Steve McQueen had gelijk!

Half maart werd plots de pauzeknop ingedrukt in het Belgisch Kampioenschap rally, net toen de deelnemers in de startblokken stonden voor de Spa Rally. Het BK maakt zich echter op voor een geanimeerd seizoenseinde. Op amper twee maanden tijd staan er niet minder dan vijf meetings geprogrammeerd in het Jobfixers Belgian Rally Championship, nadat de kalender compleet overhoop werd gehaald door enkele uitgestelde en zelfs afgelaste afspraken. We beginnen met twee rally’s die hun debuut maken op het nationale niveau: de Aarova Rally Oudenaarde (op 11 oktober, in Oudenaarde) en de South Belgian Rally (geprogrammeerd op 24 oktober in Vresse-sur-Semois). Vervolgens prijken er enkele traditionele namen op het menu: de Condroz rally (7 en/of 8 november), de Renties Ypres Rally Belgium (20-22 november) en de Spa Rally (12-13 december), waarbij de twee laatstgenoemde rally’s uiteraard op een zeer ongebruikelijke datum doorgaan.

Vincent Verschueren, vijfde in de Rally van Haspengouw op de nieuwe Volkswagen Polo GTI R5 van het GoDrive team, kan niet wachten tot het nationale kampioenschap herneemt. Een afspraak met de Belgisch Kampioen uit 2017!

Vincent, hoe heeft u deze lange periode zonder rally’s beleefd?

“Ik moet toegeven dat het niet eenvoudig was. Rally, dat is mijn passie. Het is wat me drijft om telkens dat stapje verder te gaan. Ik realiseerde me tijdens die lange weken hoeveel ik de rally miste. Om het met de woorden van Steve McQueen te zeggen, racen is het leven en alles ervoor of erna is simpelweg wachten. Behalve dat dat wachten hier wel bijzonder lang duurde.”

U heeft echter al opnieuw kunnen plaatsnemen achter het stuur in competitie.

“Ja, ik heb op 30 augustus deelgenomen aan de Monteberg Rally. Het was het eerste evenement dat in België op poten werd gezet na de lockdown en voor mij was het een blij weerzien met mijn Polo GTI R5. Het regende en de omstandigheden waren uiterst delicaat. Er was ook veel modder en de grip veranderde van het ene moment op het andere. Het was een uitgelezen kans om onze Polo GTI R5 beter te leren kennen in deze omstandigheden en we weten nu beter in welke richting we moeten werken op vlak van afstelling. Op sportief vlak liet ik goede chrono’s optekenen en stond ik op de tweede plaats tot ik op de laatste KP van de baan ging na een lekke band. Ik heb die mooie dag dus niet op het podium kunnen besluiten, maar dat was eigenlijk maar bijzaak.”

Hoe ziet het einde van jouw seizoen eruit?

“Ik zal bij minstens drie van de vijf nog te betwisten rally’s van het Belgisch Kampioenschap aan de start staan. Uiteraard te beginnen met de Aarova Rally Oudenaarde, welke wordt verreden op een vijftiental kilometer van mijn woonplaats. Voordien was dit een regionale rally, en won ik tweemaal, in 2016 en 2018. Uiteraard zal de concurrentie ditmaal steviger zijn, met het gros van de tenoren uit het BK. Gezien het niveau van onze concurrenten, kan ik je nu al vertellen dat het er snel aan toe zal gaan.”

Hoe zou je het parcours in de regio van Oudenaarde omschrijven?

“Atypisch. Het is niet echt een parcours dat te vergelijken is met West-Vlaamse rally’s als Ieper, de TAC Rally of de Omloop van Vlaanderen. Het is echter evenmin een typisch Waalse rally als Spa, de Rally van Wallonië, de East Belgian Rally of de Condroz. Ik zou eigenlijk durven zeggen dat het parcours midden tussen die twee in ligt! Ik denk dat het zeer interessant zal zijn.”

In welke twee andere rally’s zullen we de VW Polo GTI R5 #46 aan het werk zien?

“Het is de bedoeling om ook aan de start te staan in de Condroz en in Ieper. We werken echter nog aan de budgetten voor een bijkomende rally. Spa is de seizoensfinale en, als we nog kans maken op de titel, willen we alles in het werk stellen om ook die manche te betwisten.”

Hoe kijk jij naar de nieuwe rally’s op de kalender?

“Het is enorm positief dat het seizoen, ondanks alles, nog steeds zes rally’s zal tellen! We weten allemaal hoe moeilijk het is om een meeting te organiseren en de actualiteit onderlijnt de moed van de organisatoren. Ik ben hen dan ook dankbaar! Op sportief vlak kan ik stellen dat elke nieuwe rally een nieuwe uitdaging is en dat motiveert me enorm.”

Wat mogen we nog verwachten dit seizoen?

“Het belangrijkste voor ons, het team en de mensen van GoDrive, is om de nieuwe Polo GTI R5 onder de knie te krijgen. Om de gekende redenen is dit seizoen helemaal anders dan gebruikelijk en de rally’s zullen elkaar in snel tempo opvolgen. Het eerste doel is om klaar te zijn voor de start van het seizoen 2021, maar we gaan geen kans onbenut laten om voor dat moment reeds goede resultaten neer te zetten!”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws