Ippen en Van de Laar winnen Motul Clio Rally Trophy

De kampioenen zijn gekroond na de zesde en laatste ronde van de Motul Clio Rally Trophy 2024, de Hellendoorn Rally. In het rallygekke Salland zagen de in grote getalen aanwezige toeschouwers hoe Nard Ippen en Mark Bierbooms opnieuw ongenaakbaar waren in de Rally5 klasse en met hun zege de titel in het Algemeen klassement veiligstelden. Door hun klasse te winnen haalden Ben van de Laar en Marlon Krieger het kampioenschap in de Rally3/4 klasse ook in stijl binnen.

Ben Van de Laar en Marlon Krieger

De Hellendoorn Rally is een van de hoogtepunten van het Nederlandse rallyseizoen, benadrukt door het grote aantal deelnemers. De organisatie was zelfs genoodzaakt inschrijvers op de reservelijst te zetten. Een groot gedeelte van die deelnemers kwam uit in de Motul Clio Rally Trophy. Maar liefst zestien equipes schreven zich in met een mooie balans tussen Rally3/4 en Rally5, acht om acht.

Op vrijdagavond maken de deelnemers zich op voor de eerste zes van in totaal zestien proeven. Nadat het hele seizoen geteisterd werd door regenachtige omstandigheden stemt het zonnige nazomerweer de meesten positief. Hoewel Harmen Scholtalbers wat regen niet erg had gevonden. “Hoe moeilijker de omstandigheden, hoe beter, dan moet je echt samenwerken en kun je het verschil maken.” Die regen kwam er niet en dus waren de omstandigheden stabiel, wat ervoor zorgde dat er heel hard gereden werd.

Jeroen Klein Kromhof opent zijn thuiswedstrijd, proef één start op het bedrijventerrein van de familie Klein Kromhof, het snelst. “Het is echt een gigantisch tempo en het zijn moeilijke proeven, je ziet er veel af- en doorschieten.” Hij bouwt direct een klein gaatje op ten opzichte van Willem Wouter Overbeek die ook al wat momentjes meemaakt maar zijn auto zonder kleerscheuren op het serviceterrein terugbrengt. Niet veel later gaat het echter mis. Op proef vijf belanden zowel Jeroen als Hendri Klein Kromhof naast de weg. De schade is beperkt maar de auto’s zitten vast waardoor ze gedwongen zijn uit te stappen en op zaterdag te herstarten, weg kans op de overwinning.

Ook in de Rally5 zit het tempo er goed in. Henri Kamphuis, uit Hellendoorn, moet na een uitstapje in de vorige wedstrijd nog even zoeken naar het vertrouwen. Dat vindt hij al snel weer terug waarna het tempo er goed in zit. “Het gaat knettertje hard! Er liggen er al veel af maar wij hebben de auto nog in model, dat is het belangrijkste.” Op vrijdagavond zit hij er direct goed bij en knokt met John Coumans om de tweede plek. Nard Ippen is weer een klasse apart en zet vooraan de toon.

Nard Ippen

De tweede dag wordt gekenmerkt door de vele neutralisaties. Er wordt hard gereden en verschillende teams (buiten de Motul Clio Rally Trophy) laten zich verrassen op de moeilijke proeven. Hierdoor is de organisatie gedwongen meerdere proeven neutraal (niet op snelheid) te rijden. Het is teleurstellend voor de deelnemers, zo licht John Coumans toe: “Eigenlijk zijn de mooiste proeven eruit, dat is wel jammer, maar het is overmacht.” Het brengt ook een extra uitdaging met zich mee “We hebben pas twee proefjes gereden en het is nu vijf uur. We hebbenheel veel gewacht en heel veel verbinding gereden. Daar word je wel gaar van en dan is het echt lastig om weer in het ritme te komen” aldus Maikel Verkade.

In de middag worden de kaarten om de ereplaatsen geschud. Willem Wouter Overbeek voert een mooi duel uit met Ben van de Laar maar moet de strijd staken met versnellingsbakproblemen. Als even later ook Johan Deen aan de kant moet kan Ben van de Laar onbedreigd naar de zege rijden, desondanks houdt hij het tempo er goed in “het kan niet sneller, we gingen plankgas. Alles stond super op de notes, echt geweldig” klinkt het tevreden. Deen valt uit het klassement maar kan na een snelle reparatie buiten competitie weer verder rijden “we gaan nog even vijf proefjes lol maken”.

Achter Van de Laar duikt Maurice Kuijstermans als tweede op. “Kleine dingetjes maken vaak grote verschillen” benadrukt hij als hij uitlegt hoe hij zijn auto fine tuned voor de laatste paar proeven. “We staan mooi tweede met de Rally4 tussen de Rally3’s, daar ben ik toch wel blij mee” klinkt het tevreden. De laatste podiumplek in de klasse Rally3/4 gaat naar Anja van Loon die genoot van de mooie proeven en na een leuk duel René Jeths nipt weet af te troeven. Jeths groeit in zijn debuutjaar wel snel door en behaalt zijn beste resultaat van het seizoen.

Henri Kamphuis legt beslag op de tweede plaats in de Rally5 en zesde algemeen, voor John Coumans en Renaldo Lier die opnieuw een podium behalen. Met weer een goed resultaat bekronen ze een mooi seizoen met een tweede plaats in het Rally5 kampioenschap en zelfs een derde plaats in het algemeen klassement. Achter Coumans is de vierde plek in de Rally5 voor Maikel Verkade die in zijn derde wedstrijd het gaspedaal steeds beter weet te vinden. Elbert Deij sluit zijn eerste wedstrijd met Martin Nortier als navigator af als vijfde Rally5 en negende algemeen.

Jeroen Klein Kromhof komt na zijn uitval op vrijdag nog net de top tien binnen voor Renee Schwietert die elfde wordt en ondanks de vele neutralisaties geniet: “Het was erg leuk, top proeven! Je moet hier echt luisteren naar je navigator en de notes moeten kloppen, gelukkig hadden we alles goed op papier staan.” Ze troefde Ingmar Kobes die met name op vrijdagavond nog wat moeite had om het ritme te vinden. Het was hard werken voor Kobes “Zweten man niet normaal” die wel genoot “maar echt technische proeven, heel mooi!”

Hendri Klein Kromhof kon na zijn uitval op vrijdagavond geen rol van betekenis meer spelen en komt als voorlaatste binnen. Esmee den Hartig mag de rijen sluiten. Nadat ze op vrijdag niet fit de strijd moest staken zette ze op zaterdag door om toch de wedstrijd uit te rijden, wat lukte, om zo het weekend positief af te sluiten.

Nard Ippen en Mark Bierbooms

Foto’s: Motul Clio Trophy Nederland

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws