Stap in de Lexus LC 500 Convertible, laat het dak neer en geef gas. De diepe toon die u uit de krachtige V8-motor haalt, geeft onmiddellijk aan dat een opwindende rit in het verschiet ligt.
Dit alles maakt deel uit van de uitzonderlijke zintuiglijke kwaliteit die Lexus in zijn eerste softtop-model heeft geïntegreerd: net zoals de elegante stijl een streling is voor het oog, stimuleert het motorgeluid de geest. Creëren van de juiste auditieve kwaliteit was een belangrijke doelstelling voor het ontwikkelingsteam, en daarvoor was precisietechniek vereist.
Geïnspireerd door de LFA Supercar
Het belang van het motorgeluid is bij Lexus terug te voeren tot de LFA, de ultra-exclusieve, met de hand gebouwde supercar van Lexus. De specialisten die aan zijn V10-krachtbron hebben gewerkt, hebben de verschillende kwaliteiten geïdentificeerd die samen de ideale “geluidsatmosfeer” creëren.
Bij de LC Convertible moest de kracht van het V8-motorgeluid in evenwicht worden gebracht met een stilteniveau in de cabine dat alle misvattingen over rijden in een cabriolet weerlegt – Lexus noemt dit de “harmonie van tegengestelden”.
Om het maximale effect te verzekeren, verandert het geluid van de motor overeenkomstig het stijgen of dalen van het toerental, waarbij het geluid krachtiger en indringender wordt naarmate de bestuurder het gaspedaal bedient en de tientraps automaat schakelt. Ook het uitlaatgeluid verhoogt het effect. Tijdens zachtjes cruisen wordt het geluid echter getemperd, zodat een gesprek probleemloos mogelijk is wanneer het dak neergelaten is.
Het perfecte motorgeluid creëren
Een continu pulserend geluid is typisch voor een krachtige atmosferische V8-motor zoals de vijf-liter motor in de LC 500 Convertible. Dankzij akoestische technologieën heeft Lexus dit kunnen combineren met spectrale harmonie (perfecte geluidsintervallen die aangenaam zijn voor het oor), stereogeluid om geluidsdiepte te creëren, en formanten – kwaliteiten die de zintuigen prikkelen en een gevoel van welbehagen geven.
Met Active Noise Control worden de in de wagen ervaren geluidsfrequenties “gezuiverd”. De luidsprekers sturen namelijk anti-pulsgeluiden uit, die onaangenaam dendergeluiden van lage frequentie uit de motor en aandrijflijn tegenwerken.
In de LC Coupé wordt het lawaai in de cabine bewaakt door een microfoon in het dak, maar bij de Convertible moest de microfoon worden verplaatst naar de hoofdsteun van de bestuurder. Doordat de microfoon zich nu dichter bij het oor van de bestuurder bevindt, kan hij een ruimer frequentiebereik opnemen, maar moest ook een complex algoritme worden berekend om in elke stoelpositie nauwkeurige resultaten op te leveren.
Stilte van coupé-kwaliteit
Hoewel de LC Convertible een soft-top heeft, wou Lexus toch dezelfde stiltegraad verzekeren als in de LC Coupé. Op basis van akoestische simulaties werd nagegaan waar dominante geluiden in de ruimte binnendrongen, zodat de omvang en de locatie van het geluidsisolerende en geluidsabsorberende materiaal konden worden berekend.
Met name de opbergruimte achter de achterbank voor het inklapdak vormde een uitdaging, want hierlangs kon lawaai van banden en uitlaat in de cabine binnendringen. Er was onvoldoende ruimte voor extra geluidsisolerend materiaal, dus moest het team het bekledingsmateriaal zelf aanpassen. Door lucht doorheen de structuur te laten gaan en geluidsabsorberend materiaal aan de achterkant te voorzien, slorpt het volledige oppervlak van de opbergruimte het lawaai op.
Omdat deze zone zichtbaar is en deel uitmaakt van het interieur van de wagen, moest het er ook mooi uitzien. Lexus beoordeelde verschillende materialen en koos uiteindelijk een materiaal dat meestal wordt gebruikt voor de bekleding van de vleugels rond de wielen. Dit materiaal voldoet aan de veiligheidsnormen en heeft, wanneer het met extra densiteit wordt aangebracht, het juiste uitzicht.