GTC Rally: Veel Vlaamse aandacht

De GTC Rally maakt zich op voor een topeditie. Nadat vorig jaar al een vol huis werd aangetrokken, zullen ook deze keer alle plaatsjes op het centrale servicepark in Achtmaal bezet zijn. Bovendien loopt ook de verkoop in de VIP-tent als een trein, wat betekent dat er weer een schitterend feestje gebouwd zal worden tijdens en na de Nacht van Achtmaal.

Op sportief vlak kunnen we stellen dat de affiche bijzonder sterk is. De voltallige Nederlandse rallytop komt naar Achtmaal, aangevoerd door viervoudig winnaar en recordhouder Bob de Jong, die samen met Erik de Wild graag zijn eerste overwinning van het seizoen wil boeken voor eigen publiek. Maar, hij krijgt weerwerk van de leider in de tussenstand van het Open Nederlands Rally Kampioenschap, Gert-Jan Kobus, vorig jaar winnaar van de Hellendoorn Rally, en van Jim van den Heuvel, recent de snelste in de Vechtdal Rally. We zijn benieuwd hoe hoog Jim in Achtmaal kan mikken met zijn Volkswagen Polo GTI R5, want die wedstrijd leverde hem nog niet veel geluk op. In elk geval zal hij op steun kunnen rekenen van zijn oudere broer en voormalig Nederlands kampioen Jasper, zelf ook tweevoudig winnaar van de GTC Rally. En Kevin van Deijne wil het potentieel van zijn nieuwe Hyundai i20 Rally2 showen in de wedstrijd die hij virtueel won in 2020, tijdens de coronapandemie, toen rallyrijden enkel virtueel mogelijk was.

In totaal zijn een tiental Rally2’s, de wagens van de topklasse, ingeschreven, maar één naam ontbreekt. Die van Hans Weijs Jr, winnaar van de Jack’s Drenthe Rally in Assen en van de ELE Rally. Weijs, dit seizoen een smaakmaker in het ONRK, maakt zeker nog kans op de titel, maar de nipte nederlaag in de Vechtdal Rally ligt hem zwaar op de maag. Een bron van motivatie om erg gemotiveerd naar Achtmaal te komen om alle andere toppers het nakijken te geven. Of houdt Hans het been stijf en keert hij het kampioenschap de rug toe.

“Als organisatie wensen we alle Nederlandse toppers aan de start te krijgen. Het zal de titel van de uiteindelijke kampioen alleen maar meer glans geven. We hebben een schitterende affiche, maar die is maar volledig als Hans Weijs er ook nog bij komt. We willen op alle niveaus een spannende, sportieve strijd zien op de klassementsproeven,” vertelt Mark de Groot namens de organisatie van de GTC Rally.

De inschrijvingslijst herbergt ook heel wat Vlaamse teams. Paul Lietaer zal met de Opel Ascona 400 waarschijnlijk de te kloppen man worden bij de Historics. Voornaamste tegenstand voor de West-Vlaming kan komen van zijn landgenoot Christophe De Leeuw, vertrouwd met het parcours en uitpakkend met een snelle Opel Ascona A. Ook van de partij bij de Historics is de neef van Paul, Mathieu Lietaer, met de Ford Escort MK2.

Benoit Verlinde moet in Nederland niet meer worden voorgesteld, na twee overwinningen dit seizoen in de Nederlandse Clio-cup. Wordt het een 3 op 3 voor hem? Xavier Dekeyser komt met zijn Renault Clio ook eventjes piepen over de landsgrenzen, net zoals Aaron Ollevier(Peugeot 208 Rally4), Jeroen Vanhoutte(Subaru Impreza STI) en Geert Gabriels(Peugeot 106).

Xavier Dekeyser

De volledige deelnemerslijst en meer details van de wedstrijd zullen aanstaande donderdag worden onthuld tijdens de officiële voorstelling van de wedstrijd.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws