Enzo Ide maakt nationaal rallydebuut

Vandaag en morgen staat in en om Roeselare de op twee na laatste manche van het Belgische rallykampioenschap op het menu. Deze 64ste Omloop van Vlaanderen wordt ook het nationale rallydebuut van Enzo Ide, in een Toyota GR Yaris Rally2 uit de rallystal van Pieter Tsjoen. Het is overigens de meervoudige Belgische rallykampioen zelf die als navigator van Enzo Ide dienst zal doen.

Even het geheugen opfrissen: in 2010 startte de West-Vlaming Enzo Ide aan zijn carrière op circuit, een carrière die vooral met het Belgische topteam WRT werd afgewerkt. Ide won in 2011 de 24 Uur van Zolder en in 2016 zette hij de kroon op een prachtige carrière in de circuitracerij met een Europese titel in de Blancpain GT Sprint. Na verloop van tijd zocht en vond Ide een nieuwe uitdaging in de rallycross, waar hij diverse successen behaalde in het Europese kampioenschap, waaronder een derde plaats in 2022, naast een zesde plaats in het WK in 2021.

Ondertussen proefde Enzo Ide ook voor het eerst van de rallysport, met enkele wedstrijden met een Ford Fiesta Rally2 in Frankrijk, onder meer met een tweede plek in de regionale wedstrijd Jean-Pierre Champeau in 2022 en een deelname aan de Rallylegend WRC in San Remo met een Subaru Impreza S5 WRC ‘99.

Dit jaar verscheen Enzo Ide dan voor het eerst aan de start van wedstrijden in de eigen streek, met achtereenvolgens de VAS-wedstrijden van Moorslede en Staden, waarbij hij in Staden kennismaakte met de Toyota GR Yaris Rally2 uit de rallystal van Pieter Tsjoen.

“Ik had een nieuwe uitdaging nodig, want in de wereld van de rallycross loopt op dit ogenblik niet alles even makkelijk”, legt Enzo Ide uit. “Bovendien is en blijft rally een wezenlijk deel van de autosport en ik wilde me daar ook op toeleggen. Uiteraard wil ik dat in zeer goede omstandigheden doen, dat is altijd mijn doelstelling geweest, en daarom is de samenwerking met het team van Pieter Tsjoen een bewuste keuze. Pieter zal me dit weekend ook helpen om progressie te maken. Overigens zullen we na Roeselare ook aan de start komen van een Spaanse wedstrijd en de Rally van Valais in Zwitserland, opnieuw met de Toyota GR Yaris Rally2, maar dan met Stéphane Prévot naast me.”

Maar first things first en dat is de 64ste uitgave van de Omloop van Vlaanderen: “Ons doel is eenvoudig, uitrijden en tijdens de wedstrijd gradueel de snelheid opbouwen, zonder gekke dingen te doen. Rally is bij uitstek een discipline waarin ervaring een sleutelwoord is en na amper vijf wedstrijden, moet ik nog heel veel leren. Vandaar ook dat ik met toppers in hun vak wil samenwerken.”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws