Dakar Rally is coming

1 januari koppelt iedereen aan de start van een nieuw jaar, echter is het ook meteen de start van de eerste rally van het jaar. Het is reeds de 44ste editie en dit jaar ook de openingswedstrijd van het FIA en FIM World Rally-Raid Championship. Andere wedstrijden die opgenomen zijn in deze kampioenschappen zijn onder meer Abu Dhabi Desert Challenge, Rallly Kazakhstan, Andalucia Rally en Rallye du Maroc.

De toekomst
Na heel wat vergaderen werd met alle betrokken partijen een tijdlijn vastgelegd die de toekomst van de Dakar Rally weergeeft tot in 2030. De eerste mijlpaal wordt al bereikt tijdens de komende editie waarbij verschillende auto- en vrachtwagenteams elektrisch zullen rijden. Drie Audi’s gaan de uitdaging aan, hun prestaties en betrouwbaarheid zullen door velen onder de loep genomen worden. Daarnaast wordt ook een nieuwe categorie in het leven geroepen, de T1-U of T1 Ultimate en dit voor prototypes die op koolstofarme brandstoffen rijden.

credits: Dakar Rally

De route
Het is voor de derde keer dat de wedstrijd doorgaat in Saoedi-Arabië waar de mogelijkheden tot organiseren enorm zijn. De voorbereidende activieten gaan door in Jeddah op 29, 30 en 31 december om vervolgens op 1 januari een korte showproef te rijden alsook de officiële start staat dan op de agenda. Het echte werk gaat van start op 2 januari en eindigen doet men terug in Jeddah op 14 januari, op 8 januari is een rustdag voorzien.

Enkele cijfers
In totaal zullen 1065 personen deelnemen aan de 44ste editie, 750 piloten en co piloten voor de Dakar plus 315 voor de Dakar Classic. Als we de ondersteunende teams erbij tellen komen we aan 63 verschillende nationaliteiten. Vijf teams bestaan uit een vrouwelijke pilote en co pilote, in totaal doen echter 60 vrouwen mee in competitie. Frankrijk is goed voor 196 deelnemers, Spanje voor 81 en Nederland voor 67.
578 voertuigen gaan door het zand crossen waaronder 149 moto’s, 21 quads, 97 auto’s, 58 trucks, 44 T3’s en 61 T4’s. Voor de Dakar Classic tellen we 128 auto’s en 20 trucks.

Foto: Audi Sport

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws