Stijn Naert: terug op de tweede plaats in klasse

Ook Stijn Naert en Steven Ramboer tekenden present voor de opener van het West-Vlaamse rallyseizoen. Steven doet ons meteen hun wedstrijdverhaal.

“Met de rally van Moorslede stond ook de eerste wedstrijd van Stijn Naert en mezelf voor 2023 gepland. Wat de rest van het seizoen zal inhouden voor Stijn is voorlopig nog een vraagteken. Er worden momenteel meerdere opties bekeken.

Het begin van de wedstrijd werd gekenmerkt door weersomstandigheden zoals in de 6 uren van Kortrijk. En meestal liggen deze omstandigheden de combinatie Citroën Saxo en Stijn Naert wel. Zo ook nu. Er werd iets te voorzichtig gereden, na een ernstige waarschuwing na 5-6 bochten op KP 1, aangezien we tweemaal met een halve seconde geklopt werden in de klasse op de eerste 2 proeven. Wetende dat er nog heel wat marge was keerden we toch tevreden terug naar de eerste service. De kloof met de andere deelnemers in de klasse was meteen vrij groot.

Tijdens de tweede ronde werd dan ook iets meer risico genomen en kreeg de Saxo het ook zwaarder te verduren in de coupures. Resultaat 2 scratches in de klasse en ongeveer 30ste algemeen met onze Saxo groep N divisie 1-2. Beter was niet mogelijk. Op die manier werden we ook leider in de klasse met ongeveer 13 seconden voorsprong.

Maar daarna raakte het parcours alsmaar meer opgedroogd en werden de coupures minder drassig. Dat was dan weer in het nadeel voor de minder krachtige Saxo tegen de Fiesta R1 waardoor we onze voorsprong van 13 seconden in de derde ronde gereduceerd zagen tot 1 seconde. De bandenkeuze was ook niet ideaal voor de derde ronde want onze Toyo’s kregen vooral warm achteraan in de waaiers waardoor ook wij zelf een warm moment mochten beleven bij het uitkomen van een waaier naar een T-situatie toe. Het snelle handelen van Stijn kon ons redden zonder al te veel tijdsverlies.

Op de laatste service werd er daarom gekozen voor slicks. Voor Stijn de eerste kennismaking met Kumho slicks waardoor we uiteraard op de voorlaatste kp een klein beetje marge inbouwden ondanks het felle aanvalswerk. De tijd van onze concurrent op de voorlaatste kp kenden we niet voor de start van de laatste kp maar we hadden al voorgenomen op deze ultieme klassementsproef alle registers open te trekken zodat we net als in de tweede passage ( 10 seconden sneller dan de tweede toen ) de scratch in de klasse konden draaien.

We draaiden ook de tot dan toe scratch en deden zo’n 13 seconden van onze tijd. Uiteraard waren we tevreden over de tijd. Nu was het afwachten. Tijden kwamen helaas niet meer door en het bleef wachten. Tot we aan het podium hoorden dat de laatste deelnemers niet meer hadden gereden door een tussenkomst van de ambulance voor een toeschouwer en zo werd een normtijd berekent. Hierdoor was de tijd van onze concurrent nog eens 12 seconden sneller dan de onze en zo werd het een tweede plaats in de klasse. Of toch niet ? Plots verscheen een straftijd van 30 seconden voor onze concurrent op de voorlopige uitslag en wonnen we terug de klasse. Uiteraard heel tevreden. Maar wat later verdween deze straftijd terug. De uitleg was dat deze wagen als enige te laat toegekomen was op de laatste “service in” TK 4C die op een andere plaats was dan de voorgaande boucles doordat hij te lang was opgehouden bij de tussenkomst van de ambulance zo bleek uit de tracking achteraf volgens de relatie deelnemers aan de telefoon. We legden ons sportief neer bij deze beslissing van de sportcommissie maar uiteraard was dit een rollercoaster van gevoelens omdat het ook de eerste klassezege zou geweest zijn voor Stijn. We behaalden al heel wat tweede plaatsen in de klasse maar we wachten nog op de eerste zege en de dag dat het een ganse dag blijft regenen, zodat “Rainman” Stijn zijn eerste klassezege met de Saxo kan vieren.

We werden dus uiteindelijk 32st algemeen en 2de in de klasse 2C en 5de in divisie 1-2.

Woordje van dank ook aan de sponsors ( Popelier Constructie, Café De Voerman, Belistate, Dakwerken Naert ) en ons gelegenheidsservice team voor hun bijdrage aan deze wedstrijd.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws