Jimmy D’hondt pakt de overwinning

Jimmy D’hondt ging met een achterstand van 15″ van start en daardoor moest hij vanaf de eerste ronde in de achtervolging op Porsche-piloot Olivier Collard. Het duurde echter tot… na de finish voor hij de Porsche-piloot van de leidersplaats kon verdringen. Het werd een verrassende overwinning voor de regerende Master-kampioen, die met deze overwinning aan de leiding komt in de BRC Master Cup, samen met Roger Hodenius.

In principe was Etienne Monfort de enige 50er die net als D’hondt met een Rally2 van start zou gaan. Maar, Monfort was te snel tijdens de verkenningen, waardoor hij niet van start kon gaan (rijbewijs ingetrokken). Ook Jimmy D’hondt moest met een straftijd van 15″ aan de wedstrijd beginnen. Via een onbemande camera werd immers vastgesteld dat de Master een passage te veel (twee passages toegelaten) had afgewerkt tijdens de officiële verkenning van een proef. 

Jimmy D’Hondt – Rallye de Wallonie 2023

Die 15″ kreeg Jimmy bijna gedicht op Olivier Collard in de openingsronde, waarin Collard geen stuurbekrachtiging had op zijn Porsche 997 GT3, een wagen die hij pas had aangekocht. “Het is de ex-Zimmer Porsche. De set-up stond echter niet goed. Bij elke remzone dook de neus te fel. De auto is veel te soepel afgesteld. Bovendien viel de stuurbekrachtiging uit,” aldus Collard na de openingslus. De Porsche-rijder herpakte zich en stuurde zijn 997 GT3 naar een knappe 9de plaats, ondanks het zware onverhard op zondag. “Ik begrijp de organisatoren niet. De moderne rallywagens zijn echt niet gemaakt voor die onverharde stroken. Onze Porsche kreeg echt harde klappen. Andere rijders braken een velg of reden lek. Echt, elke zware klap kost ons 1.000 euro aan schade, terwijl die onverharde stukken sportief zeker geen meerwaarde zijn…”

Olivier Collard – Rallye de Wallonie 2023

Olivier “Flash” Collard leek de Master Cup te winnen, maar hij kreeg een tijdstraf van 5 minuten omdat zijn bandenkaart niet conform was ingevuld. Daardoor schoof Jimmy D’hondt onverhoopt nog door naar de winst in de Master Cup. “Nadat ik gisteren door een schuiver anderhalve minuut verloor, ging het vandaag een stuk vlotter. Het vertrouwen was terug, maar natuurlijk kon ik geen anderhalve minuut goed maken op Collard. Deze zege doet wel deugd,” aldus Jimmy.

Emile Tollet – Rallye de Wallonie 2023

Omdat Dirk Deveux zaterdag moest opgeven, pakte Emile Tollet, winnaar in Historic, de derde plaats, op ruim 14 minuten, voor Dirk Vermeersch. Raymond Vanderlinden werd 5de voor Olivier Breittmayer, die zijn prachtige Porsche 911 SC naar de 6de plaats stuurde op… anderhalf uur na een herstart wegens een gebroken schakeldoos zaterdagochtend op de openingsproef.

Margot Ureel
Margot Ureel
Margot Ureel is de jongste en enige vrouwelijke medewerker van RallyandRaces. Autosport ligt haar nauw aan het hart, ze is dan ook steevast te vinden op tal van rally’s. Door haar ervaring op de rallyradio verwoordt ze de nieuwsitems met de nodige zorg en kwaliteit.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws