Ypres Historic Regularity: Kenis-Dupan leiders na de eerste dag

9 regelmatigheidsproeven, waarvan 3 closed road stages, 2 keer Ten Brielen en een passage in Kroonaard in Komen, vormden het programma van de openingsavond van de 5de Ypres Historic Regularity. Het weer was winters koud, wat de baantjes op bepaalde plaatsen verraderlijk glad maakte, maar neerslag bleef uit. Toch lieten een aantal tenoren zich verrassen.

Het begon al met Yves Deflandre, de topfavoriet en tevens de eerste leider in de wedstrijd na de eerste van negen regelmatigheidsritten. De Porsche-piloot liet zich verrassen en schoof aan 3 km/h in een gracht, gelukkig zonder schade. Het tijdverlies was in elk geval fataal voor het klassement, al werd het later op de avond nog erger toen de Porsche een tweede keer van de baan ging. Ook Gilles Bailly moest al vroeg de strijd staken door een kapotte koppakking.

Ook voor Guino Kenis begon de wedstrijd problematisch, maar de BMW-dealer rukte op naar de leiding na de eerste etappe. “We hebben ons deel van de pech gehad in het begin van de wedstrijd met een lekke band en serieus oponthoud toen de Porsche van Yves Deflandre gesleept werd. Op de closed road stages heb ik me geamuseerd, maar misschien was ik soms wat te snel. De intercom in de helm werkte ook niet,” lachte Guino.

“We zullen in elk geval samen kunnen ontbijten,” lachte dochter Julie Kenis, die op een prima vijfde plaats staat na de eerste dag. “Alles is goed verlopen. We hebben ons geamuseerd, zonder stress. Dan komt het resultaat wel.”

Michel Decremer

De tweede plaats is in handen van Michel Decremer, die gedurende drie ritten de leiding in handen had met zijn prachtige Opel Ascona 400. “Op de closed road stages kwam ik misschien wat vermogen te kort,” aldus Decremer, tweede voor Geert en Cédric De Jaeger met hun Porsche 911. Mirko Savic en Christophe Pelckmans volgen op de vierde plaats, met in hun spoor de BMW van Julie Kenis.

Eddy Snaet stond een tijdje in de top 5, tot hij zich liet verrassen in Zillebeke bos. “Wat een intense avond. Dit is onze vijfde deelname en nooit lag het ritme zo hoog als vanavond. Het ging prima, tot ik verrast werd op afgevallen bladeren in een remzone. We schoven achterwaarts in een gracht, wat me een minuutje en enkele plaatsen kostte,” aldus Eddy Snaet.

Christophe Baillet profiteerde van de gelegenheid om nog een plaatsje goed te maken en op te rukken naar de 6de plaats, ondanks problemen met de tripmaster op de eerste RT en navigatiefoutje. De 7de plaats is in handen van Mario Varrewaere. Johnny Delhez staat op de 8ste plaats met de Escort die vorig weekend nogal wat technische problemen kende in de Spa Rally. Vandaag deed de Ford het prima.

Morgen, zaterdag, volgt de langste dag van deze Ypres Historic Regularity, met een middagpauze in Oudenaarde en een uitdagende lus door Henegouwen, met op het einde van de dag een spectaculaire gravelstage.

Het laatste woord is zeker nog niet gezegd.

Yves Deflandre


Naast het internationale luik, werd door de organisatoren, ter gelegenheid van de 5de verjaardag, ook een nationale Ypres Historic Regularity voorzien. Vooral bedoeld voor lokale rijders die het evenement eenmalig willen meemaken. In deze nevenwedstrijd reden de deelnemers vanavond 70% van de avondetappe.

Het nationale evenement levert meteen een bijzonder startveld op, met onder andere een Triumph Spitfire uit 1975 voor Hervé Deconinck: “De Spitfire ligt bijzonder laag tegen de grond, maar hij rijdt als een kart. Dit is onze tweede deelname aan een regelmatigheidswedstrijd en ons debuut in Ieper. We amuseren ons geweldig!”

De fonkelende ogen bij de pas gepensioneerde Frans Naeyaert spraken voor zich: “Ik kom al vanaf de jaren ’70, toen “Pedro” voor de eerste keer won in Ieper, naar de rally kijken. Ik heb geen enkele editie gemist als toeschouwer. Maar, nooit had ik de kans om te rijden. Vier jaar geleden begon ik aan de bouw van deze Opel Kadett en nu kan ik eindelijk mijn droom waarmaken,” aldus de piloot geboren en getogen in Ieper.

Filip De Munck en Kristof Vermant rolden met de Alfa Romeo Guilia Super als eersten van het startpodium, en het was hun doel om na deze avondrit ook morgen als eerste van start te kunnen gaan. Na een wat moeizaam begin konden ze een hoge regelmaat aanhouden om terug leiding te nemen.

In hun kielzog volgden Jurgen De Bruyne en Bart Engels (Toyota Corolla), terwijl Rik Dumortier en Bert Werniers zich met de kleine Renault R5 Alpine verzekerden van de derde plaats. Voor Rik een beetje de ideale uitlaatklep, gezien hij maandag onder het mes moet voor een nieuwe heupprothese.

De Franse duo’s Aparicio(VW Golf GTI) en De Dain(Alfa Romeo GTV6) maken de top 5 rond.

Morgen zaterdag krijgen de nationale teams de volledige etappe voorgeschoteld, inclusief de ‘closed road stages’.

Foto’s: Club Superstage.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws