ŠKODA gaat met de ENYAQ iV nog een stap verder in design

ŠKODA onthult zijn eerste elektrische SUV op 1 september 2020 in Praag. Het model betekent het begin van een nieuw tijdperk voor de Tsjechische constructeur. Daarom gaat het merk nog een stap verder in design met de ENYAQ iV. Emotieve lijnen en evenwichtige, dynamische proporties worden gecombineerd in de eerste ŠKODA, gebaseerd op de modulaire elektrische bouwkit MEB van de Volkswagen-groep, die een ruim interieur en een duurzame maar plezierige rijbeleving biedt. Karl Neuhold, hoofd koetswerkdesign bij ŠKODA, legt de unieke designkenmerken van de ENYAQ iV uit in een video-interview.

De ENYAQ iV is de eerste ŠKODA op basis van de modulaire elektrische bouwkit MEB. Hoe is ŠKODA’s designtaal geëvolueerd met dit model?

Karl Neuhold: “Met de ENYAQ iV bouwen we opnieuw verder op de emotieve designtaal die reeds de SCALA, de KAMIQ en de nieuwe, vierde generatie van de OCTAVIA kenmerkt. De ENYAQ iV pakt eveneens uit met sculpturale lijnen, heldere oppervlaken en kristalelementen die inspiratie halen bij de Boheemse kristalkunst. Zijn proporties verschillen echter van die van onze vorige SUV-modellen: de ENYAQ iV heeft een kortere vooroverhang en een gerekte daklijn. Dat creëert een zeer dynamische look en verandert hem in een spreekwoordelijke space shuttle.”

Hoe zou u het design samenvatten van de eerst ŠKODA die als een zuiver elektrisch model is ontwikkeld?

Neuhold: “Het design van de ENYAQ iV is progressief, evenwichtig en zelfverzekerd. De nieuwe proporties geven hem een bijzondere dynamiek en tegelijk een ruim interieur. Zijn grote wielen en forse bodemvrijheid verlenen hem de krachtige uitstraling van een SUV.”

Welk is voor u hét designhighlight van de ENYAQ iV?

Neuhold: “Absoluut het front. Op onze elektrische voertuigen benadrukken we heel bewust het onderscheidende ŠKODA-radiatorrooster aangezien het onmiddellijk herkenbaar is als een kenmerk van het merk. In de ENYAQ iV staat het meer naar voren en meer rechtop, waardoor de krachtige uitstraling wordt versterkt. De full-ledmatrixkoplampen en dagrijlichten springen ook bijzonder in het oog.”

Welke zijn de belangrijkste uiterlijke designverschillen van een MEB-gebaseerd elektrisch model en een model met een verbrandingsmotor?

Neuhold: “De verschillen zitten in de hoogte van het model en de overhangen voor- en achteraan. Om ruimte te winnen zitten de batterijen van het MEB in de wagenvloer, waardoor het koetswerk iets hoger komt. De langere wielbasis compenseert dit echter visueel. De individuele onderdelen van de elektrische aandrijflijn nemen minder ruimte in dan een conventionele verbrandingsmotor waardoor voor- en achteraan kortere overhangen mogelijk zijn. Het koetswerk van de ENYAQ iV is ook langer en extreem gestroomlijnd, wat een positief effect heeft op het rijbereik. Een weerstandscoëfficiënt van 0,27 is indrukwekkend voor een SUV van deze grootte.”

Wat maakt van de ENYAQ iV een echte ŠKODA volgens u?

Neuhold: “De ENYAQ iV vertegenwoordigt alle deugden en sterke punten van ŠKODA in één auto en betekent voor het bedrijf een belangrijke stap naar een duurzame toekomst. Hij combineert ruimte, veelzijdigheid en slimme ideeën, en pakt uit met verrassende intelligente functies. Hij is geschikt voor gezinnen, mensen met een actieve levensstijl en lange ritten, waardoor hij de perfect metgezel is voor elke dag.”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws