Als veiligheid belangrijker wordt dan snelheid … de rol van de ŠKODA FABIA Rally2 evo als beschermengel

Motorsport kan gevaarlijk zijn. Maar de veiligheidsuitrusting van moderne rallywagens zoals de ŠKODA FABIA Rally2 evo geeft de bemanning betere kansen dan ooit om zelfs de meest angstaanjagende offroad-excursies te ontvluchten.

Een half dozijn airbags en talrijke geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS), die tegenwoordig in elke wegauto van ŠKODA voorkomen, zijn geen optie voor het meest sportieve model van het Tsjechische merk – de ŠKODA FABIA Rally2 evo. Elektronisch geactiveerde systemen zouden simpelweg te gevoelig zijn voor de enorme g-krachten op het supersnelle asfalt, ongeveer dertig meter lange sprongen en de vermoeiende grindwegen van het FIA World Rally Championship (WRC).

In plaats daarvan moet ŠKODA’s kanshebber voor de topseries en talloze lagere kampioenschappen van de rallysport vertrouwen op pure machinebouw als het gaat om de veiligheid van inzittenden.

De veiligheidsuitrusting van een internationaal in aanmerking komende rallyauto moet voldoen aan strenge regels, opgesteld door het sportbestuur FIA. Daarom wordt elke ŠKODA FABIA Rally2 evo alleen gebouwd door het fabrieksteam ŠKODA Motorsport in Mladá Boleslav. “Het is onze verantwoordelijkheid om optimale kwaliteit te garanderen, niet alleen voor prestatiegerelateerde onderdelen, maar ook voor elk onderdeel om de bemanning te beschermen”, benadrukt Michal Hrabánek, directeur van ŠKODA Motorsport.

De rolkooi – eerste verdedigingslinie

Als het echt misgaat, laten we zeggen met een meervoudige rol door een Fins bos, is het de belangrijkste taak van de veiligheidsuitrusting van een rallyauto om de cockpit zo goed mogelijk in vorm te houden. Dat is voornamelijk het werk van de ingelaste rolkooi. In het geval van de ŠKODA FABIA Rally2 evo doorkruist ongeveer 34 meter stalen buizen het interieur. In een gewone wegauto zou dit passagiersruimte genoemd worden. De sterkste buis heeft een diameter van 50 millimeter, de meeste andere zijn tussen de 40 en 35 mm dik. De zijruiten zijn gemaakt van polycarbonaat met een minimale dikte van 3,8 mm en moeten volgens de technische voorschriften gemakkelijk zonder gereedschap te verwijderen zijn. De longitudinale, laterale en diagonale staven in de deuropeningen, onder het dak, rond de voorruit en achter de stoelen zijn gemaakt van naadloos, koudgetrokken, niet-gelegeerd koolstofstaal, waarvoor tijdens de opbouw van de wagen lassers met een speciale certificering nodig zijn.

Het computerondersteunde ontwerp van de rolkooi zorgt niet alleen voor overlevingsruimte voor bestuurder en bijrijder, zelfs als de carrosserie ernstig is vervormd, maar het is ook een integraal onderdeel van het chassis van de auto. Het verhoogt de torsiestijfheid van de auto aanzienlijk en maakt het zeer gevoelig voor de kleinste wijzigingen in de setup.

Net als voor passagiers van een wegauto komt het grootste gevaar voor een rallyploeg voort uit zijdelingse impact. Terwijl in een model uit de ŠKODA FABIA-serie een combinatie van B-stijl, deurversteviging en airbags als bescherming wordt gebruikt, heeft zijn racebroer een rolkooi met twee deurstangen als belangrijkste bescherming tegen een zijdelingse aanrijding. Bovendien heeft de rallywagen een energieabsorberende structuur die bestaat uit absorberend schuim en composiet deurpanelen die zich tussen de buitenhuid van de deur en de bemanning bevinden.

Interactie tussen stoel en harnas

Een straatauto met de chassisstijfheid van een rallyauto zou elke standaard crashtest met weinig vervorming van de carrosserie doorstaan, maar de krachten die op de inzittenden zouden worden uitgeoefend, zouden veel te hoog zijn. Maar rallycrews zijn niet alleen superfit en kunnen veel grotere g-krachten aan dan de gemiddelde coureur. Bovendien bieden hun persoonlijke uitrusting, racestoelen en zespuntsveiligheidsgordels een betere bescherming dan hun wegauto-equivalenten.
Professionele chauffeurs gebruiken meestal op maat gemaakte, strakke kuipstoelen, die de beweging van het lichaam bij zijdelingse acceleratie tot een minimum beperken. De verplichte zespunts veiligheidsgordel houdt het lichaam vast aan de stoel en sluit het gevaarlijke effect van onderzeeër uit. Het omhullen van het hoofd – vaak “oren” genoemd – voorkomt dat het hoofd bijvoorbeeld gevaarlijk beweegt tijdens het rollen. Bovendien is het gebruik van een hoofd- en neksteunsysteem verplicht. Het systeem verbindt de helm met het lichaam door middel van riemen om de borst of door een neksteun. In combinatie met de zespunts veiligheidsgordel beperkt het systeem de longitudinale beweging van het hoofd, waardoor de bemanning wordt beschermd tegen ernstig nekletsel bij een frontale botsing of een aanrijding van achteren.

Om bij een ongeval zo min mogelijk kans te geven, is elke ŠKODA FABIA Rally2 evo uitgerust met ingebouwde brandbestrijdingssystemen naast handblussers. De nozzles zijn gericht op de bemanning en bedekken de motorruimte indien nodig met schuim. Dit systeem kan van buiten de auto worden geactiveerd, bijvoorbeeld door een marshall. Voor de zekerheid gebruikt ŠKODA Motorsport afstandsschakelaars met een verhoogd frame. Het zou niet de eerste keer in de WRC-geschiedenis zijn dat zo’n systeem wordt per ongeluk geactiveerd door iemand die enthousiast op de motorkap klapt.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws