Op de ‘coronakoffie’ met Jean-Paul Klinkers

Wie kent het niet, wanneer de winnaars van een bepaalde rally over het eindpodium rijden en er luid ‘Champagne’ door de boxen klinkt? De stem van Jean-Paul Klinkers is in menig rally sinds jaar en dag een vertrouwd item. Maar de versterker staat op 0, de microfoon staat op off en het is ook aan die kant dus heel stil. Wij gingen op de denkbeeldige koffie bij Jean-Paul Klinkers, bekendste rallyspeaker uit de lage landen en geëerd en gekend tot ver buiten de landsgrenzen. Wij vroegen aan de sympathieke Jean-Paul welk impact het coronavirus kan hebben op de rallysport en op zijn job.

“De impact, vooral voor de kleine rally’s en VAS-wedstrijden kan vooral op financieel vlak een probleem geven. Over de afgelaste wedstrijden, waarvan men nu meestal denkt dat die later door zullen gaan, stel ik wel mijn vragen. Daar zijn naar mijn mening geen data meer voor vrij in een overvolle kalender. Of die gaan samen vallen met andere evenementen in stad of dorp of andere rally’s, wat ook weer voor het nodige weerwerk zal zorgen. Voor de grote rallyteams zal dit financieel ook niet goed zijn. De kampioenschappen (VAS, BRC,WRC,…) worden ingekrimpt. Hoe maakt men dan een volwaardig kampioenschap? Men kan ook zeggen dit jaar geen kampioenschap, maar wat dan met de Haspengouw?

Zoals gezegd kan dit voor sommige wedstrijden misschien een organisatieprobleem gaan geven in de toekomst, gezien er dit jaar geen inkomsten, sponsoring, e.a. zijn. Een doodsteek is misschien een groot woord, maar niet organiseren zal wel bij velen lang blijven nazinderen.

Wanneer we terug een rallywagen te zien zullen krijgen is echt koffiedik kijken. Ik hoop dat ik in de kattenstad (Ieper) terug de microfoon mag vastpakken, maar wat als de coronasituatie nog niet onder controle is? Gaan de buitenlanders, en vooral de deelnemers aan het Brits kampioenschap, naar Ieper komen, nu bij hen vermoedelijk geen autosport is voorzien tot 30 juni? En hoe evolueert deze ziekte in de verschillende landen, daar zal Super Stage, organisator van de rally van Ieper, ook moeten rekening mee houden. Dus ik heb voor Ieper een kleine hoop dat de rally doorgaat, als de ploeg de voorbije weken heeft kunnen doorwerken tijdens de lockdown. Maar ik duim, het is een fantastische ploeg.”

Met wat houdt een ‘werkloze’ speaker zich dan bezig in het weekend?

“Door dat mijn tweede hobby, het carnaval, ook grotendeels is weggevallen, alsook de rally’s waar ik moest werken in Nederland en Duitsland, houd ik mij bezig om terug te kijken naar oude dvd’s van alles wat maar autosport is. We hebben ook met een 10-tal rallyfanaten een eigen app waar ook de laatste nieuwtjes over rally’s, piloten, co-piloten en organisaties worden bekeken. Voor de rest zit ik hier alleen maar naar de muren te kijken, ik die moet kunnen bewegen en vliegen. Al heb ik ook wel enkele huishoudelijke klusjes te verrichten. Verder wil ik alles in het oog houden hoe en wat Covid-19 gaat uitspoken. Natuurlijk wordt het uitkijken naar de geboorte van mijn tweede kleinkind in mei. En hopen dat we weer vlug de geur van rubber en benzine kunnen opsnuiven.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws