Cedric De Cecco: parcours op twee snelheden

Er zijn de rauwe cijfers, met een 15de plaats algemeen, een 8ste positie in WRC3 en de 6de positie in het “Belgische” klassement. Daarnaast is er ook plaats voor een analyse. Voor Cédric De Cecco, werd de Belgische manche van het WRC 2021, de Ypres Rally Belgium, een wedstrijd op twee snelheden, met een eerste moeilijke dag, en daarna twee etappes waarbij er een duidelijke verbetering was…

Cédric De Cecco is er niet de man naar om excuses te gaan zoeken. Maar na bijna twee minuten te hebben toegegeven op de beste deelnemers in WRC3, en dat alleen nog maar tijdens de eerste etappe op vrijdag, kon de Luikenaar met de Skoda Fabia Rally2 Metior Sport uiteraard niet tevreden zijn. “Ik moet het niet wegsteken, op pure snelheid was het moeilijk”, legt Cédric uit. “Paradoxaal genoeg was het gevoel aan het stuur in de wagen eerder goed, maar de tijden volgden niet. Aan het einde van de dag heb ik even de tijd genomen om na te gaan waarom we in de top 10 stonden terwijl we een positie in de top 5 hadden vooropgesteld. Eerst en vooral , de laatste keer dat ik de rally in Ieper volledig heb gereden was in 2013, aan het stuur van een R2. Op die klassementsproeven en met het type van wagen dat ik reed, was het duidelijk dat ik rijtijd miste. Dan waren er ook nog de risico’s die je diende te nemen. Na mijn ongeval in de rally van Kroatië, die resulteerde in ernstige kosten, had ik eenvoudigweg geen zin om het onderste uit de kan te halen het laatste tiende van een seonde te gaan zoeken. De start nemen in een WRC wedstrijd, dat heeft een bepaald prijskaartje, de wagen vernielen een ander. Onbewust wellicht, heb ik het voorzichtig aangepakt. En dus het verstand gebruikt. En tenslotte merkten we dat ik heel wat tijd verloor in T-situaties, en dat zijn er nogal wat hier. Alles bij elkaar maakt dat veel seconden die verloren zijn gegaan…”

Zaterdag, in alle vroegte, bekeek Cédric de on-board beelden van de klassementsproeven van de tweede etappe om te verbeteren waar het kon. “In de remzones en de acceleratie was het van bij het begin al beter. Buiten de proef op Hollebeke, waar ik even rechtdoor ging, was ik uiteindelijk zeer tevreden. Na de lus verloor ik een vijftigtal seconden op de koplopers, wat een heel verschil was met vrijdag. Aan een dergelijk tempo was een top 5, of zelfs beter, een haalbare kaart…”

Cédric wachtte vol ongeduld de proeven af van de zondag, die waren uitgetekend in en om het circuit van Spa-Francorchamps. “Het was een tracé dat mij veel beter lag en dat vertaalde zich in tweemaal een 5de tijd, een 4de en een 2de chrono in WRC3”, herneemt De Cecco. “Op Stavelot 2 was ik sneller dan Yohan Rossel, die me in de Monte-Carlo nog 2,8 seconden per kilometer aan de broek smeerde! Het is een bewijs dat er nog steeds vooruitgang is. Ik bracht mijn Skoda binnen zonder het minste schrammetje, en ik had niet één enkele lekke band ondanks het feit dat ik vrijdag en zaterdag de coupures nam. Daar was ik best tevreden over. En ook, vergeet niet dat iedere start in een rally, rust op het vertrouwen die mijn partners me geven. Persoonlijk bezit ik geen fortuin dat ik kan investeren in de rally, enkel maar een enthousiasme en de wens om mijn passie te delen. Het maakt de dingen wat moeilijker, dat is zeker, en uiteindelijk kan het wat frustrerend overkomen. Als we alle elementen in rekening brengen, dan zit er in de prestatie tijdens deze Ypres Rally Belgium een zekere logica…”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws