World RX Zuid-Afrika: Solberg of Ekström als vicekampioen?

Komend weekend staat de laatste wedstrijd van het FIA World Rallycross Championship 2017 op het programma. De hele organisatie heeft zich verplaatst naar Kaapstad, de hoofdstad van Zuid-Afrika. Op een splinternieuw rallycrosscircuit vindt de Gumtree World RX of South Africa plaats. Ook de piloten van het RX2-kampioenschap komen aan de beurt voor hun laatste wedstrijd.

Wie wordt vicekampioen? Solberg of Ekström?

Alle titels zijn uitgereikt met Johan Kristoffersson als wereldkampioen en PRSX Volkswagen Sweden als teamkampioen. Alleen wie tweede wordt in het kampioenschap kan nog veranderen en die tweede mag zich vicekampioen 2017 noemen. Voor Petter Solberg zag het er slecht uit na zijn sleutelbeenbreuk in Letland, maar dankzij een speciaal harnas en de medische zorg kon Petter toch aantreden in Duitsland en hoe... Met een plaats in de finale als resultaat. Zijn concurrent voor de tweede plaats is de wereldkampioen van vorig jaar Mattias Ekström. Mattias heeft zeker het nodige vertrouwen opgebouwd door naar de overwinning te rijden op de Estering met zijn Audi S1 Quattro Supercar. Mattias heeft dit jaar ook al één WK-wedstrijd gemist in Zweden door zijn deelname aan een DTM-race. Het verschil tussen de twee bedraagt één punt.

Er staan twee Zuid-Afrikaanse piloten aan de start van hun thuiswedstrijd. Mark Cronje zal rijden met een Albatec Racing Peugeot 208 WRX en Ashley Haigh-Smith met een Olsbergs MSE Ford Fiesta Supercar. Ashley zal teamgenoot zijn van de Zweed Oliver Eriksson, die voor de derde maal aan de start verschijnt in het World RX. De 19-jarige Oliver reed dit jaar in het GRC rallycrosskampioenschap in Amerika met een Olsbergs MSE Honda Civic Supercar. Ook zien we Gregoire Demoustier opnieuw aan de start met een DA Racing Peugeot 208 Supercar samen met Jean-Baptiste Dubourg. De Duitser Rene Muennich heeft ook de verre verplaatsing gemaakt en rijdt met zijn Seat Ibiza Supercar. Voor Andreas Bakkerud en Ken Block wordt het een speciaal wedstrijd, aangezien het de allerlaatste is van Hoonigan Racing Division in het WK Rallycross.

Kan Guillaume De Ridder zijn eerste overwinning in RX2 behalen?

De jonge gasten van het RX2-kampioenschap hebben alle nodige moeite gedaan om aan de start te verschijnen in Zuid-Afrika, ook onze Belg Guillaume De Ridder. Met drie tweede plaatsen op een rij heeft Guillaume zich zeker al getoond in het RX2-kampioenschap. Daarnaast staat hij ook nog eens derde in het algemene klassement met een heel kleine kans om nog tweede te worden, maar dan moet Dan Rooke heel veel pech kennen. Het verschil tussen beiden bedraagt twee punten. De Fransman Cyril Raymond kroonde zich tot RX2-kampioen 2017 in eigen land. Voor de vierde plaats in het kampioenschap kan het nog alle kanten uit met maar vier punten verschil tussen Nilsson (89 punten), Whitten (85 punten) en Olofsson (85 punten). In totaal zien we zestien piloten aan de start met de RX2 Ford Fiesta. De Fransman Guerlain Chicherit staat ook ingeschreven in RX2.

RX2 op ijs in 2018

In 2018 wordt er een klein RX2-kampioenschap opgestart, de Ice Winter series. Dit kampioenschap bestaat uit vier wedstrijden, twee in Zweden en twee in Noorwegen. De eerste wedstrijd gaat door op 3 februari in Östersund, Zweden. Naast de RX2-klasse zien we ook het RX Academy en Speedcar Xtreme aan de start verschijnen van de vier wedstrijden.

Deelnemerslijst: World RX en RX2

primi sui motori con e-max

Volg RallyandRaces ook op

Blijf ook via de sociale media op de hoogte.  Like us - Follow us !

Advertisements

GothVille
Drive your race to our Hell!
ElectroMarket!
ElectroMarket! More than 10.000 electro products in stock!
ElectroMarket Promo Page!
Don't miss our promotions, changing every day.