Toyota GAZOO Racing klaar voor de Dakar Rally

Toyota GAZOO Racing zal voor de 2022-editie van de Dakar Rally met een team van vier wagens aantreden. Dit team zal opnieuw worden aangevoerd door 2019 Dakar Rally winnaars Nasser Al-Attiyah en Mathieu Baumel, met Giniel de Villiers en co-coureur Dennis Murphy die zullen assisteren in de aanval naar een nieuwe overwinning. In 2021 deed Henk Lategan als nieuwkomer mee aan de Dakar Rally, maar de drievoudig Zuid-Afrikaans kampioen crosscountry en zijn co-piloot Brett Cummings zullen proberen hun prestatie van de vorige wedstrijd te verbeteren, toen ze na een sterke openingsfase op de vijfde etappe uitvielen. Shameer Variawa en zijn nieuwe co-piloot Danie Stassen maken de line-up voor Toyota GAZOO Racing in Dakar 2022 compleet.

Nasser Al-Attiyah en co-piloot Mathieu Baumel hebben net de internationale rally van Hail gewonnen, waardoor ze ook de 2021 FIA World Cup for Cross-Country Rallies wonnen. Daarmee zijn ze duidelijk de favorieten om de komende Dakar Rally te winnen, die van 1 januari 2022 tot 14 januari 2022 in Saoedi-Arabië wordt gehouden.

Nasser en Mathieu hebben de wereldbekerzege in de wacht gesleept na vier van de zes evenementen van dit jaar te hebben gewonnen, waaronder de Rally van Andalusië, de Rally van Marokko, de Abu Dhabi Desert Challenge en de Hail International Rally. Het duo koos ervoor om twee ronden aan de kant te blijven wegens eerdere verplichtingen, waardoor ze in feite elke ronde wonnen waaraan ze deelnamen.

Terwijl de wereldbeker werd gewonnen met de vorige Toyota Hilux, zal het team in de Dakar Rally de gloednieuwe Toyota GR DKR Hilux T1+ inzetten. De nieuwe auto is voorzien van de twin turbo V6 benzinemotor uit de nieuwe Toyota Land Cruiser, samen met grotere wielen, een nieuw, enkelvoudig schokdempend veersysteem met meer veerweg, en een gedurfd nieuw uiterlijk.

De nieuwe auto is grondig getest en de laatste sessie in de Kalahari-woestijn bevestigde de afstelling van het team voor de Dakar Rally van 2022. Er is een nieuwe demperconfiguratie toegepast in de auto en uitgebreide tests in de privéfaciliteit van het team hebben aangetoond dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij de ontwikkeling van de nieuwe auto. Zowel Nasser als Giniel de Villiers hebben de auto in de laatste weken voor de race nog verder afgesteld en het team is ervan overtuigd dat de huidige afstelling een uitstekende balans biedt tussen wegligging en snelheid.

Foto: Toyota Gazoo Racing Media

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws