Gereden: de Land Rover Defender 90 D200

Iconisch. Meer dan dat ene woord is er niet nodig om een Land Rover Defender te omschrijven. Het typische design van deze Brit ging ondertussen al meer dan 70 jaar mee, uiteraard met enkele aanpassingen doorheen de tijd. Eind 2015 besloot Land Rover definitief de stekker uit de oer-Defender te trekken om in 2020 met een nieuw model op de proppen te komen. Zoals dat wel vaak bij iconen het geval is, werd de opvolger niet meteen warm onthaald…

Land Rover Defender 90 D200

De voornaamste reden? De revolutionaire designtaal. Het uiterlijk van deze nieuwe Defender vertoont nog maar amper gelijkenissen met zijn voorganger en dat was voor velen puristen een reden om deze nieuwe Defender te minachten. Onterecht, want de nieuwe Defender is een regelrecht schot in de roos geworden. Wij konden dit nieuwe icoon onlangs testen, met dank aan onze partner Jaguar Land Rover Hasselt.

Het volledige album van de Land Rover Defender 90 D200

Knipoog naar het verleden

Ook al is het design van deze nieuwe Defender best revolutionair, toch zien we nog steeds herkenbare stijlelementen terugkomen die haast elke Defender tot nu toe met zich meedroeg. Zo zien we onder meer de ronde koplampen terugkomen maar ook de typische zijruitjes bovenaan de wagen zijn aanwezig. Een ander typerend kenmerk vinden we achteraan de wagen terug: net zoals de vorige Defenders komt ook dit nieuwe model met een reservewiel op de koffer.

Land Rover Defender 90 D200

Polyvalente off-roader

Het grootste verschil zit hem echter niet in het design, wel in het comfort. Waar de vorige Defender een terreinwagen pur sang was, is dat bij het nieuwe model een stuk anders. De offroad-capaciteiten bezit hij nog steeds, maar ook op de gewone weg is dit een comfortabele wagen. Vaarwel ladderchassis, welkom luchtvering.

Land Rover Defender 90 D200

Het onderstel van deze nieuwe Defender is volgens ons zijn grootste troefkaart. Ongeacht welk stuk terrein je deze Land Rover voorschotelt, hij zal je er steeds op een comfortabele manier doorheen loodsen. Kies een van de vele rijmodi (eco, comfort, gras/grind/sneeuw, modder, zand, water) en deze Brit doet exact wat van hem verwacht wordt op het type ondergrond. Dankzij de luchtvering overwin je zelfs waterplassen en rivieren met een diepte tot maximum 90 cm.

Land Rover Defender 90 D200

In het vooronder van deze Defender 90 D200 vinden we een 3.0-liter zescilinder diesel terug, goed voor 200 pk en 500 Nm koppel en dit gekoppeld aan een 8-trapsautomaat. Diezelfde zescilinder is ook verkrijgbaar in een versie met respectievelijk 250 en 300 pk. Wie liever benzine rijdt, kan kiezen voor een viercilinder met 300 pk of een zescilinder met 400 pk. Wil je nog een trapje hoger, dan is er de V8 compressor met 525pk.

Land Rover Defender 90 D200

Het interieur is lang niet meer zo spartaans als de vorige Defender. Een digitaal instrumentenpaneel en een modern touchscreen met onder andere Apple Carplay zorgen ervoor dat je je in alle comfort verplaatst. De grootste troef van ons testmodel was de optionele koelbox die verwerkt zat in de centrale armsteun. Perfect om wat drankjes en snacks onderweg koel te houden.

Land Rover Defender 90 D200

Mercedes-Benz G-klasse achterna?

Met deze nieuwe Defender mikt Land Rover op een breder en diverser publiek. Daarmee doen ze wat Mercedes-Benz ook met hun G-klasse deed: een oud recept met een modern sausje eroverheen. Je kan de nieuwe Defender desgewenst spartaans ofwel heel luxueus samenstellen, maar hij blijft wel nog steeds een stuk goedkoper dan zijn Duitse rivaal. Dit testmodel, dat prachtig samengesteld werd met onder andere zwarte 22-inch velgen, een ‘Black-pack’ en LED dagrijverlichting staat te koop bij onze partner Jaguar Land Rover Hasselt! Klik op deze link voor meer info.

Tekst: Korneel Debruyn.

Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws