Ook Motul Clio Trophy tekent present in GTC Rally

Op 8 juli wordt tijdens de GTC Rally de derde ronde van de Motul Clio Rally Trophy 2023 verreden. Bijna de gehele top vijf van het klassement verschijnt aan de start en we mogen opnieuw nieuwkomers in de Trophy verwelkomen, Nard Ippen en Mark Bierbooms maken hun Nederlands Trophy debuut.

De GTC Rally is een van de klassiekers van de Nederlandse kalender en staat beter bekend als de ‘Nacht van Achtmaal’. Die naam geeft al aan dat de unieke uitdaging van de wedstrijd de proeven in het donker zijn. De wedstrijd is dit jaar buitengewoon compact met meer proevenkilometers dan verbindingsroutes. Om de buurtbewoners tegemoet te komen gaat de wedstrijd dit jaar niet tot diep in de nacht door. Toch wordt zeker een derde van de wedstrijd in de duisternis verreden als de deelnemers zaterdag om kwart over tien ’s-avonds voor de laatste van drie boucles vertrekken.

Na twee wedstrijden beginnen zich langzaam de eerst contouren van de titelstrijd af te tekenen en die belooft spannender dan ooit te worden. Elbert Deij en Nadia Muilwijk voeren het klassement aan na hun klassewinst in de ELE rally. Jasper en Miranda Cuppens laten zien dat je met een steady tempo ook hoge ogen kunt gooien. Twee top vijf finishes brengen ze naar de tweede plaats op twaalf punten van Deij. John Coumans heeft nog een appeltje te schillen met zijn concurrentie nadat hij in zijn ogen onterecht als enige bestraft werd toen hij vast kwam te zitten in het mulle zand van de ELE Rally. Met 42 punten bezet hij de derde plaats met nog alle kans op de titel.

Esmee Den Hartigh

Willem Wouter Overbeek verbaasde vriend en vijand door zijn debuutwedstrijd in Sulingen direct te winnen. De rauwe snelheid is er dus, maar bij de ELE Rally maakte hij kennis met andere kant van de medaille. Nadat hij van de weg raakte moest hij een DNF noteren. Met 35 punten, en in het achterhoofd dat er nog een resultaat geschrapt moet worden, staat hij er echter nog steeds goed voor in het kampioenschap. Zowel Ben van de Laar als Esmee den Hartigh kenden een moeizame start van de het seizoen en zijn gebrand op een goed resultaat in de GTC Rally. Den Hartigh reed Sulingen uit onder Super Rally regels waardoor een goede klassering buiten bereik bleef en moest in de ELE de strijd voortijdig staken. Onlangs sloot ze Vechtdal Rally, buiten de Motul Clio Rally Trophy om, wel goed af en lijkt de weg naar boven ingeslagen. Van de Laar was in zijn thuiswedstrijd, de ELE Rally, als de brandweer onderweg maar moest op de openingsdag uitvallen. Op de tweede dag kon hij herstarten en liet met diverse top tien tijden zien dat het met de snelheid dik in orde zit. Als hij die in de GTC met betrouwbaarheid weet te combineren ligt een topklassering in het verschiet voor de Rally4 piloot.

Nard Ippen zette in 2018 zijn eerste stappen in de rallysport als navigator. Vorig jaar schoof hij voor het eerst een stoeltje op en dit jaar is hij bezig met een succesvolle campagne in de Belgische Clio Trophy. In de Bertix rally behaalde hij onlangs nog een mooie tweede plaats in de Trophy. In de GTC Rally kan hij zich meten met zijn Nederlandse rivalen.

De GTC Rally heeft dit jaar ook een absolute primeur in huis met het Nederlandse debuut van de Renault Clio Rally3. De vierwielaangedreven variant beschikt over 260pk en mag in de subtop van het algemeen klassement verwacht worden. Er worden twee Rally3’s ingezet, een voor Mitchel van den Brink en een voor Jim van den Heuvel. Eerstgenoemde reed eind juni al de sterk genoteerde Ypres Rally en zette diverse snelste klassetijden neer. Gezien de buitengewoon sterke competitie in Ieper laat dit zien dat de Clio Rally3 een geducht wapen is en voor de nodige verrassingen kan zorgen. De Clio Rally3 maakt dit jaar nog geen deel uit van de Motul Clio Rally Trophy.

De GTC Rally is de derde ronde van de Motul Clio Rally Trophy. De wedstrijd vindt plaats op zaterdag 8 juli in de omgeving van Achtmaal, Noord-Brabant. Na 12 proeven over 152 kilometer worden de deelnemers zaterdagavond laat gehuldigd in het rallydorp op het serviceterrein bij Achtmaal.

Ben Van de Laar
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws