Princen baas in eigen streek (+albums)

De Rally van Zuid-Limburg kon afgelopen zondag rekenen op goede omstandigheden. Een heerlijk herfstzonnetje, echte rallyfans die alle regels respecteerden en ook nog een populaire winnaar. Kris Princen, met Bram Eelbode als copiloot, kon in Gingelom nog maar eens een thuisoverwinning scoren.

Er was in laatste instantie nog een inschrijving van Melissa Debackere, die haar Skoda Fabia R5 meebracht naar Limburg. Moest Kris Princen zich in eniger mate zorgen maken? Neen! Zo bleek al meteen. Princen opende meteen sterk op de eerste proef in Gelmen. Hij ging er dadelijk vandoor met meer dan acht seconden voorsprong op Melissa terwijl de rest van het peloton, aangevoerd door de BMW M3 van Neskens, al tegen meer dan 20 seconden achterstand aankeek.

Daarmee was de toon dan gezet. Kris Princen, Bram Eelbode en de machtige Citroën DS3 WRC wonnen ook op Kerkom, en op Borlo en dat… in alle drie de lussen van de rally. Negen beste tijden op negen proeven: het perfecte resultaat. Het kon ook moeilijk anders, een toprijder met dito wagen, Kris moest al mechanische pech krijgen of een uitstapje in het decor meemaken om niet als eerste te eindigen.

Melissa Debackere en de Skoda Fabia R5 deden wat moest en klampten zo goed als het kon aan, maar de dames konden niet verhinderen dat ze langzaam maar zeker werden los gereden. Eerst tot 20 seconden achterstand, dan tot 30, en zo verder tot er aan de finish een kloof gaapte van een minuut en 15 seconden.

“Initieel had ik niet de bedoeling om deel te nemen aan deze Rally van Zuid-Limburg maar na de tamelijk zware sortie in de Rally van Charlemagne wou ik toch zekerheid aangaande de wagen, vooral met het oog op Kortrijk. De eerste drie proeven heb ik een beetje aftastend gereden maar alles bleek in orde. Ik kreeg dus terug vertrouwen en kwam al vlug in het ritme. De volgende drie proeven reed ik meer aanvallend en kon goede tijden neerzetten, weliswaar met enkele seconden verlies op Kris Princen en dat gaf me uiteraard vertrouwen. Tijdens de laatste boucle heb ik met verstand gereden en wijselijk het gaspedaal wat minder diep ingedrukt met de bedoeling ongeschonden de finish te halen, uiteraard met Kortrijk in het achterhoofd. Ik ben dus uiterst tevreden met deze tweede plaats en dit is vooral te danken aan het ADS Service Team dat tijd noch moeite gespaard heeft om samen met ons deze tweede stek te bemachtigen,” aldus Melissa.

De strijd voor de derde plaats was iets spannender. Het was verrassend genoeg Jens Neskens die zich met de BMW M3 aandiende als podiumkandidaat. Hij duelleerde met Johan Dekens en de Porsche GT3, met Jimmy D’Hondt en de Fiesta R5 en mengde zich daarmee toch onder het contingent aan gerenommeerde rijders.

Maar het sprookje bleef niet duren en het was tenslotte lokale held Jan Jacobs die met de Mitsubishi Lancer Evo 7 nog in de allerlaatste proef voorbij Neskens ging.

Wat Kris Princen deed bij de ‘moderne’, dat deed Bram Fonteyne bij de Historics. De West-Vlaming stuurde de Volvo 244 naar de beste tijden in liefst acht van de negen proeven.

Bram en Els wonnen daarmee het Historic gedeelte en de Divisie 5 (Youngtimers), voor Michael America, tweede bij de Historics met de Ford Escort MkII en tevens winnaar van de Divisie 4, oldtimers.

Claude Debue werd met Opel Ascona de derde podiumganger bij de Historics en doet nog een mooie zaak in het kampioenschap.

Pech was er voor Jensy Leys, met de BMW E30 eerst leider in de klasse 3 H en dus op weg naar de regionale titel, tot hij in de zevende van de negen proeven de handdoek moest gooien. De strijd om het regionale rallykampioenschap gaat dus naar de slotmanche in Kortrijk.

Geven we nog even mee dat de zege in de Divisie 1-2 ging naar David Conard op de Renault Clio Ragnotti.

Onze albums zijn uiteraard terug te vinden op onze fotosite of klik op volgende links …

Album Stijn Vanderspikken / Album Joël Vanderzijpen / Album Hans Jacobs

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws