Wat met het BRC in 2024?

Vooral op sociale media is er de laatste weken een heuse polemiek aan de gang, rond het al of niet te veel rally’s die opgenomen werden op het lijstje van het Belgisch rallykampioenschap. Algemene conclusie volgens de meeste piloten en liefhebbers is dat 13 wedstrijden iets van het goede te veel is.

Vanuit onze redactie gaan we ons niet laten meeslepen tot een potje modder gooien of riooljournalistiek te gaan plegen. Neen, onze zorg gaat vooral uit naar de getroffen organisaties. Mensen, 99 % vrijwilligers, die weken en maanden het beste van zichzelf geven en haast al hun vrije tijd opofferen om de duizenden rallyliefhebbers een toporganisatie voor te schotelen. Neem nu de Aarova Oudenaarde Rally, waar voor de vele medewerkers het werk en de inzet evenveel vroegen, en het kostenplaatje even hoog was, ondanks de amper 36 starters. De Omloop van Vlaanderen van komend weekend zal het, als alles meezit, moeten doen met 60 wagens, terwijl we enkele jaren terug nog haast het dubbele zagen verschijnen in Roeselare. En dat de Condroz, met de gekende problemen van de laatste edities, al eerder “noodgedwongen” de handdoek had gegooid, was genoegzaam bekend. Voor al deze problemen wezen heel wat mensen naar de beleidsmensen van RACB en BRC, en naar het sedert dit seizoen ‘nieuwe’ kampioenschap.

Maar volgens collega Olivier De Wilde van de Waalse krant La Dernière Heure zou het probleem in 2024 misschien zichzelf oplossen. Noem het een soort natuurlijke afvloeiing, waarbij het vooral in Wallonië zou zijn dat er slachtoffers vallen. Naast de Condroz, zou ook het voortbestaan van de South Belgian Rally, Bertrix en het Circuit des Ardennes hoogst onzeker zijn. Ook Oudenaarde zou er na een eenmalig optreden de stekker uittrekken. Volgens de organisatoren van laatstgenoemde rally moet de eerste evaluatie na de pas afgelopen editie in de eerstkomende dagen nog besproken worden.

Wat er voor zou zorgen dat we terugvallen op een achttal rally’s, haast allemaal habitués sinds jaren: Haspengouw, Tielt, Bocholt, Wallonie, Ieper, Roeselare, East Belgian en Spa. Al of niet aangevuld met misschien één van bovengenoemde rally’s die toch het hoofd boven water kan houden. Of zal deze kalender dan zorgen voor de nodige communautaire commoties, gezien van de 8 ‘blijvers’ er vijf in Vlaanderen worden verreden?

Volgens dezelfde bron zou in al onze buurlanden het kampioenschap bestaan uit gemiddeld een achttal rally’s. En met succes, want we zien in de komende Franse Rally van de Mont Blanc meer dan 230 inschrijvingen!

In de loop van september zou er een eerste kalendervorm voor het BRC-2024 bekend worden gemaakt.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws