Potty zet Lefebvre onder druk

Zoals verwacht, kende de openingsavond van de Ardeca Ypres Rally een razend spannend verloop. Stéphane Lefebvre zette met zijn Hyundai i20 N Rally2 de eerste drie snelste tijden op de tabellen. Voldoende om de nacht als leider in te gaan, maar met amper 7″7 voorsprong op regerend Belgisch kampioen Maxime Potty, die voorlopig de maat neemt van Cédric Cherain en Freddy Loix. Maar, met nog 9 rijders binnen de minuut, blijft alles mogelijk tijdens de tweede etappe, goed voor 133 km tegen de chrono.
Niels Reynvoet stond bij het begin van de tweede ronde op de tweede plaats, maar op KP 5, Vleteren, raakte hij een muurtje, waardoor de stuurinrichting en ophanging vooraan brak. De leider in het kampioenschap moest opgeven. Daardoor kan Maxime Potty een goede zaak doen, zeker omdat de Toyota-rijder in de tweede ronde met twee snelste tijden naderde tot op 7″7 van Stéphane Lefebvre.
“Alles blijft inderdaad mogelijk, al is het hinken op twee gedachten. Natuurlijk wil ik Ieper graag winnen, maar na de opgave van Reynvoet kan ik ook een goede zaak doen in het kampioenschap. In de tweede ronde lag er minder stof op de baan en hadden we vooral een betere bandenkeuze. In de eerste ronde stond ik op de zachte S10, terwijl de harde M20 door het zonnige weer veel efficiënter was. En ik leer de Toyota steeds beter kennen,” vertelde Maxime Potty.

Maxime Potty

Stéphane Lefebvre kampte met een Hyundai die moeilijk instuurde, waardoor hij geen snelste tijden meer op de tabellen kon zetten. De twee andere snelste tijden in de slotronde werden immers gereden door Jos Verstappen, die verbeten aan het achtervolgen is na zijn lekke band in Zonnebeke. Verstappen is al opgerukt naar de 9de plaats.
De derde plaats is voorlopig in handen van Cédric Cherain, die relatief tevreden is: “Ik verloor in de eerste lus 17″ op Stéphane. Deze ronde verloren we nog 5″. Het was dus beter, maar nog niet goed genoeg…,” aldus Cherain.

Cédric Cherain

Freddy Loix was tevreden met zijn 4de plaats op 29″8: “Die jonge gasten voor ons hebben meer ritme. Gelet op mijn leeftijd en gebrek aan ritme, ben ik zeker tevreden. Al moet ik wel zeggen dat ik met de Yaris minder makkelijk progressie maak dan vroeger met de Skoda’s, die ik zelf had ontwikkeld.”
Vincent Verschueren reed wellicht de beste avond sinds zijn overstap naar de Citroën. Hij volgt op de 5de plaats, voor Bjorn Syx, die de fout maakte zijn C3 Rally2 voor de tweede ronde harder af te stellen. Het ging blijkbaar ten koste van de efficiëntie. Al moet ook gezegd worden dat ook Gilles Pyck in de tweede ronde het ritme van de koplopers niet meer kon volgen. Pyck volgt nu op 40″9, een halve seconde achter Syx. Bernd Casier staat 8ste na de eerste avond, voor Verstappen en Rouard, die profiteerde van een foutje van Fred Miclotte.
Davy Vanneste, 7de voor de voorlaatste proef, haalde door mechanische problemen het einde van de eerste avond niet.
Bij de jongeren in de Stellantis Motorsport Rally Cup blijft Pierre-Manuel Brasseur de snelste. Hij heeft 23″5 voorsprong op Maxim Decock en 27″2 op Lander Depotter, die vooral op de eerste proef tijd liet liggen door een slechte afstelling wat resulteerde in veel onderstuur. Depotter sprong op de laatste proef van de avond over Jonas Dewilde naar de 3de plaats, terwijl Tom Heindrichs als 5de een achterstand heeft van 34″2.

Patrick Snijers was in de RGT-klasse het voornaamste slachtoffer van de tweede ronde. Op de laatste klassementsproef van de dag, in Zonnebeke, moest hij de Porsche 997 GT3 aan de kant plaatsen met een kapotte motor. De remproblemen in de Porsche van Kris Princen van de eerste ronde zijn opgelost en de Limburger nam de leiding over van Snijers. Tim Van Parijs, met flink wat pech in de eerste ronde, schuift door naar de tweede plaats, op een goede 30 seconden van Princen. Tuur Vanden Abeele klom op naar rang 3, maar misschien hij vooral aandacht hebben voor Melissa Debackere, die Vanden Abeele op de hielen zit, en pas aan haar derde rally toe is met de Porsche.

Steve Bécaert is de enige Mitsubishi-piloot nog aan boord. Na een eerdere opgave van Frederik Lerminez, moest op Zonnebeke ook Kurt Boone de handdoek gooien met een kapotte cardan in de nieuwe Mitsubishi Lancer Evo IX.

Pieter-Jan Maeyaert

Bij de historics wordt het terug een West-Vlaams onderonsje tussen Pieter-Jan Maeyaert en Paul Lietaer. Chris Ingram moest immers, ook al op de laatste klassementsproef, de handdoek gooien door technische problemen in de Syx-BMW M3. Lietaer, aan de vooravond van zijn 67e verjaardag, vertelde eerlijk dat het bij hem niet meer sneller kon, en ze zelfs enkele malen iets over de limiet gingen met de Opel Ascona 400.

Pieter-Jan Maeyaert, die leidt met 13 seconden voorsprong, kende in het vrijdaggedeelte geen problemen met de BMW M3. De Roeselaarse aannemer was best tevreden over de afstelling en de tijden, al wist hij te vertellen dat het op Zonnebeke, de afsluiter op vrijdag, soms toch ook wel flirten was met de limiet. Christophe Merlevede(BMW M3) volgt op een dikke 2 minuten als derde.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws