Acht verbazingwekkende feiten over de eerste volledig elektrische Lexus

De nieuwe, volledig elektrische Lexus UX 300e urban crossover is ontwikkeld voor opwindend rijplezier in de stad en toont 15 jaar Lexus-expertise op het gebied van elektrisch aangedreven voertuigen, samen met een hele reeks nieuwigheden aan de binnen- en buitenkant.

De UX 300e heeft een scherp oog voor detail, zoals blijkt uit slechts een greep uit de verbazingwekkende feiten die we over deze crossover kunnen vertellen. Samen helpen ze innovatie, precieze engineering en uitmuntend vakmanschap tot leven te brengen in een wel heel bijzondere auto.

Aerodynamische details

De UX 300e vertoont een reeks innovatieve aërodynamische eigenschappen die de prestaties, de geruisloosheid en het rijbereik ervan verbeteren. De onderste grillekleppen vooraan gaan automatisch open en dicht afhankelijk van de koelbehoeften, waardoor de luchtweerstand tot nauwelijks 0,31 wordt verlaagd. Het achterste combinatielicht vermindert de luchtdrukveranderingen met ongeveer 16 procent, wat bijdraagt aan de stabiliteit van de achterkant in bochten en bij zijwind. Naast de bescherming van de carrosserie tegen grind, verbeteren de wielkasten het rijgedrag dankzij een knik in de bovenkant van het lijstwerk die de verticale oscillatie in bochten tenietdoet. De luchtventilerende wielen zijn voorzien van aerodynamische spaakkappen waarvan de vorm vergelijkbaar is met die van de ‘Gurney flap’ op F1-bolides om de luchtstroom te regelen.

Meer baggageruimte

Veel elektrische auto’s moeten kiezen tussen baggageruimte en interieurruimte. Dankzij het intelligente ontwerp, waarbij de compacte lithium-ionbatterij onder de achterstoelen en de cabinevloer is geïnstalleerd, is de kofferbak van de nieuwe UX 300e zelfs groter dan die van de UX 250h en genieten de achterpassagiers van nagenoeg dezelfde hoofdruimte.

Verwarmde achterbank voor een langere batterijduur

De UX 300e heeft een verwarmde achterstoelen, die de inzittenden niet alleen luxueus comfort biedt maar ook voordelig is voor de batterijduur omdat de behoefte aan airconditioning wordt verminderd.

Lederen stoelen met ‘sashiko’ stiksel

De UX 300e is voorzien van lederen stoelbekleding op basis van ‘sashiko’, een traditionele Japanse stiktechniek die gebruikt wordt om een beschermende wattering op judo- en kendopakken aan te brengen. De vakmensen van Lexus stikken volgens mathematische lijnen die aansluiten bij het perforatiepatroon en de ventilatieopeningen van de stoel voor een visueel effect dat de grille van de cross-over weerspiegelt. Het resultaat is een subtiele samensmelting van kunst en functionaliteit.

De wetenschap achter het geluid van portieren

Aangezien dit het eerste contactpunt van een bestuurder met een auto is, werkten de geluidsingenieurs van Lexus samen met neurale wetenschappers om het ultieme autoportiergeluid te ontwikkelen. Op basis van onderzoek naar de hersengolven die bij het sluiten van het portier van een auto ontstaan, selecteerde het team exclusieve materialen en paste het de portiervorm met tienden van een millimeter aan om een bevredigend, geruststellend geluid te krijgen. Om het juiste geluid bij het sluiten te waarborgen, luisteren de Takumi-vakmensen van Lexus in een speciale ‘stilteruimte’ naar elk UX-portier en stellen ze de portieren indien nodig bij voordat de auto de fabriek in Kyushu verlaat.

Draadloos verlichte ventilatiebedieningsknoppen

De UX 300e Luxury-uitvoering heeft verlichte ventilatiebedieningsknoppen met een draadloze LED-lichtbron die door elektromagnetische inductie wordt gevoed. Dit geavanceerde maar elegante detail helpt de bestuurder of voorpassagier om in het donker de ventilatiebedieningsknop te vinden. Hoewel de verlichte knop slechts 3 mm in doorsnee is, zorgt deze bovendien voor een geruststellend gevoel van diepte.

Ruitenwissers die stoppen voor passagiers

Het ruitenwissersysteem van de UX 300e behoort tot de meest innovatieve in zijn soort: het is niet alleen uitgerust met een automatische sensor, maar kan ook geleidelijk vertragen om de concentratie van de bestuurder niet te verminderen. De ruitenwissers, waarvoor Lexus het principe van ‘omotenashi’ (Japans voor ‘gastvrijheid en beleefde bediening’) heeft gevolgd, stoppen automatisch wanneer een portier wordt geopend om te voorkomen dat passagiers nat worden bij het in- of uitstappen.

Nauwkeurig gemonteerde achterklep

Om ervoor te zorgen dat de achterklep van elke UX 300e soepel werkt, worden de klep en de opening eromheen voorafgaand aan de montage op ongeveer 200 referentiepunten gemeten. De gebruikte digitale meetapparatuur kan zelfs minieme verschillen in temperatuur en vochtigheid registreren. Op basis van deze gegevens kunnen de ervaren vakmensen van Lexus de achterklep van elke UX dan precies laten passen, zodat deze nog jarenlang perfect open en dicht gaat.

De Lexus UX 300e wordt vóór het einde van het jaar in een aantal geselecteerde Europese markten geïntroduceerd en zal begin 2021 ook op de Belgische markt worden aangeboden

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws