Polestar is een naam die niet meteen bij iedereen een belletje doet rinkelen. Sinds 2015 kreeg het van oorsprong Zweeds raceteam meer naamsbekendheid doordat het onderdeel werd van Volvo. Polestar heeft zich sindsdien altijd op de nicheproducten toegespitst: van de babyblauwe Volvo S60 Polestar zescilinder tot de huidige, volledige elektrische, Polestar 2. Hun opvallendste product van 2015 tot nu is waarschijnlijk de Polestar 1. Uitgerekend deze exclusieve coupé werd door het RallyandRaces team aan een test onderworpen.
De in 2017 debuterende Polestar 1 kreeg meteen veel lof: exclusief, volgepropt met vooruitstrevende technologie en een prachtig design. Nu, vier jaar later, komt er een einde aan de productie van deze Polestar 1. De 1.500 vooropgestelde exemplaren zullen dan allemaal verkocht zijn.
Indrukwekkende cijfers
Ja, dat hoort u goed. Slechts 1.500 exemplaren werden er van dit model geproduceerd, wat van deze Zweed zowaar een exoot maakt. Maar het is niet enkel ‘exclusiviteit’ waar de Polestar 1 in uitblinkt. Hij kan (op papier) ook heel wat andere indrukwekkende cijfers voorleggen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een totaalvermogen van 609 pk en een maximumkoppel van 1.000 Nm? Ook indrukwekkend maar minder leuk: de prijs. Die start zowaar pas vanaf €158.500. Slik!
Technologie alom
De Polestar 1 maakt gebruik van heel wat innovatieve technologie. Zijn totaalvermogen van 609 pk wordt enerzijds geproduceerd door een klassieke viercilinder benzinemotor met 309 pk en 435 Nm koppel, ondersteund door een elektromotor die goed is voor 68 pk en 161 Nm extra. Op de achteras vinden we 2 grotere elektromotoren terug, elk goed voor 116 pk en 240 Nm. Dat maakt dat deze Polestar 1 beschikt over vierwielaandrijving, wat geen overbodige luxe is met een monsterlijk koppel van 1.000 Nm.
Natuurlijk moet deze plug-inhybride ergens zijn elektriciteitsvoorraad kwijt. Hier opteerde Polestar voor een toch wel zeer grote 34 kWh batterij, die deels zichtbaar is door het plexiglazen raampje in de kofferbak. Daarmee haal je wel een puur elektrisch rijbereik van 124 km. Die grote batterij heeft echter ook een nadeel en dat is zijn gewicht. Deze Polestar weegt droog aan de haak maar liefst 2.345 kg!
Vlot en gezwind
Dat hoge gewicht kan hij tot op zekere hoogte verbergen, maar eens het stevigere bochtenwerk zich opdringt voelt deze Polestar 1 zich niet meer in zijn sas. De ophanging is goed maar enigszins hard voor een GT. Een leuke gimmick vinden we onder de motorkap. Daar kan je immers zelf rommelen aan de Öhlins schokdempers die manueel verstelbaar zijn.
Met zijn 609, deels elektrische paarden, zoeft de Polestar 1 van 0 naar 100 km/u in slechts 4,2 seconden. Dat oogt zeer indrukwekkend, maar in realiteit voelt het toch allemaal een stukje trager aan. Bovendien gaf de Polestar 1 ons niet het vertrouwde gevoel dat je verwacht bij een sportieve GT. Bij elke stevige acceleratie voelde het stuur eerder zweverig aan en merkten we telkens een afwijking naar rechts. Was dat te wijten aan een minder goede uitlijning van ons testmodel of is het iets dat elke Polestar kenmerkt? Wij geven de 1 het voordeel van de twijfel.
Magistraal operaconcert
Iets wat ons wel zal bijblijven: het geluid! Natuurlijk hebben we het niet over de steeds naar adem happende viercilinder die niet meteen verleidelijk klinkt. In deze Polestar 1 is het het uitmuntende Bowers & Wilkins audiosysteem dat met de pluimen gaat lopen. Het systeem werd ontwikkeld door audiosoftwarespecialisten die gebruik maakten van ‘Room Transformation’-technologie, waardoor de Cockpit van de Polestar 1 omgetoverd kan worden tot een studio, podium of de Concertzaal van Göteborg. Een waar genot voor het oor.
Het verdict
Met deze Polestar 1 heeft Polestar zijn introductie als onafhankelijk merk niet bepaald gemist. Met de volledige elektrische Polestar 2 komt er nu een meer rationeel vervolgverhaal op de 1. Deze Polestar 1 blijft namelijk een vreemde eend in de bijt. Zijn verkoopprijs en prestaties maken van hem op papier een exotische sportwagen maar in realiteit blijven de Volvo-invloeden iets te sterk overheersen. Ondanks dat is dit een wagen die, terecht, veel bekijks oogt wegens zijn uniek en prachtig design. Een klassieker in wording?
Met dank aan de Polestar Pop-Up, Quartier Bleu in Hasselt.
Het volledige album van de Polestar 1 kan u bekijken via deze link, of via onze fotosite in het algemeen.