Debutanten in de Westhoek

Voor heel wat rijders die op regionaal vlak actief zijn, is en blijft deelnemen aan een klassieker als de Ardeca Ypres Rally vaak een stoute jongensdroom. Als jonge piloot uit de Westhoek je naam op de startlijst van een toprally zetten, het is voor veel rijders een droom. Jeffrey Derycke, Guilaume Ingelbeen en Kurt Vercruysse zijn drie jongeren uit de regio die vrijdag debuteren in de Ypres Rally.

Jeffrey Derycke (Loker) rijdt samen met partner Anouk Vandenberghe in een Toyota Starlet met startnummer 102. De wagen is klaargestoomd door de DuitserThomas Kleinwächter, met een motor gebouwd door de Fin Esa Peltonen. “Eerst en vooral wilde ik zeker een achterwielaangedreven wagen hebben. De Starlet is echt wel authentiek. Ons debuut met de Toyota maakten we enkele weken geleden in de Sezoensrally in Bocholt, op de gekende maaskiezel. In het aparte klassement van de 2WD Trophy waren we van de 14de naar de 4de plaats opgeklommen, en dat met een 1300cc motor, tot een breuk in de versnellingsbak ons de handdoek deed gooien. Niettemin keerden we met een tevreden gevoel huiswaarts. Ieper rijden is voor mij echt een droom die werkelijkheid wordt. Vorig jaar nam ik nog deel aan de Ypres Historic Rally, maar deze valt totaal niet te vergelijken met deze zware tweedaagse. Vooral het aantal kilometers tegen de chrono zal een uitdaging worden.”

Guillaume Ingelbeen (Poperinge) hield het tot nu tot maximum een drietal wedstrijden in eigen regio. Nu kiest hij, samen met broer Michiel, voor deelname aan de Ardeca Ypres Rally. Hun BMW M3 E30, volledg klaargestoomd in de ouderlijke garage in Passendale, wordt voorzien van nummer 78. “Ik ben aan mijn derde rallyjaar toe, maar heb nog maar bitter weinig gereden. We zijn wel uit de regio, maar zoveel opeenvolgende klassementsproeven zijn we zeker niet gewoon. In een provinciale rally, met 2 à 3 proeven, kun je eigenlijk het traject wat in je hoofd gaan vastleggen en weet je snel de valstrikken liggen. Met 8 verschillende, soms heel lange, kp’s is dit echt onmogelijk. Ik vrees wel dat het voor mij allemaal wat veel in één keer zal zijn. Gelukkig kregen we al heel wat tips van Thomas Cloet, die normaal Manuel Merlevede (Peugeot 208) navigeert. Natuurlijk willen we zoals iedere deelnemer graag over het eindpodium komen. Maar bijvoorbeeld ook die eerste doortocht over de markt van Nieuwkerke zal zorgen voor koude rillingen.”

Nog zo iemand is Kurt Vercruysse uit Woesten, die de handschoen opneemt met als navigator Mathias Vaarten. “Ik moet zeggen, de voorbereiding is toch wel heel intens. Je moet alles goed timen wat, waar en wanneer, twee dagen verkennen en dan nog twee lange rallydagen. Misschien heb ik het vooraf wel een beetje onderschat. Daarnaast is er het onderhoud en de preparatie van de auto, onze vertrouwde Citroën Saxo. We beseffen goed dat we niet voor de verrassing zullen zorgen. We willen wel spektakel geven. De handrem zal vaak gebruikt worden. Ik kijk daarom nu al uit naar de shakedown in Nieuwkerke op donderdagavond. Onze naam moet opvallen bij de doortocht over de Markt daar. En voor de rest finishen in Ieper zaterdagavond als een grote ‘dankjewel’ aan onze sponsors.”

De Citroën Saxo van Kurt en Mathias krijgt startnummer 105 opgekleefd.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws