Belgen topfavoriet in Le Touquet historic

Net over de Belgische grens, in de Franse badplaats Le Touquet, ronken vrijdag en zaterdag de rallymotoren volop, met de 62e editie van de rally Le Touquet. Meteen wordt dit de eerste manche van het Franse tarmackampioenschap. Heel wat bekende zuiderburen dus aan de start. Een kleine greep uit het rijke aanbod: Yoann Bonato en Quentin Gilbert, beiden met Citroën C3, Nicolas Ciamin(Hyundai i20) en good old François Delecour(Alpine).

Le Touquet is echter ook een rally die altijd op heel wat Belgische aandacht kan rekenen. Dit jaar misschien iets minder, door onder andere de South Belgian Rally, maar toch zijn er enkele landgenoten die de verplaatsing maken.

Met William Wagner en diens VW Polo Gti hebben we meteen ook een serieuze kandidaat voor een dichte ereplaats of zelfs podium. In de recente Haspengouw deed hij de nodige wedstrijdkilometers op, gekruid met een 5de eindplaats en met zijn ervaring op de Franse parcours kan hij zeker zijn rol opeisen.

Voor Bernd Casier zal het jagen zijn op een zo dicht mogelijke ereplaats. De Deerlijknaar reed al wel enkele Franse rally’s zoals Antibes en Cardabelles, maar heeft nog geen ervaring in Le Touquet. Bovendien is het ook al van midden november (Kortrijk) geleden dat hij nog eens plaats nam in de Ford Fiesta.

Pieter Vyncke neemt zoals gewoonlijk plaats naast Casier, dus moest Bart Sobry op zoek naar een andere bijrijder. Diederik Pattyn, vaste co van Niels Reynvoet, neemt plaats in de Ford Fiesta. Terug ervaring opdoen en de nodige kilometers malen zal wel de voornaamste betrachting zijn voor Bart.

Lander Dhaene neemt de handschoen op in de Franse Renault Clio Trophy. Hij maakt zich echter geen begoochelingen en wil vooral ervaring tanken in deze cup, met bijna 40 starters.

Bij de Historics spelen de Belgische rijders de hoofdrol. Het wordt hoogstwaarschijnlijk een strijd tussen West-Vlamingen Christophe Merlevede(BMW M3) en Paul Lietaer, die de nieuwe Opel Ascona 400 laat debuteren. “Toch zal het heel anders rijden zijn voor ons” reageert Lietaer. “Nu rijden de Historics achter de moderne wagens. Dus je weet meteen dat, wanneer er al meer dan 190 wagens over het traject gingen, het parcours er heel anders kan bijliggen.”

De wedstrijd wordt vrijdag en zaterdag verreden, en is goed voor zo’n 210 km tegen de klok, over een totaal van 552 km.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws