Tour Auto: 33ste editie van 22 tot 27 april

De Tour Auto is een van de niet te missen evenementen op de internationale autokalender: sportiviteit, zeldzaamheid, legende, erfgoed en de ontdekking van Frankrijk zijn het recept voor dit succes. Deze rally, een echt openluchtmuseum, is een ode aan de autosport die de deelnemende coureurs van 22 tot 27 april 2024 zullen voordragen. De 33e editie van de grootste historische rally van Frankrijk viert de BMW 3.0 CSL en de prototypes. De Tour Auto zet opnieuw koers naar de Atlantische Oceaan en keert terug naar een van zijn favoriete bestemmingen, Biarritz, dat al de finishplaats was van talrijke edities, waarvan de meest recente dateert uit 2017. Na de technische keuring en de autodemonstratie op maandag 22 april in hal 6 van Paris Expo Porte de Versailles vertrekken de coureurs en bijrijders voor een route van 2.000 km naar de elegante badplaats aan de Baskische kust. Op de laatste dag van de autoshow kunnen jong en oud het Parc Fermé in de Cité de l’Océan bezoeken.

Traditiegetrouw begint de Tour Auto 2024 op maandag 22 april met een tentoonstelling van de auto’s in Parijs. De volgende dag (dinsdag 23 april) verlaten de deelnemers de hoofdstad bij het krieken van de dag om naar het UTAC Linas-Montlhéry Autodrome te gaan, waar de officiële start wordt gegeven in het kader van het honderdjarig bestaan van het Autodrome, met een speciaal evenement bij de start van de rally. Daarna zullen ze de wegen van Frankrijk opgaan en deelnemen aan tijdritten (Competitie of Regelmatigheid) op vier circuits (Le Mans Bugatti, Val de Vienne, Nogaro, Pau Arnos) en een tiental klassementsproeven op afgesloten wegen. De route van de Tour Auto, die elk jaar wordt vernieuwd, komt door Tours-La Grange de Meslay, Limoges, Carcassonne, Pau en Biarritz waar de deelnemers zaterdagavond worden verwacht. Het gedetailleerde parcours met de doorkomsttijden in de gemeenten wordt binnenkort bekendgemaakt.

Een prototype is de essentie van autosport; het is een technisch hoogstandje dat uitsluitend is ontworpen voor circuitraces. De Tour de France Automobile heeft een aantal van dit soort auto’s gehad, van de Jaguars en Porsches uit de jaren 1950 tot de Matra MS650 en Ferrari 512M uit het begin van de jaren 1970, en niet te vergeten de Porsche 904, 906 en 910, ontworpen om zowel in rally’s als op het circuit te winnen.Onder de modellen die hebben deelgenomen waren verschillende Porsche 906s en 910s, Ferrari 512 en Matra MS650s. Deze machines hebben hun sporen nagelaten dankzij de dapperheid van topcoureurs als Vic Elford, een Engelse coureur die in 1967 de 12 uur van Sebring won aan het stuur van een Porsche 906, en Henri Pescarolo, de legende van de 24 uur van Le Mans, die deelnam aan een hele reeks enduranceraces met een Matra MS650. De kans om een van deze sportwagens op een circuit te zien tijdens een historisch evenement is uiterst zeldzaam en tijdens de Tour Auto zullen niet één maar meerdere prototypes over de Franse wegen rijden – onwerkelijk! En last but not least wordt er een eerbetoon gebracht aan de legendarische BMW 3.0 CSL die in de jaren 1970 zijn stempel drukte op de Tour de France Automobile. De BMW 3.0 CSL was de eerste auto die werd geproduceerd door BMWMotorsport GmbH, de sporttak van het Beierse merk. De CSL (L voor Leichtbau) was 200 kg lichter dan de standaard 3.0 CS en was uitgerust met een aangepaste versie van de nu beroemde rechte 6-motor van BMW. Onmiddellijk na de lancering van de auto in 1972 volgde racesucces: tussen 1974 en 1979 won BMW zes keer het Europees toerwagenkampioenschap. De BMW 3.0 CSL’s bewezen zich ook in de Tour de France Automobile door in 1972 hun betrouwbaarheid te bewijzen. Deze auto’s zijn nu autolegendes, symbolen van BMW’s geavanceerde techniek en de groeiende betrokkenheid bij de autosport.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws