Tom Rensonnet: “Vol ongeduld om te starten in het Belgische rallykampioenschap”

Volgende zondag neemt het Jobfixers Belgian Rally Championship de draad opnieuw op, met de Aarova Rally. Op voor hen nieuwe wegen zullen Tom Rensonnet en Renaud Herman proberen om de finish te halen, en onderweg progressie te boeken.

Het is een vreemd seizoen. Op het moment waarop hij eigenlijk het slot van zijn Belgische programma had moeten aansnijden, begint Tom Rensonnet pas. Zijn grote debuut in het Belgische rallykampioenschap, dat maakt hij volgende zondag in Oudenaarde.
“Het wordt nochtans niet mijn eerste rally”, stelt de winnaar van het RACB National Team Stuurwiel.

Inderdaad. Recent bestuurde het duo Rensonnet-Herman hun Peugeot 208 Rally 4 in de Rallye-sprint du Trèfle in Froichapelle.

“’s Ochtends stonden de wegen onder water, maar langzaam droogden ze op. Dat gaf me meteen de gelegenheid om te voelen hoe snel de grip kan veranderen”, geeft de rijder toe. “Tot dan had ik nooit een rally gereden, dus ik moest me ook vertrouwd maken met de basisregels van de discipline: het gesloten wagenpark, het binnenrijden van de tijdszone… In de loop van de wedstrijd heb ik ook geleerd hoe je best diep snijdt in sommige bochten, en in andere dan weer niet.”

Die korte wedstrijd was ook het verlengstuk van een testsessie.
“Enkele dagen eerder werkten we een test af in de Ardennen. Een honderdtal kilometer, voldoende om me vertrouwd te maken met de auto en te merken hoe efficiënt die wel is.”
Betekent dat dat het duo zondag toch enige ambitie zal koesteren?

“Zeker en vast niet. We snijden deze wedstrijd heel bescheiden aan. Zo hoort het ook voor een debutant. Het doel is om een maximum aan kilometers af te leggen, de Peugeot 208 R4 verder onder de knie te krijgen en – als het weer het toelaat – in de loop van de dag onze tijden wat te verbeteren. We zullen ook van de gelegenheid gebruik maken om ons notasysteem wat te verfijnen. Samen met Renaud, mijn corijder, hebben we op fictieve klassementsproeven heel wat getraind in het nemen van nota’s. Aan Nicolas Gilsoul en Marc Duez vroegen we dan wat ze ervan vonden. Maar we staan nog altijd maar aan de start van dat proces. In de loop van de wedstrijden zullen we onze werkmethode zeker nog moeten bijschaven.”

De Aarova Rally, eerste manche na de lockdown, start op zondag om 8 uur. Er worden 92 km tegen de klok afgewerkt, de finish wordt verwacht rond 17u30.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws