Tom Rensonnet en Loïc Dumont kampioen bij Juniors

Door de afwezigheid van Gilles Pyck, moest Tom Rensonnet in de Spa Rally nog 7 punten scoren om zich te kronen tot Junior Kampioen van België 2022. De Renault-piloot liet er geen gras over groeien en wilde niet wachten tot de finish. Na welgeteld 7 proeven had hij zijn 7 bonuspunten (een bonuspunt voor elke snelste tijd in het Junior-klassement) beet, zodat hij de titel al mocht vieren.

“Dit is een enorme opluchting, want de Junior-titel was de doelstelling die ik van de verantwoordelijken van het RACB National Team mee had gekregen voor aanvang van het seizoen. Na twee overwinningen vroeg in het seizoen, gooide die zware sortie in de Rally van Wallonië serieus roet in het eten. De revalidatie was lang en zwaar. In Ieper was ik fysiek nog niet klaar voor de strijd, maar we pakten er wel belangrijke punten. Gilles ging er van de baan en ik won. Wellicht was die wedstrijd wel het keerpunt van het seizoen. Na mijn forfait voor de Omloop leek een remonte bijna uitzichtloos, maar ik bleef er altijd in geloven. Vanaf de East Belgian Rally kon ik weer over al mijn krachten beschikken en ging het uitstekend. Ik denk dat ik in de tweede helft van het seizoen bewezen heb dat het National Team de juiste keuze heeft gemaakt,” aldus een opgeluchte Tom Rensonnet.

In het vervolg van de wedstrijd bleef Tom Rensonnet, genavigeerd door Loïc Dumont, onverstoorbaar de snelste bij de jongeren. Hij pakte het maximum van de bonuspunten en won overtuigend de slotwedstrijd van het seizoen. “Ik kon bevrijd aanvallen, maar men had me toch gevraagd om de wagen zonder schade aan de finish te brengen. Kortom een perfect weekend. Welk programma ik volgend jaar zal afwerken, dat weet ik nog niet, maar ik heb wel begrepen dat er een vervolg komt in het RACB National Team. Super!”

De tweede plaats ging naar Jonas Dewilde met zijn Peugeot 208 Rally4. “Na 3 maanden niet samen met Jeffrey Vandenbussche te hebben gereden, was het in het begin echt zoeken naar het vertrouwen. Zeker omdat we beiden enkele sorties moesten verwerken. Ik de zware klapper in de Omloop van Vlaanderen en Jeffrey ook nog zijn sortie met Arne Baert in de Aarova Rally,” aldus Jonas Dewilde, die volgend seizoen wellicht opnieuw in de Stellantis Rally Cup zal aantreden.

De derde plaats ging niet naar Maxim Decock, maar naar rookie Tom Heindrichs, die met zijn Renault Clio Rally5 op amper 15″ van de Rally4 van Jonas Dewilde eindigde. Nochtans was het pas de tweede rally van de 19-jarige halfbroer van Thierry Neuville. “Na mijn rallydebuut met een Clio R3T in de East Belgian Rally, heb ik hier met een Clio Rally5 gereden, met het oog op een eventuele deelname aan de Clio Trophy volgend jaar. Het bleek een heel makkelijk te besturen wagen te zijn. Ik heb me geamuseerd!,” aldus Tom Heindrichs, dit seizoen vice-Kampioen van België X-Car Senior met een X-Car van LifeLive.

Maxim Decock werd vierde met zijn Opel Corsa Rally4. “Ik sluit de wedstrijd af met een goed gevoel, want op de slotdag waren we voortdurend sneller dan Jonas Dewilde. Het vertrouwen nam toe in de loop van de wedstrijd.”

Lander Dhaene, genavigeerd door Isi Lemahieu, eindigde op de vijfde plaats met zijn Renault Clio Rally5. “Mentaal was deze wedstrijd, op een van de moeilijkste parcours van het land, een echte strijd. Ik moest de zware sortie in Ieper verwerken en ik heb in deze wedstrijd lang moeten zoeken naar het vertrouwen. Voor mij mocht de rally zondagavond van start gaan,” aldus Lander Dhaene.

Klassement Junior BRC (na 10/10 wedstrijden, 3 mandatory results): 1. T. Rensonnet 210 punten; 2. G. Pyck 173 punten; 3. J. Dewilde 109; (C. Nielsen (DK) 65; B. Verlinde 63; Ch. Munster 59; M. Decock 58; P-M. Brasseur; N. Bruyneel 35; L. Depotter 33) 4. L. Dhaene 22; (C. Benoit 16; M. Dalsager (DK), T. Heindrichs & D. Meuris 15; L. Nuyts, Th. Vandeputte 12; L. Baudet; C. Mazuin 8)

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws