Porsche 962 C tot in de kleinste details in originele staat hersteld

Hans-Joachim Stuck heeft bijna 35 jaar moeten wachten op een weerzien met de volledig opgeknapte 962 C en de eerste uitrol ervan. De verrassing was dan ook des te groter toen het zijden doek werd teruggetrokken om de auto in het ontwikkelingscentrum in Weissach te onthullen. De racewagen van de afdeling Erfgoed en Museum van Porsche is de afgelopen anderhalf jaar in zijn oorspronkelijke staat van 1987 teruggebracht. “Het voelt als thuiskomen”, lacht Stuck, terwijl hij de linkervleugel van de auto aait. De autocoureur zegt niets dan dierbare herinneringen te hebben aan de zegevierende auto met het racenummer 17. “Door deze reünie na meer dan drie decennia te organiseren, hebben we Hans-Joachim Stuck niet alleen verrast, we hebben ook een kleine reis door de tijd gemaakt. De geschiedenis van het autosportverhaal rond de 962 C is uniek”, zegt Achim Stejskal, hoofd van Porsche Heritage and Museum. In het ontwikkelingscentrum in Weissach, waar de auto voor het eerst werd gebouwd en nu in zijn oorspronkelijke staat is hersteld, ontmoet Stuck ook zijn race-ingenieur van destijds, Norbert Singer, en ontwerper Rob Powell, de man die verantwoordelijk is voor de zwart, geel en rode livrei van de auto.

Het is 35 jaar geleden dat de nu 70-jarige in Duitsland de prestigieuze en felbevochten ADAC Würth Supercup won. Tijdens de inaugurele serie voor Groep C-sportwagenprototypes testte hij de destijds nieuwe Porsche transmissie met dubbele koppeling (PDK) op racesnelheid. Het uiterlijk van de auto veranderde nog voor de tweede race, de Norisring 200 mijl, toen Shell aan boord kwam als sponsor. Porsche reed het jaar daarop ook in het geel en rood en Stuck werkte hard om zijn Supercup-titel met succes te verdedigen. Deze 962 C begon zijn tweede leven als testauto in de aerodynamica-afdeling in Weissach en diende later als referentievoertuig voor de bedrijfscollectie van de sportwagenfabrikant.

Ontwerper Powell bracht verschillende diktes tape, stencils en ontwerpschetsen van 35 jaar eerder mee. “Stucki vond het ontwerp van mijn eerste schets onmiddellijk goed,” herinnert hij zich. Stuck geeft hem een bevestigend knikje over het dak van de auto, terwijl de ontwerper de lijnen afplakt en een sjabloon op de voorste koplamp aanbrengt: “Dat is bijvoorbeeld heel belangrijk, zodat de schilders de uitsnede goed kunnen plannen. Ik vind trouwens nog steeds dat de kleurencombinatie van geel en rood modern oogt,” zegt Powell, terwijl hij de rollen tape over zijn arm trekt, klaar voor de talrijke vragen van de pers. Stuck, die betrokken was bij de ontwikkeling van de auto, neemt ook vragen in ontvangst en wacht op zijn beurt om de eerste ronden op de inrij- en testbaan te rijden. “Ik ben een groot fan van de Porsche PDK-transmissie met dubbele koppeling en trots dat ik die destijds in de 962 mocht testen. Dat ik mijn handen aan het stuur kon houden wanneer ik vol gas schakelde, voelde meteen goed”, zegt hij. Tegenwoordig is PDK in elke Porsche verkrijgbaar.

Een tweede verrassing wacht Stuck op een paar meter van het testterrein, wanneer hij zijn rode racepak uit de jaren 80 ontdekt en tot zijn vreugde constateert dat hij er nog steeds in past. “Voor mij was de tijd met Porsche de meest succesvolle uit mijn hele carrière”, zegt hij, terwijl hij zijn witte, met sterren versierde helm opzet en naar binnen klimt. In tegenstelling tot het basismodel heeft de 962 C een 120 millimeter langere wielbasis en pedalen die achter de naar voren geplaatste vooras zijn gemonteerd. “We hebben Stucki een zeer warm welkom gegeven bij Porsche. Hij was altijd een van de coureurs wiens feedback ik nauwkeurig kon interpreteren, zoals de gegevens van een sensor”, onthult Singer, die met de 956 Groep C-auto en zijn directe afstammeling de 962 voor het eerst een aluminium monocoque introduceerde, net als de Ground Effect-onderzijde. Stuck begint aan zijn eerste ronde op de tweeënhalve kilometer lange testbaan in Weissach en alle toeschouwers vallen stil terwijl ze de Groep C-racer gadeslaan. “De auto neemt me automatisch mee op een reis terug in de tijd en brengt veel dierbare herinneringen naar boven. Ik zal de sfeer op de circuits nooit vergeten,” lacht Singer.

De 962 C maakte zijn eerste publieke optreden een paar weken geleden tijdens de digitale Sound Night van het Porsche Museum. Hij zal het komende jaar nog veel meer te zien zijn, met rij- en presentatie-evenementen gepland voor het komende ’40 jaar Groep C’-jubileum. “De 962 C was een van de weinige auto’s waarmee ik alleen mocht rijden, zonder teamgenoten en met precies de afstelling die ik wilde. Zo’n auto vergeet je nooit meer”, besluit Stuck, veelbelovend: “In 2022 vieren we de 40e in stijl!”

Foto: Porsche

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws