Maxime Potty leidt na eerste ronde in Sezoensrally

80 teams gingen vanochtend om 8h van start in de 47ste Sezoensrally, de derde wedstrijd van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship Divisie 1. Door de regen van de voorbije dagen, liggen de onverharde stroken er bijzonder verraderlijk bij. Omdat de eerste wagens de modder mee op het asfalt nemen, is een foutje snel gemaakt, zelfs op de asfaltstroken.
Nadat Niels Reynvoet,die als leider in het kampioenschap het parcours opent, de snelste tijd reed op de openingsproef in Goolder, nam Maxime Potty de leiding in de wedstrijd over op de proef van Brueghel. Na de eerste lus van vier proeven heeft de titelverdediger de koppositie in handen met 1″10 voorsprong op Niels Reynvoet.
“We hebben hier nooit gereden in dit soort natte omstandigheden. Daarom was het extreem moeilijk om de grip in te schatten. We hebben wel wat marge achter de hand gehouden, want een foutje was heel snel gemaakt,” vertelde leider Maxime Potty.
“Het is zo verraderlijk dat ik geen risico’s heb genomen. We hebben misschien wel een klein voordeel omdat we het parcours openen, al staan er dan nog grote plassen in de koorden waar we snijden. Het is vooral een kwestie van foutloos te blijven,” verklaarde Niels Reynvoet.

Niels Reynvoet

Jos Verstappen, voor de tweede keer aan de start in de Sezoensrally, staat derde op 12″3. De Nederlander, voor wie dit een thuisrally is, vond de omstandigheden ook een stuk moeilijker dan vorig jaar. “Er ligt veel meer vuil op de baan dan vorig jaar. De modder maakt niet alleen het onverhard erg glad, maar ook het asfalt. We hadden voor de eerste twee proeven twee reservewielen meegenomen met slicks, maar die konden we niet gebruiken. Voorlopig zijn regenbanden de enige juiste keuze,” aldus Verstappen.
Bastien Rouard volgt op een mooie 4de plaats op 27″1, voor zijn teamgenoot Cédric Cherain, die niet veel ervaring heeft ook het parcours van de Sezoensrally. “Dat gebrek aan ervaring is geen excuus. Ik heb op de eerste proef twee fouten gemaakt. Ik ging twee keer rechtdoor in een remzone, een keer op asfalt en een keer op onverhard. De auto voelt ook nog niet optimaal aan. Het is duidelijk dat we nog werk hebben,” aldus Cherain.
Charles Munster volgt met de derde Hyundai van BMA op de 6de plaats, voor Vincent Verschueren, die met zijn Citroën op de eerste proef even van de baan ging. John Wartique, Fred Miclotte en Nicola Stampaert maken de Top 10 vol.

Gunther Monnens

Bij de GT’s heeft Patrick Snijers na de eerste lus de leiding in handen, met 6″3 voorsprong op Gunther Monnens, die op de allereerste proef de stuurbekrachtiging van zijn Porsche verloor. Monnens moest drie proeven zonder servo afwerken, maar hij gaat nu op het serviceterrein De Damburg het stuurhuis vervangen.
Jimmy D’hondt (van de baan KP 1), Martin van Iersel (technisch probleem), Michiel Becx (technisch probleem) en Lyssia Baudet (van de baan) hebben het einde van de eerste lus niet gehaald.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws