Jagen op de Puma in Hannuit

De 53ste editie van de Rallye de Hannut zal onvermijdelijk in de annalen van het evenement bijgeschreven worden. En met reden, want het is de eerste editie van wat velen hopen dat het begin zal zijn van het post-Covid tijdperk. Het zal ook het eerste evenement op Belgische bodem zijn dat de nieuwste generatie WRC zal verwelkomen.

Koele wind

De ontwikkeling van de gezondheidssituatie en de laatste door de autoriteiten aangekondigde maatregelen bieden hoop. De 53ste Rallye de Hannut zou een “terugkeer naar de normaliteit” kunnen betekenen en de rallydiscipline de gezelligheid teruggeven waaraan het de laatste jaren zo wreed heeft ontbroken.
Een ander goed nieuwtje is dat het paradepaardje van het Haspengouwse evenement de modernste, meest geavanceerde rallyauto zal zijn: de Ford Puma Hybrid Rally1 van Jourdan Serderidis en Fred Miclotte. De door M-Sport gebouwde wagen zal voor het eerst op Belgische bodem te zien zijn en deelnemen aan zijn eerste niet-WRC-evenement. Dit is een goede reden om de veiligheidsmaatregelen te herhalen. Met hun elektrische onderdelen die onder hoogspanning staan, vergt de nieuwe generatie WRC-wagens enige voorzorgsmaatregelen. De Puma Hybrid Rally1 zal worden uitgerust met de beroemde rode en groene lichten van de nieuwe WRC-wagens, met de instructie: alleen als de lichten van de Puma Hybrid groen zijn, is het mogelijk contact te maken. In alle andere gevallen is het ten strengste verboden de auto te benaderen!

Een katachtige in het vizier

De auto met het blauwe ovaal mag dan op papier de favoriet zijn, met 160 inschrijvingen en 48 teams die regelmatig in Divisie 4 ingeschreven zijn, zullen veel crews niet terugdeinzen om te proberen de scalp van het beest te bemachtigen. Dat zal onvermijdelijk het geval zijn voor de locals Berleur (DS3 R5) en Hubin (Fabia R5), voor de altijd snelle Jan Jacobs en Johnny Vanzeebroeck, beiden ingeschreven op Mitsubishi Lancers, wat ook het geval is voor E. Vandevelde, G. Vandevelde en Hanegreefs. Henri Schmelcher zal opnieuw het stuur van een Porsche 911 in handen nemen, Paul Allerts en Christian Guillemin vervolledigen het trio Porsches bij de start. Ook de prestaties van de Peugeot 208 T16 R5 van de Denen Petersen en Madsen zullen de moeite van het bekijken waard zijn, evenals die van de Ford Fiesta R5 van Wiart en Vanbellingen. Er zal ook een groot contingent spectaculaire achterwielaangedreven voertuigen zijn, de Nissan 350Z van Alexandre Guillemin en een heleboel BMW’s voor de plaatselijke bewoners Lemmens en Schrynen, maar ook voor Neskens, Windmolders, Godinas, Guillick, Keyen, Hoebregs en Demuynck. In Divisie 4. Bij de bommetjes met voorwielaandrijving zullen Van Den Dries, Dumont, Herbillon, Brahy en Moes op hun bodem de Fransman Nazim Bangui of de Deen Jacob Madsen niet laten winnen.

Ford Puma, Jourdan Serderidis, Fred Miclotte

De oude schurken

Een kwalificatie die zij niet ontlenen aan hun leeftijd, maar veeleer aan het aantal wapenfeiten dat deze zwaargewichten van de 3-2-1 Divisie hebben uitgewisseld. Deze tegenstanders die elkaar zo goed kennen zijn Julien Delleuse (Opel Astra), Geoffray Vecoven (VW Golf), Frédéric Jamoulle en Corentin Tordeurs, die beiden zijn overgestapt op de DS3, Kevin Humblet (DS3), Eric Nandrin (Renault Clio), Jonathan Remilly (Renault Clio)… En we zullen niet nalaten de kleinere klassen in de gaten te houden, de altijd verrassende Wuidar, Marion en Pirnay, maar ook de locals Mahaut, Jalet, ‘S Heeren, Legros, Caprasse en Charlier.
36 teams zijn ingeschreven in de PH/SR Historic Divisie, met zoals gewoonlijk een overvloed aan Ford Escorts, met de namen Detal, Hellings, Delleuse, Souris, Renson, Leclere, America, Courtin, Commençais, Delchambre, Renard, Savigny, Tollet. Het is moeilijk te zeggen wie de voorsprong zal nemen, temeer daar de racefeiten ons zouden kunnen verrassen door de Opels van Meuleman, Laporte, Driessens… of door enkele BMW’s, met name die van de regionale piloten Yannick Peigneur, Richard Collard, Patrick Coppejans… Tot slot zullen we de Volvo van Bernard Lamy, de Peugeot 205 van Jean-Marc Dechany, de Ford Sierra Cosworth van Denis Jacob of zelfs de zeldzame Skoda 130 RS van Francis Listrez isoleren voor hun bijzonderheid.

Praktische informatie

Vrijdag 11/03 :

Test Day en Shakedown in Burdinne (9u-18u).

Zaterdag 12/03 :

Opening van het rallycentrum bij de Marché Couvert van Hannuit
Technische en administratieve controles
Programma verkoop vanaf 9 uur

Zondag 13/03 :

3 lussen van 5 kp’s. 150 km getimed.
Eerste auto vertrekt om 07:38
Volgorde: PH/SR – D4321 – Demo
Theoretische aankomst van de eerste auto om 18:40

Zoals gewoonlijk zal de toegang tot de kp’s gratis zijn voor het publiek, maar de organisatoren moedigen de toeschouwers aan om mee te spelen en hun sport te steunen door het programma te kopen dat vanaf zaterdagochtend 9 uur beschikbaar is, tegen de democratische prijs van 5 euro, bij de Marché Couvert en bij het Total station in Hannuit (Rue de Tirlemont 84, opening vanaf 7 uur op 13/03).

(persbericht, foto’s facebook)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws