden zonder al te veel problemen. Als je dat kunt heb je altijd wel een goede kans om wat punten te scoren,” aldus een tevreden Esapekka.

Foto's: Toyota Gazoo Racing.

primi sui motori con e-max

Volg RallyandRaces ook op

Blijf ook via de sociale media op de hoogte.  Like us - Follow us !

Advertisements

GothVille
Drive your race to our Hell!
ElectroMarket!
ElectroMarket! More than 10.000 electro products in stock!
ElectroMarket Promo Page!
Don't miss our promotions, changing every day.