Short Rally Kasterlee: wie stopt Nederlandse overheersing?

Zondag zijn we toe aan de eerste niet-West-Vlaamse VAS-rally, met de Short Rally van Kasterlee. Een wedstrijd met heel wat tradities, en één voorname daarvan is de Nederlandse overheersing. Jaar na jaar staat er wel een Noorderbuur op het hoogste schavotje, één uitzondering niet nagesproken(nvdr Niels Reynvoet in 2021). Piet Van Hoof overheerste in de pré-Corona periode, met één kruimel voor neef Sander in 2018. De laatste twee edities waren weggelegd voor Erik Van Loon met zijn Subaru Impreza S14 WRC.

Richard Pex

En ook dit jaar lijken de Nederlanders af te stevenen op een nieuwe overwinning. Daarbij kijken we vooral naar de Skoda Fabia RS Rally-piloten Richard Pex, duidelijk in het goede ritme na een 4de plaats in de GTC Rally en derde plaatsen in de Vechtdal Rally en de Rally van Staden, en Roger Hodenius. Andere belangrijke pion in dit geheel vormt zeker Martin Van Iersel met de Hyundai i20N Rally2, en laat ons in één adem ook maar Mats Van den Brand noemen, die zijn BMW E36 M3 altijd dichtbij het podium weet te parkeren. Voeg daar nog de steun bij van Mitsubishi-mannen Hein Jonkers en Paul Allerts, en je weet dat men van goede huize zal moeten zijn om deze piloten te bedwingen.

De Belgische hoop is zeker gericht op Steve Bécaert, die met de Mitsubishi EvoX de laatste rally’s bewees zich weer in de voor hem ideale bolide te zitten. Gunther Monnens kan bij droog weer zich met de Porsche 991 GT3 ook vooraan manifesteren. Johan Dekens neemt nog eens zelf plaats achter het stuur van één van zijn Porsches, weliswaar als openingsrijder. Andere GT3-piloten zijn Marc Devos en de heroptredende Johan Van Loo.

Steve Bécaert

Ook bij de Historics moeten we vooral kijken over de landsgrenzen. Antoine Biesheuvel(BMW M3 E30) wil sportieve revanche na zijn opgave in de GTC Rally, terwijl Michiel Sanders(BMW E30 325i) na zijn zege in deze rally zeker gemotiveerd zijn om hieraan een verlengstuk te breien. Daarnaast zien we enkele mooiogende “oudjes” aan de start, zoals de Ford Capri van Ben Huijbregts en de Lancia Delta HF Integrale van Jef Van Hooft. Tegenstand voor deze mensen kan komen van de Ier Alan Ring met de BMW M3. Of laten West-Vlamingen als Mathieu Vandoolaeghe(Mercedes 190) en Ludovic Vitse(Opel Astra) niet zomaar over zich heen wandelen?

Antoine Biesheuvel

In divisie 1-2 krijgen we misschien een heruitgave van het gevecht in Staden tussen habitué Stefaan Tjoens(Mitsubishi Lancer) en Reinaud Van Eecke(Subaru Impreza pro N). Ook een meute BMW’s, onder aanvoering van Tom Ceuppens, sieren de deelnemerslijst, wat garant staat voor de ideale combinatie van snelheid en spektakel.

Thyrsa Eertmans

Bij de Clio’s kijken we vooral uit naar de aanwezigheid van Thyrsa Eertmans, die in Ieper bewees niet alleen topnavigator te zijn, maar ook een heel sterke pilote. Bewijs daarvan haar overwinning in de kattenstad in de 2WD Trophy. Mensen als Michiel Stubbe, Alexander Derez, de Nederlander Radboud Mutsaers en Damien Strobbe zijn bij deze verwittigd. Ook voor het betere glijwerk mag je de Lada-piloten Jelle Campforts, Guy Peeters en Peter Vanrompaey aantekenen op de deelnemerslijst.

De Short Rally van Kasterlee wordt zondagmorgen op gang getrokken rond 8u15, voor vier ronden van telkens 2 klassementsproeven, zijnde Reties Heide en De Hese, goed voor zo’n 68 km tegen de klok op een totaal van 102 km. Wedstrijdcentrum is in het Straaleind in Kasterlee, dichtbij kp Reties Heide.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws