Lefebvre en Fourmaux knokken voor leiding in Ieper

Na twee edities in het kader van het WRC, telt de Ardeca Ypres Rally dit jaar mee voor het Belgisch en Brits kampioenschap. Het verwachte duel tussen Stéphane Lefebvre (Citroën C3 rally2) en Adrien Fourmaux (Ford Fiesta Rally2) kwam er meteen. Daarnaast valt het af te wachten hoe de beste Belgen zich zullen positioneren.

Met zijn 37 km kunnen we niet spreken over een lange eerste ronde in de Ardeca Ypres Rally 2023. De eerste proef, Westouter, is met zijn 7,32 km zelfs één van de kortste van het weekend, samen met Mesen-Middelhoek (7,06 km), ook op het programma vandaag.

Dit was wel meteen goed voor de bepaling van de hiërarchie. Zoals verwacht en zonder verrassingen verdeelden Stéphane Lefebvre en Adrien Fourmaux de snelste tijden onder elkaar, elk twee. Na de eerste ronde heeft de Citroën-piloot nu een voorsprong van 1”7 op de Ford. Het wordt dus een mooi gevecht tussen beide kemphanen. Eventjes ook meegeven dat in 2022, op een gelijkaardige KP Kemmelberg, en met dezelfde wagen, Lefebvre een tijd liet noteren van 7’31”9, dus een verbetering dit jaar van 1”7. Een bewijs dat de leiders voluit gaan…

De ‘wauw’ die Chris Ingram liet horen bij het bereiken van de eerste TRC, was onthullend genoeg. De VW Polo GTI R5-piloot moest vooral tijd toegeven dat hij het moeilijk vindt om de ‘koorden’ in te duiken, en iedereen weet dat deze praktijk heel belangrijk is in Ieper. Dit bewijst zijn 8.6 sec achterstand die hij aan het been gesmeerd kreeg.

Vanaf plaats vier komen de Belgen op het voorplan, met als leider Cédric Cherain (Hyundai i20 N Rally2), die een duidelijk zich goed in zijn vel voelende Freddy Loix (Skoda Fabia RS Rally2), en een verrassende Davy Vanneste (VW Polo GTI R5) vooraf gaat. Maar geen Maxime Potty…De actuele leider in het kampioenschap kende een warm moment,toen hij met de Citroën C3 Rally2 een paal raakte op de Kemmelberg. Hij raakte er door zonder grote kleerscheuren, maar reed daardoor wel lek en verloor een halve minuut op Cherain.Met zijn 12e plaats in de tussenstand is hij de enige die nog onder de minuut blijft ten opzichte van de leiders.

Jos Verstappen (Skoda Fabia RS Rally2) verloor flink wat seconden door een lekke band op Mesen-Middelhoek (KP3). Timothy Van Parijs (Porsche 997 GT3 Cup) en Amaury Molle (Alpine A110 Rally RGT) zijn beide leider in hun klasse, onderling gescheiden door amper 2”5!
Vanaf 19u45 worden de vier klassementsproeven opnieuw verreden.Quotes na KP 4

Stéphane Lefebvre : “Er ligt veel stof op de baan. Het is heel moeilijk om de grip in te schatten in de remzones, maar dat zal zeker verbeteren in de tweede ronde. Ik maak me nog geen zorgen.”

Chris Ingram: “Ik verlies veel tijd bij het couperen. De VW Polo GTi ligt te laag tegen de grond. Daar verliezen we tijd. Daarom ben ik ervan overtuigd dat we erg snel zijn op de andere stroken van het parcours.”

Maxime Potty: “In de brede linkse boven op de Kemmelberg hebben we een paaltje geraakt. Daardoor schoot de band van de velg en verloren we een dertigtal seconden.”

Cédric Cherain: “Ik moet slim zijn. Ik wil Chris Ingram onder druk houden, maar ik mag me niet gek laten maken door de twee koplopers, Stefan Lefebvre en Adrien Fourmaux. Om een goede zaak te doen in het kampioenschap moet ik toch eerste of tweede worden. Ik mag Maxime Potty zeker niet terug laten komen.”

Bernd Casier: “Ik weet waar ik de foutjes heb gemaakt en tijd laat liggen. Dat heb je wanneer je te weinig wedstrijden rijdt. Het is misschien logisch, maar het blijft frustrerend…”

Pieter Tsjoen: “Het gaat beter dan we verwacht hadden, maar toch zit er nog meer in. Freddy was nog niet helemaal scherp. Zo hoorde hij een nota niet, waardoor we een koord misten en zeker een seconde lieten liggen. Op een ander moment vergat hij de “launch” te activeren voor de start… Er zit nog meer in.”

James Williams: “Ondanks onze startpositie als 21ste, zijn de tijden uitstekend. Ik denk dat we rond de 10de plaats moeten staan na correctie van de tijden. Als we morgen zo kunnen starten, kunnen we nog oprukken.”

Gilles Pyck: “ER zit ongetwijfeld nog meer in, maar de vraag is of ik het tempo nu al moet verhogen. Het gaat voorlopig heel goed.”

Lietaer de snelste in Historic
Met een 22ste plaats algemeen maakt Paul Lietaer zijn reputatie opnieuw waar na KP 4. De “snor” heeft de leiding in Historic in handen voor Didier Vanwijnsberghe en Pieter-Jan Maeyaert. Zonder zijn straftijd van een minuut wegens illegaal verkennen, zou Stefaan Stouf op de 2de plaats staan op amper 2″…

In Historic voert Jonas Dewilde het veld aan, met 1″9 voor Tom Heindrichs, die een paar seconden verloor door een schuiver.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws