Freddy Loix overhandigt Skoda Fabia R5 aan Achiel Boxoen.

Freddy Loix gaf deze namiddag op symbolische wijze het stuur van een Skoda Fabia R5 definitief in handen van zijn opvolger Achiel Boxoen, die zijn nieuwe wagen vandaag nog eens aan de tand kon voelen. Freddy’s voormalige copiloot Johan Gitsels deed overigens hetzelfde, maar dan onder de vorm van een notaboek. Boxoen debuteert komend weekend tijdens de Sezoensrally in zijn nieuwe wapen.

Achiel Boxoen en zijn copiloot Jasper Vermeulen hebben ondertussen twee keer met de wagen getest en Boxoen reed ook een testrally met Freddy aan zijn zijde. En in die Leptines rally eindigden Achiel en Freddy zelfs op de derde plaats, werden meerdere besttijden gedraaid en mocht Achiel complimenten ontvangen van nummer 4, die redelijk verbaasd was.En dat alles zou moeten volstaan om volgende week voor het eerst in het Belgische rallykampioenschap uit te komen met de R5.

Veel piloten stonden in een rijtje aan te schuiven om de plek van Freddy Loix bij Skoda in te nemen, maar uiteindelijk viel de keuze dus op Achiel Boxoen. “Onze keuze was onder meer afhankelijk van een testrit in Mettet, want ik wilde toch wel eens naast de piloten zitten”, vertelt Freddy. “Die test verliep in de gietende regen en in de voormiddag gaf ik Achiel en Jasper de tijd om alles wat gewoon te worden. In de namiddag nam ik plaats naast Achiel en ik merkte dat hij erg snel progressie maakte. Achiel en Jasper krijgen nu anderhalf jaar de tijd om zich te bewijzen. Het is niet gemakkelijk om zomaar een R5 onder de billen geschoven te krijgen en dus hebben ze die tijd ook echt wel nodig. Er is niets beter dan kilometers maken met deze wagen, dus ik zie niet in waarom we Achiel nog verder met de R2 zouden laten rijden. De Skoda is de gemakkelijkste R5 om te besturen, is betrouwbaar en geeft Achiel en Jasper de kans om veel ervaring op te doen. We moeten de eerste zes rally’s afwachten om te zien hoe de ontwikkeling van de jongens zich verderzet en die tijd moeten we hen ook gunnen.”

Grote stap

Voor Boxoen en Vermeulen wordt alles na een paar rally’s met een R2 natuurlijk een pak serieuzer, maar de twee ogen enorm gemotiveerd en leergierig. “We hebben samen met Freddy en Fred Miclotte hard gewerkt aan ons notasysteem”, zegt Boxoen. “Ik train veel en dat is wel heel intensief, maar alles wordt nu ook een pak serieuzer. We zijn begonnen in een R2 en de stap naar een R5 is groot. Dankzij een goede coach zoals Freddy kon ik me goed aanpassen en progressie boeken. Tussen Bocholt en Ieper rijden we de rally van Wervik ter voorbereiding op Ieper.”

“Ook voor mij is het aanpassen en de tips die ik krijg zorgen ervoor dat ik enorm veel bijleer”, weet Vermeulen. “Ik amuseer me enorm tijdens mijn zesde rallyjaar. We gebruiken een notasysteem waar we kunnen op bouwen, dat efficiënt is maar nog niet zoals bij Freddy, want dat is nog een stap te ver en vraagt veel ervaring.” Fred Miclotte, ex-copiloot van Loix, is enerzijds nog steeds een helpende hand voor Achiel, Jasper en Freddy, maar benadrukte anderzijds dat J-Motorsport en het nieuwe team rond Boxoen niets met elkaar te maken hebben. De teams zullen naast elkaar opereren wanneer ze in dezelfde rally aan de start verschijnen.

De Sezoensrally in Bocholt staat komende zaterdag op het programma.

Onze foto's werden toegevoegd aan de immer groeiende verzameling, terug te vinden in de fotorubriek.

primi sui motori con e-max

Volg RallyandRaces ook op

Blijf ook via de sociale media op de hoogte.  Like us - Follow us !

Advertisements

GothVille
Drive your race to our Hell!
ElectroMarket!
ElectroMarket! More than 10.000 electro products in stock!
ElectroMarket Promo Page!
Don't miss our promotions, changing every day.