Belgisch Solar Team behoudt eerste plaats na nek-aan-nekrace tijdens bergetappe

Het Agoria Solar Team vertrok deze ochtend als eerste aan de langste en meest bergachtige etappe van de Solar Challenge Morocco. Het studententeam van de KU Leuven eindigde twee minuten na de Nederlandse concurrentie uit Twente. De eerste plaats in het klassement blijft wel behouden na de overwinning van gisteren.

Concurrentie op de hielen
Het Belgische Solar Team startte deze ochtend als eerste aan de tweede etappe van de Solar Challenge Morocco. Op de eerste dag hadden de Leuvense studenten een voorsprong van 17 minuten opgebouwd ten opzichte van het team op de tweede plaats. Met een stralende zon en geen wolk in zicht reden de zonnewagens in hun natuurlijke habitat. Maar al snel bleek dat de Nederlandse tegenstanders de achtervolging inzetten.

Van het Atlasgebergte naar de woestijn
De etappe van vandaag was de langste en meest uitdagende van de vijf dagen in Marokko. Met 1628 hoogtemeters en heel wat steile hellingen werden de deelnemende zonnewagens sterk op de proef gesteld. De BluePoint Atlas, de zonnewagen van het Belgische team, slaagde er zonder problemen in om als koploper de hoogteverschillen te trotseren. Na het Atlasgebergte volgde er een lange rit richting Merzouga, een dorp in het hart van de Marokkaanse Sahara. 50 kilometer voor de aankomst haalde het Nederlandse Solar Team uit Twente de Leuvense zonnewagen in. Uiteindelijk bereikten ze als eerste de finish. De Belgen eindigden 7 minuten later, maar behouden wel de eerste plaats in het algemeen klassement na de overwinning op de eerste dag.

“Het gevoel is eigenlijk vrij goed. We hebben mooi ons eigen tempo gereden want we hadden op voorhand een geplande snelheid voor de strategie. De eerste 500 kilometer reed Twente 3 minuten achter ons en we reden steeds hetzelfde tempo. De laatste 50 kilometer zijn ze ineens beginnen versnellen en hebben ze die 3 minuten goedgemaakt. Voor de eindstreep hebben ze ons nog voorbijgestoken. Het is natuuurlijk nooit een fijn gevoel als de tegenstander je inhaalt, maar we zijn heel kalm gebleven. We hebben ons niet laten meeslepen om sneller te rijden, maar gewoon onze strategische snelheid aangehouden. Uiteindelijk zijn ze 3 minuten voor ons gefinished, maar we staan nog ruim 11 minuten voorop.” (Maarten Vanierschot, professor KU Leuven en coach van het Agoria Solar Team)

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws