Eén man de beste in Finland, Johan Kristoffersson

Na de eerste manche van de World RX of Finland was Kristoffersson de beste, hij won alle reeksen waar hij startte. Met zijn ongelooflijke start was de Zweed als eerste weg in de finale en niemand kon hem nog bijhalen, tweede van het seizoen is binnen. Het knapste resultaat kwam van de Fin Juha Rytkönen in de derde Hyundai supercar, P2 in zijn eerste finale van een WK rallycross manche. Derde plaats voor Timmy Hansen.

Drie op drie voor Kristoffersson in de kwalificaties

Met de derde ronde van FIA World RX Championship op het programma is er geen tijd om te rusten voor de piloten. Wie anders dan Johan Kristoffersson was de snelste in Q1 en hoe, de zweed was 2,3 sec. rapper dan Ekström. Voor veel piloten is het de eerste keer dat ze rijden op het circuit Kouvola. Team GRX heeft de snelheid terug gevonden van hun Hyundai Supercar met een vierde tijd voor nieuwkomer Rytkönen en vijfde voor Grönholm. In de tweede kwalificatie is het lot die beslist als de snelste of traagste piloten eerste hun heat moeten afwerken, dit kan in het nadeel zijn afhankelijk hoe het circuit evolueert. Ditmaal waren de snelste piloten van Q1 eerst aan de beurt, maar zelf dit houdt Kristoffersson niet van winst in Q2 opnieuw voor Mattias Ekström. De Noor Andreas Bakkerud was derde met zijn Renault Megane Supercar.

Met de maximale punten richting de halve finale voor de zweed Kristoffersson, die ook Q3 won. Abbring en Doran moesten met problemen opgeven en weg was een plaats in de halve finale. Ook Chicherit, team baas van GCK plaatste zich niet, het team heeft nog werk aan de winkel om de Renault supercars sneller en betrouwbaarder te maken. Knap was het dan weer van de Fin Rytkönen die op eerste rij zijn halve finale mocht afwerken bij zijn debuut in World RX.

Johan Kristoffersson, Timmy Hansen en Niclas Grönholm in de finale.

In de tweede halve finale zagen we een verrassing, na de eerste ronde moest Mattias Ekström zijn Audi S1 van team KYB team JC aan kant zetten met pech maar ook zijn teamgenoot Larsson kon niet uitrijden. Na een knappe start ging Rytkönen aan de leiding en gaf deze niet meer af en plaatste zich voor zijn allereerste finale. Kevin Hansen en Timo Scheider mocht mee met hem naar de finale.

Kristoffersson ongrijpbaar

In finale stond er weer geen maat op tweevoudig wereldkampioen Johan Kristoffersson. Na zijn gekende knalstart was hij weg en bleef aan de leiding tot aan de finish. Tweede voor Johan in zijn Volkswagen Polo Supercar. De Finse eer werd goed verdedigd door Juha Rytkönen, met een tweede plaats direct op het podium in zijn eerste wedstrijd van het WK rallycross kampioenschap. Timmy Hansen was derde bezorgde team Hansen een podiumplaats, zijn broer Kevin eindigde zesde met de Peugeot 208. Niclas Grönholm net naast het podium op P4 voor Timo Scheider die met zijn bescheiden Seat Ibiza Supercar toch weer een finale plaats kon behalen.

Wie houdt Kristoffersson van een nieuwe titel?

Johan Kristoffersson heeft na drie wedstrijden 16 punten voor Ekström maar Mattias is nog niet zeker dat hij het kampioenschap zal rijden. De volgende zijn de Hansen broers met al een achterstand van 36 punten op Kristoffersson. Morgen is het al de vierde rond van het FIA World Rallycross Kampioenschap, opnieuw op het circuit van Kouvola in Finland.

Photo credit: FIAWorldRallycross.com

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws