Enkele quotes na dag 1 in Ieper

Adrien Fourmaux: “Heel jammer wat er Stéphane is overkomen. Ik had de strijd liever verder gestreden op de proeven. Het parcours lag er wel verraderlijk bij.”

Chris Ingram: “We kregen een “rode vlag” signaal in de auto op KP 7, dus ging ik van het gas. We blijven tweede met onze normtijd. De afstellingen in de slotronde waren een stuk beter.”

Freddy Loix: “Deze Fabia RS ligt me gewoon heel goed. Op de testsessie heb ik het differentieel meteen laten veranderen en vanaf dat moment wist ik dat de auto top zou zijn. Ik kan heel vroeg op het gas en deze auto maakt het verschil in de trage situaties, waar hij heel efficiënt is. Nee, ik ga niet jagen op Fourmaux morgen. Deze derde plaats is al beter dan verwacht.”

Cédric Cherain: “Ik moet slim rijden, in functie van het kampioenschap. In dat opzicht zitten we op schema.”

Bernd Casier: “In Mesen trok de motor niet meer. Ik vreesde voor een motorpanne, maar op de slotproef in Langemark was het euvel verdwenen. Vreemd. Ik werd in Mesen ook opgehouden door Ingram, dus hopelijk krijgen we daar een degelijke normtijd…”

Patrick Snijers: “Ik heb vanavond twee proeven zonder stuurbekrachtiging gereden door een losgekomen slangetje. Heel jammer, maar ik vrees dat de Clio Rally3 gewoon te snel is in onze klasse. Die wagen heeft 30 pk meer… Dan is het niet meer plezant.”

Charles Munster: “Dit is mijn eerste deelname in Ieper. Op de eerste drie proeven dacht ik bij het couperen “fucking hell”, dit is moeilijk. Maar, eens je beseft dat je aan hoge snelheid kunt snijden, is het plezant om ritmisch van coupure naar coupure te dansen. Ik begin het plezant te vinden.”

Gilles Pyck: “Ik ben heel trots op een paar veelbelovende tijden die we reden, in de buurt van kleppers als Vanneste en Cherain. Dat had ik niet verwacht in mijn tweede rally met de Hyundai. Morgen ga ik nog wat harder trappen, maar ik wil ook geen overdreven risico’s nemen.”

John Wartique: “Wat een moeilijke wedstrijd! Je hebt hier geen herkenningspunten.”

James Williams: “Het gaat steeds beter. We zijn al opgerukt naar de 9de plaats, ondanks onze 21ste startpositie. De snelheid zit er goed in! Het is duidelijk dat de Fiesta sinds begin dit jaar enorm geëvolueerd is.”

Bjorn Syx: “Ik heb altijd met achterwielaandrijvers gereden, liefst BMW’s van 30 jaar oud. Ook al toen ik nog autocross reed. Ik moet mijn rijstijl helemaal veranderen, want ik speel graag met het gas bij het uitkomen van een bocht maar dat werkt niet in een Rally2. Dan reageert het differentieel niet goed, verlies je turbodruk, enz. Ik moet in één keer gas geven. Ik moet alles nog leren…”

BRC Historic en BRC Juniors
Bij de Historics leidt Paul Lietaer na dag 1 de dans. De Opel Ascona 400-rijder, die dinsdag aanstaande 66 jaar wordt, moest de scratches wel verdelen met Stefaan Stouf, sinds jaar en dag zijn voornaamste runner-up. De Nieuwpoortse visboer haalde één besttijd meer dan Lietaer(1 proef werd geneutraliseerd), maar door de penalisatie van één minuut, toegediend voor de start door ongeoorloofd verkennen, bleef Stouf de hele dag achterop hinken. Tussen Lietaer en Stouf nestelt Pieter-Jan Maeyaert (BMW M3 E30) nu zich op de tweede plaats, met 39”8 achterstand. Stouf volgt op 46”6, maar vreest wel de aangekondigde hitte morgen, wat voor turboproblemen zou kunnen zorgen in de Ford Sierra Cosworth. De andere BMW-piloten Didier Vanwijnsberghe en Cedriek Merlevede vervolledigen de top-5.

7”9, dat is verschil bij de BRC Juniors tussen Jonas Dewilde (Renault Clio Rally4) en Tom Heindrichs (Opel Corsa Rally4), in het voordeel van de West-Vlaming. Bij het einde van de eerste ronde had Dewilde wel wat vraagtekens, nadat de Clio op KP Langemark een vreemd gevoel gaf. Bleek dat er een mechanisch probleem aan de triangel was, wat de mecaniciens net binnen de toegelaten tijd konden herstellen. Dewilde wil voluit gaan voor de overwinning bij de Juniors, maar de trofee meepikken voor beste Rally4-piloot zit ook nog in het achterhoofd. Heindrichs van zijn kant wil vooral zijn eerste kennismaking met de Ardeca Ypres Rally tot een goed einde brengen. De plaatselijke Maxim Decock is met de Opel Corsa zker ook nog niet uitgeteld, gezien hij maar op een goede 40 seconden van de leider volgt.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws