10 verrassende feiten over de vernieuwde Lexus LC Coupé

De LC Coupé is een van de meest opvallende en innovatieve auto’s die Lexus ooit heeft gebouwd. Zijn elegante en krachtige styling wordt alom geprezen als een meesterwerk van modern autodesign. Maar dit meervoudig bekroonde model maakt natuurlijk niet alleen indruk door zijn fraaie uiterlijk, zoals blijkt uit onze opsomming van een aantal verrassende feiten over de LC.

De LC omvat een groot aantal intrigerende elementen, van geavanceerde laktechnologie tot de vorm van de portiergreep en zelfs de klinknagels die bij de bouw van de auto worden gebruikt. Elk element is een voorbeeld van de ongelooflijke aandacht voor details en ambachtelijke kwaliteit die alle Lexus-modellen kenmerken.

Structural Blue: een natuurlijke kleur gemaakt met laktechnologie

Wanneer u naar een stralend blauwe tropische vlinder kijkt, zit de intense kleur die u ziet niet in de vleugels van het insect zelf. De kleur ontstaat door de manier waarop de vleugels het licht weerkaatsen. Zo kwamen we op het idee voor Structural Blue, een lakkleur op basis van een pigment met microdeeltjes die de weerkaatsing van het licht nabootsen, net zoals in de natuur. Wanneer u rechtstreeks naar de LC kijkt, is het blauw opvallend helder. Maar kijkt u vanuit een hoek, dan wordt de tint merkbaar donkerder: een effect dat de spectaculaire welvingen van de coupé benadrukt. Het lakproces is zo complex dat slechts drie auto’s per dag gelakt kunnen worden en de productie beperkt is tot 300 exemplaren.

Spijlengrille: variatie op een kenmerkend Lexus-designelement

De spijlengrille is een designkenmerk van elke nieuwe Lexus en geeft uitdrukking aan het essentiële karakter van elk model. De grille van de LC Coupé bestaat uit honderden afzonderlijke blokjes die een maaspatroon met krachtig 3D-effect vormen. Van onder naar boven krijgt het patroon een andere grootte en visuele spanning. Het design staat niet op zich, maar creëert dynamische lijnen die via de carrosserie terugvloeien naar de achterkant van de auto. En als u oog voor detail hebt, zult u merken dat de chromen buitenrand van de grille niet doorloopt tot bovenaan. In plaats daarvan is er een onderbreking die de motorkap zelf opneemt in het spijlendesign.

Led-koplampen: compacte helderheid

Lexus heeft een nieuwe technologie toegepast om ultracompacte LED-koplampen voor de LC te ontwikkelen: een PES-lens (Polaric Ellipsoid System) met een minder dan half zo grote diameter als een normale LED-lamp. Deze zorgen ondanks hun kleine afmetingen voor een uitstekende verlichting en maken een platte, elegante koplampunit mogelijk. Elke unit bevat een LED-koplamp met drievoudige lens en dagrijverlichting in het kenmerkende lampdesign van Lexus.

Portierbekleding: uitmuntend design

Het designeffect van de LC blijft niet beperkt tot de spectaculaire carrosserie. Lexus heeft net zo veel aandacht besteed om het interieur van de coupé, met name de portierbekleding, te perfectioneren. De portierbekleding oogt gedrapeerd met vloeiende, ingesneden lijnen die voor een aantrekkelijke schaduwwerking zorgen. Het gebruik van chromen accenten en contrasterende materialen maakt de bekleding zeer prettig om aan te raken en draagt bij aan de luxueuze sfeer.

Portiergrepen: functionele schoonheid

De LC is de eerste Lexus met vlak gemonteerde portiergrepen. Wanneer het portier gesloten is, steekt er niets uit het oppervlak van het portier, zodat de gewelfde lijnen niet onderbroken en de aerodynamische prestaties van de auto niet negatief beïnvloed worden. Wanneer de portiergreep wordt gepresenteerd, licht het oppervlak direct eronder gedurende 15 seconden op; wanneer het portier wordt gesloten, dooft het licht geleidelijk.

Luchtsleuven achter: aerodynamische accenten

Normaal zijn de luchtsleuven van een auto noodzakelijk voor de koeling, maar op de Lexus LC helpen ze ook om de aerodynamische prestaties te perfectioneren. De sleuven die zich vlak achter de portieren bevinden, laten de lucht vlotter langs de zijkanten van de auto stromen, zodat er minder verstoring en geluid is. Voor de bestuurder versterkt dit het gevoel dat de achterbanden volledig in contact zijn met het wegdek, terwijl het ook bijdraagt aan de uitstekende rijeigenschappen en -prestaties van de coupé.

Manhattan Orange: gekleurd door New York

Voor 2020 heeft Lexus een spannende nieuwe kleur geïntroduceerd voor het interieur van de LC. Deze kleur met de naam Manhattan Orange is gebaseerd op de beroemde Manhattanhenge, het felle lichteffect dat zich twee keer per jaar voordoet wanneer de ondergaande zon precies het beroemde rechthoekige stratenpatroon van de stad volgt. In het interieur zorgt deze kleur voor een exclusief en avant-gardistisch gevoel.

Zelfponsende klinknagels: innovatie op de productielijn

De zelfponsende klinknagels die worden gebruikt om de LC Coupé te bouwen, kunt u niet zien, maar u zult de voordelen ervan zeker waarderen, want ze maken de auto sterker en stijver. Deze eigenschappen zijn essentieel voor een responsief rijgedrag en een betere bescherming bij aanrijdingen. De klinknagels zijn een innovatieve methode om verschillende metalen veilig samen te voegen wanneer conventioneel lassen niet mogelijk is. In de LC worden ze gebruikt om aluminium en staal in de onderbouw van de auto met elkaar te verbinden. Lasergeleiding zorgt daarbij voor de hoogst mogelijke nauwkeurigheid.

Schakelpeddels: verbanden met elke rit

Lexus wil dat iedere bestuurder zich volledig één voelt met de LC wanneer hij of zij achter het stuur gaat zitten. Voor elk detail heeft Lexus daarom een mensgerichte benadering gevolgd. Dat geldt ook voor het ontwerp van de schakelpeddels, waarmee de bestuurder het schakelen kan beheersen. Ze zijn gemaakt van koel, prettig aanvoelend magnesium en zodanig gevormd dat ze instinctief te gebruiken zijn wanneer de handen van de bestuurder zich in verschillende posities om het stuurwiel bevinden. Door de hoge ontwerp- en bouwkwaliteit behouden ze hun superieure afwerking en gevoel.

Carrosseriematerialen: meer sterkte, minder gewicht

De LC Coupé is niet alleen een auto die perfect in balans is, maar bevat ook verschillende metalen en materialen om sterkte te bieden en gewicht te besparen. Het is belangrijk om het juiste materiaal te gebruiken op de juiste plek. De motorkap en voorspatborden zijn daarom gemaakt van aluminium, dat gewicht bespaart en de kans op verwonding van voetgangers verkleint. Voor de portieren wordt een mengsel van materialen gebruikt, waaronder een met carbon versterkte sheet moulding compound (CSMC) en aluminium. Deze constructie bespaart ongeveer de helft van het gewicht van een conventioneel autoportier, wat bijdraagt aan het lage zwaartepunt en de uitstekende rijeigenschappen van de LC.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws