30 jaar Festival of Speed, een sensationeel weekend

Op zondag werd het evenement hervat nadat het Festival of Speed – voor het eerst in 30 jaar – werd afgelast vanwege een waarschuwing voor zware wind in de omgeving van Goodwood. Hoewel het weer de festiviteiten een dag onderbrak, was het evenement zondag weer in volle gang met een drietal spannende balkons voor Ferrari Le Mans-winnaars James Calado, Antonio Giovinazzi en Miguel Molina, MotoGP™-teams en -coureurs, en F1-kampioen Sebastian Vettel.

Glorieus Goodwood: ontelbare festiviteiten
Het evenement vierde meer mijlpalen dan ooit tevoren, want we vierden twee belangrijke verjaardagen voor Goodwood – 75 jaar autosport op Goodwood en 30 jaar van het Festival of Speed zelf. Om de 30e verjaardag van het Festival of Speed te vieren en te eren, opende de hertog van Richmond het 2023-evenement in zijn Jaguar D-Type, dezelfde auto waarin hij de eerste editie van het evenement in 1993 opende, waardoor de cirkel rond was voor Goodwood.

Porsche vierde ook zijn 75-jarig jubileum, want het werd de eerste fabrikant die voor de vierde keer in de geschiedenis van het evenement de Central Feature mocht creëren. De langverwachte sculptuur toonde een aantal van de meest iconische modellen, waaronder de Porsche 804, 963, 962 356 en de variatie op de 911, de 992 en 997. Een parade van Porsche’s uit de hele geschiedenis van het merk verbaasde toeschouwers tijdens het weekend, waaronder modellen van de 718/8 Spyder uit 1961 tot de 963 uit 2023. Elders op het evenement maakte de Porsche Art of Dreams ‘Dream Big’ ook indruk. Het verbluffende kunstwerk van Chris Labrroy maakte zijn debuut op het Festival of Speed als een reusachtige autocoureur die tevoorschijn kwam van het Cricket Pitch.

Andere belangrijke festiviteiten waren het honderdjarig bestaan van de 24 uur van Le Mans, 75 jaar Lotus, 75 jaar NASCAR, 60 jaar McLaren en 50 jaar WRC; naast de grootste viering ooit van de MotoGP™. Zes huidige MotoGP™-teams, samen met een groot aantal rijders en historische kampioenen, namen deel aan de exclusieve Grand Prix-motorpartij die het hele weekend duurde. Aprilia Racing, CryptoDATA RNF MotoGPTM Team, Ducati Lenovo Team, GASGAS Factory Racing Tech3, LCR Honda en Red Bull KTM Factory Racing reisden allemaal naar Goodwood in de aanloop naar de Britse Grand Prix in augustus.

Autosport iconen en legendes
Zoals altijd verwelkomde het Festival of Speed legendes uit de hele autosportwereld. Van huidige en voormalige Formule 1-coureurs tot MotoGP™-coureurs en Ferrari Le Mans-winnaars, er was voor elke racefan wat wils. Viervoudig wereldkampioen Formule 1 Sebastian Vettel deed zondag met ons mee in een exclusieve race op duurzame brandstof. Vettel kwam de heuvel op in een aantal auto’s uit zijn persoonlijke collectie, waaronder zijn ex-Nigel Mansell Williams FW14B uit 1992 en ex-Ayrton Senna McLaren MP4/8 uit 1993. Na de lancering van zijn campagne voor duurzame brandstof in 2022 – “Race Without Trace” – moedigde Vettel het gebruik van duurzame brandstof door zowel de autosportindustrie als de rest van de wereld aan. Hij ontmoette fans in zijn Forest Paddock Shelter in de F1 Pit Lane, gepresenteerd door Sky.

Goodwood was verheugd om verschillende huidige Formule 1 teams te verwelkomen, waaronder McLaren Formule 1 Team, Mercedes-AMG Petronas Formule 1 Team, Scuderia Ferrari Formule 1 Team en Williams Racing. De F1 Pit Lane presented by Sky staat bekend als de plek om je F1 helden te ontmoeten en bood de zeldzame kans om legendarische auto’s uit alle decennia te zien en de teams en coureurs te ontmoeten, waarbij de menigte toestroomde om Oscar Piastri en Alex Albon te ontmoeten. Een hartverwarmend moment vond plaats op de heuvel toen de huidige reservecoureur van het Mercedes-AMG Petronas Formula One Team, Mick Schumacher, achter het stuur kroop van de Mercedes-AMG F1 W02, die zijn vader bestuurde tijdens het Formule 1-seizoen 2011.

Andere coureurs die dit weekend met ons meededen waren Esteban Gutierrez, Jenson Button, Karun Chandhok, Mika Häkkinen, Damon Hill, Travis Pastrana en Mark Webber.

Veilingactie
Een collectie van 240 spectaculaire en unieke voertuigen ging vrijdagmiddag onder de hamer bij Bonhams|Cars Auction. Hoogtepunten waren onder andere de 2007 Koensigsegg CCGT GT1 Competition Coupé, de James Bond klassieker 1964 Aston Martin DB5 en de Mercedes-Benz SLR McLaren supercar om er maar een paar te noemen.

Toptechnologie
Future Lab, gepresenteerd door Randox, toonde een aantal van de nieuwste technologieën en keerde voor het zesde jaar terug in het hart van het Festival of Speed. De tentoonstelling zette ‘Technology for a Better World’ in de schijnwerpers met meer dan 20 baanbrekende internationale bedrijven die vier hoofdthema’s vertegenwoordigden: ‘Beyond Earth, For Earth’, ‘Powering the Future’, ‘Mobility on a Mission’ en ‘Simulated Worlds’. De technologiehub verwelkomde experts uit de hele industrie, waaronder voormalig astronauten Tim Peake en Mike Mongo, terwijl op donderdag de Red Arrows zich bij ons op de grond voegden voor een vraag en antwoord na hun prachtige show boven ons hoofd.

Dynamische debuten in overvloed
Bezoekers van het Festival of Speed waren een van de eersten die exclusives, debuten en onthullingen uit de autowereld te zien kregen. In de loop van het weekend werden de AIM EV Sport 01, Alpine A110 R, Alpine A290_β, Bentley Batur, Bentley Speed Six Continuation, BMW 5 Series, Caterham Electric Seven, Caterham Project V, Eccentric Diablo, Ferrari KC23, Genesis GV80 Coupe Concept, Genesis X Convertible, HiPhi Z, HiPhi Y, Hyundai Ioniq 5 N, INEOS Grenadier Quartermaster, Kia EV9, Lamborghini Revuelto, Lamborghini Huracan Sterrato, McLaren 750S, McLaren Solus GT, McMurtry Spéirling PURE, MINI Aceman, MG4 XPower, MG Cyberster, Nio ET5, Porsche 718 Spyder RS, Porsche Cayenne, Porsche Mission X, Renault R5 Turbo 3E en Porsche 911 Reimagined by Singer DLS Turbo Project werden allemaal onthuld – het grootste aantal debuten op het Festival of Speed in zijn 30-jarige geschiedenis.

Het is opwindend!
Dit jaar moedigde Electric Avenue presented by bp pulse – de thuisbasis van elektrische mobiliteit op het Festival of Speed – bezoekers aan om te ontdekken hoe een EV bij hun levensstijl past en hoe het is om een EV te bezitten en ermee te leven. De AA organiseerde opnieuw een reeks lezingen om eventuele zorgen weg te nemen die mensen hebben over de overstap naar elektrisch rijden.

Cartier klassiekers
Tijdens het Cartier Style et Luxe concours d’elegance stonden karaktervolle klassiekers op het programma. Het gazon toonde een aantal verbluffende voertuigen en stond in het teken van ongelooflijk autodesign en -elegantie. Best in Show’ werd de Bentley 4 ¼ liter Rothschild Sedanca Coupe uit 1937 van Gurney Nutting, beoordeeld door Ramla Ali, Adam Badaiwi, Emma Corrin, Nick Foulkes, Sir Jonathan Ive, Flavio Manzoni, Marc Newson en Jordan Rand.

Liefdadigheid
Dit jaar steunde het Festival of Speed de Greenpower Education Trust. Deze in het Verenigd Koninkrijk gevestigde liefdadigheidsinstelling heeft een uitstekende staat van dienst als het gaat om het opstarten van carrières in de techniek, het helpen ontsluiten van potentieel en het aanwakkeren van enthousiasme voor bèta/technische vakken door middel van motorsport. Op de stand van Greenpower was een collectie kitcars te zien die waren ontworpen en gebouwd door kinderen uit het hele Verenigd Koninkrijk.

Het 2024-evenement
We bedanken iedereen voor hun begrip voor de annulering van zaterdag 15 juli. Er is nu contact opgenomen met alle getroffen tickethouders. De data voor het evenement van 2024 worden later deze week bekend gemaakt en we kijken uit naar weer een spectaculair autosportjaar op Goodwood.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws