Dupont-Dupont(expert) en Boodts-Borry(Classic) winnen Belgian Westhoek Classic

Niet alleen feest bij de organisatoren van de Belgian Westhoek Classic die hun 20ste verjaardag vieren, maar ook feest ten huize Dupont. Na hun winst in 2018 in de categorie ‘Classic’ is het opnieuw feest bij de familie Dupont. Navigator Olivier Dupont loodste piloot (en vader) Guy Dupont naar de overwinning tijdens de 20ste uitgave van de Belgian Westhoek Classic.

Het was nochtans een Franse aangelegenheid op vrijdagavond na de avondetappe tussen Ronse en Ieper, goed voor 2 driving tests en 3 regularity stages. Het was immers de Franse equipe Legenne-Legenne die aan de leiding gingen, gevolgd door een andere Franse navigator Valentin Charlet die zijn Belgische piloot Patrick Van Remoortel naar een voorlopige tweede plaats gidste in de duisternis. De eerste volwaardige Belgische equipe vonden we op een derde stek. De Opel GT van Vancraeynest-Desmet volgde op slechts 3 seconden van de leider. De top 3 werd op 7 seconden gevolgd door een groep achtervolgers met daarbij Verlinde-Dupan, Verstraete-Clauw en Dupont-Dupont.

De zaterdagochtendetappe was een goed gevulde etappe met maar liefst 4 driving tests en 6 regularity stages. Het zorgde voor enkele positiewissels in de top van het klassement, maar het was nog steeds de Franse bemanning van de Opel Commodore GS (Legenne-Legenne) die de leiding in handen had. Navigator Anton Dupan (recordhouder qua aantal BWC overwinningen) gidste piloot Benoit Verlinde naar een voorlopige tweede positie terwijl vader & zoon Dupont kwamen postvatten op een derde stek. Vancraeynest-Desmet en Van Remoortel-Charlet misten een stempelcontrole en vielen terug naar posities 4 en 5.

Ook de namiddagetappe zorgde opnieuw voor positiewissels. Vader & zoon Dupont namen de commando’s over, maar Verlinde-Dupan bleven aanklampen. Het verschil werd nooit groter dan 1,5 seconden voor het ingaan van de finale. Een finale dat zich uitermate spannend aankondigde met nog 2 driving tests en een finale regelmatigheidsproef van ruim 23 km, meteen de langste van de wedstrijd.

Guy & Olivier Dupont bezweken niet onder de druk en winnen hun tweede Belgian Westhoek Classic! Verlinde-Dupan aarzelden heel even in de allerlaatste kilometer van de wedstrijd en moesten zich tevreden stellen met de tweede plaats op 7,4 seconden van de winst. Erger verging het Van Remoortel-Charlet, nog derde voor het ingaan van de finale. Zij misten een controlepunt tijdens de laatste regelmatigheidsproef en worden uiteindelijk zesde. Vancraeynest-Desmet, die sinds het missen van de stempelcontrole op achtervolgen waren aangewezen, legden uiteindelijk beslag op de derde eindpositie. De allereerste leiders Legenne-Legenne worden uiteindelijk knap vierde terwijl de jonge navigator Bram Babeliowsky zijn piloot Niels Thys naar een meer dan schitterende vijfde plaats gidste.

De Steerwheel Trophy (een afzonderlijk klassement van de 8 driving tests) werd gewonnen door Yves Deflandre. In het algemeen klassement werden ze, na enkele problemen op de eerste regelmatigheidsproef, zevende.

Nog spannender werd het in de Classic categorie! Winnaars van vorig jaar, Coppee-Robert, gingen na de eerste proef (een driving test te Ronse) meteen aan de leiding. Het was echter Berloo-Doolaeghe die als leider Ieper op vrijdagavond binnen kwamen. De verschillen in deze categorie blijven traditioneel klein. Ze werden op de voet gevolgd door Boodts-Borry en Balcaen-De Jaeger.

Balcaen-De Jaeger namen op zaterdagochtend na RT 4 de leiding over, maar remproblemen dwong hen in de volgende regelmatigheidsproef tot opgave. Vanaf dat ogenblik was het in de Classic categorie constant haasje over tussen de Waalse equipe Lacaille-Lahaye, Berloo-Doolaeghe en Boodts-Borry.

De verschillen bleven ongezien klein, maar naarmate de dag vorderde was het vooral Berloo-Doolaeghe en Boodts-Borry die het onder elkaar gingen uitvechten. Lacaille-Lahaye volgden bij het ingaan van de laatste regelmatigheidsproef op 19 seconden maar werden op hun beurt op de hielen gezeten door de MG B van Debeil-Debeil.

Net zoals bij de Expertklasse bezweken de leiders niet onder de druk. Ze bouwden hun voorsprong in allerlaatste regelmatigheidsproef nog verder uit en winnen uiteindelijk met 8,4 seconden voorsprong. Berloo-Doolaeghe, trouwe podiumkandidaten, eindigden tweede terwijl Debeil-Debeil in de allerlaatste proef nog de derde podiumstek weten te verzilveren. Henry-Henry, auteurs van een zeer regelmatige wedstrijd, namen positie 4 in beslag terwijl Varrewaere-Cracco de top 5 vervolledigden.

De Steerwheel Trophy in de Classic categorie ging naar Benoit Stephenne, winnaar van de Belgian Westhoek Classic 2010.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws