56 wagens ingeschreven voor herfsteditie van de Total 24 Hours of Spa

Een uiterst competitief startveld van 56 bolides, die 11 grote autoconstructeurs vertegenwoordigen, strijden om de zege in de editie 2020 van de Total 24 Hours of Spa (22-25 oktober).

De 72ste editie van de Belgische uithoudingsklassieker is de eerste die in de herfst wordt georganiseerd, wat de uitdaging op het glooiende en zeven kilometer lange circuit van Spa-Francorchamps meteen een extra facet schenkt. De teams en rijders zullen immers met gevoelig lagere temperaturen moeten rekening houden, en zullen tijdens de grootste GT3-race ter wereld ook meer in de duisternis moeten rijden.

De Total 24 Hours of Spa is het hoogtepunt van de GT World Challenge Europe Powered by AWS en de Intercontinental GT Challenge Powered by Pirelli, en het niveau van de deelnemers die zich het op het iconische Belgische circuit tegen elkaar opnemen is hoger dan bij gelijk welke andere race. Niet minder 28 teams zullen een volledige Pro line-up aan de start brengen, wat betekent dat de strijd voor de zege door ’s werelds beste renstallen én rijders zal worden uitgevochten.

Daarnaast zullen in de Ardennen ook 28 wagens ook een klassezege ambiëren, en de strijd in Silver Cup, Pro-Am en Am Cup belooft spannend te worden. Bovendien mag iedere constructeur die een volledig seizoen in de Intercontinental GT Challenge afwerkt tot zes wagens nomineren, wat betekent dat er in deze editie 39 wagens punten kunnen scoren voor het mondiale kampioenschap.

… de voorlopige deelnemerslijst …

Dit zijn de kandidaten op een plaatsje in de geschiedenisboeken, als winnaars van een unieke herfsteditie.

ASTON MARTIN (VANTAGE AMR GT3)

Twee wagens ingezet door Britse renstal Garage 59
Spa-favoriet Maxime Martin versterkt Pro-Am line-up
2 wagens: 1 Silver Cup | 1 Pro-Am

De geschiedenis van Aston Martin in de Total 24 Hours of Spa gaat terug tot hun overwinning in 1948. In 2020 wordt het merk vertegenwoordigd door Garage 59, dat zijn #188 Vantage AMR GT3 inzet in Pro-Am en met de #159 zusterbolide op zoek gaat naar glorie in de Silver Cup. Beide wagens scoorden al een klassezege in het huidige seizoen van de GT World Challenge Europe Powered by AWS Endurance Cup, en de #188 line-up krijgt ook versterking van Aston Martin-fabrieksrijder, lokale held, en overall winnaar in 2016 Maxime Martin.

AUDI (R8 LMS GT3)

Audi Sport zoals steeds sterk vertegenwoordigd in de Ardennen
Merk uit Ingolstadt komt met zegekandidaten overall en in de klassen
8 wagens: 5 Pro | 2 Silver Cup | 1 Am Cup

Ook dit jaar komt Audi sterk voor de dag. De traditionele vertegenwoordigers Audi Sport Team WRT en Audi Sport Team Sainteloc krijgen het gezelschap van Audi Sport Team Attempto, dat voor de eerste keer met fabriekssteun aan de start komt van de Ardense klassieker. De drie renstallen brengen samen nog vier andere wagens aan de start. Twee voor Belgian Audi Club Team WRT, met één full-pro line-up en een andere wagen in Silver Cup. Attempto Racing zet net zoals in de andere races van dit seizoen ook een Silver Cup-auto in, terwijl Sainteloc Racing in de Am Cup voor een extra R8 LMS zorgt.

BENTLEY (CONTINENTAL GT3)

Nieuwe teams K-PAX en CMR naast traditionele vertegenwoordiger Team Parker Racing
Britse merk versterkt rijdersline-up om zegeambities kracht bij te zetten
5 wagens: 3 Pro | 1 Silver Cup | 1 Pro-Am

Bentley komt in Spa met hernieuwde zegeambities aan de start. Twee auto’s staan in de kleuren van het Amerikaanse K-PAX Racing, terwijl ook het Franse CMR een duo Continental GT3’s inzet: één in Pro en één in Pro-Am. Team Parker Racing vervolledigt de vertegenwoordiging van de Britse constructeur, waarbij hun rijders van de Bentley Motorsport Academy in de Silver Cup om de zege hopen te strijden.

BMW (M6 GT3)

Twee wagens met fabriekssteun voor Walkenhorst Motorsport
Boutsen-Ginion Racing zorgt voor Pro-Am ‘Art Car’
3 wagens: 2 Pro | 1 Pro-Am

Het meest succesvolle merk in Spa maakt een grote kans om dit jaar hun recordaantal zeges op 25 te brengen. Walkenhorst Motorsport, net terug uit de States, waar ze in de Indianapolis 8 Hour een dubbel scoorden, kan bij zijn queeste naar een herhaling van de overwinning van 2018 rekenen op een line-up die volledig uit fabrieksrijders bestaat. Ook de #10 Boutsen Ginion Racing machine zal zijn deel van de aandacht krijgen. De wagen, die uitkomt in de Pro-Am Cup, verschijnt aan de start met een adembenemend ‘Art Car’-kleedje, van de hand van Peter Halley.

FERRARI (488 GT3)

Overduidelijke ambities met drie full-pro teams
Ook in Pro-Am komt Italiaans merk sterk voor de dag
6 wagens: 3 Pro | 3 Pro-Am

Ferrari heeft er in de strijd om de algemene zege zelden zo goed voor gestaan. Vaste Endurance Cup-teams AF Corse en SMP Racing krijgen in de Ardennen het gezelschap van een hoogstaand HubAuto team. Zoals gebruikelijk komt het Steigerende Paardje ook in Pro-Am sterk voor de dag. AF Corse, Sky Tempesta Racing en Rinaldi Racing zijn stuk voor stuk kandidaat voor de overwinning in een klasse waar de constructeur uit Maranello in het verleden meer dan eens wist te schitteren.

HONDA (NSX GT3 EVO)

Eén wagen met fabriekssteun en indrukwekkende rijdersline-up
Japanse merk hoopt uitstekende prestatie van 2019 te bevestigen
1 wagen in Pro

Honda snijdt de Total 24 Hours of Spa aan als deel van een volledig seizoen in de Intercontinental GT Challenge Powered by Pirelli. Het ervaren trio Dane Cameron, Mario Farnbacher en Renger van der Zande finishten in de Indianapolis 8 Hour op het podium en hopen Honda’s uitstekende prestatie van 2019 minstens te evenaren. Toen finishte de nieuwe NSX GT3 Evo bij zijn debuut in Spa op een mooie zesde plaats.

LAMBORGHINI (HURACAN GT3 EVO)

Italiaanse merk mikt met drie full pro-teams op eerste zege in Spa
Lamborghini wordt vertegenwoordigd in elk van de vier klassen
8 wagens: 3 Pro | 2 Silver Cup | 2 Pro-Am | 1 Am Cup

Lamborghini’s gooi naar een eerste algemene zege in Spa komt er via twee full-pro teams bij Emil Frey Racing en een derde van regerende GT World Challenge Europe Powered by AWS-kampioen Orange1 FFF Racing. Barwell Motorsport gaat op zoek naar een derde opeenvolgende klassezege, met wagens in de Silver Cup en Pro-Am, terwijl Orange1 FFF Racing in dezelfde categorieën ook wagens laat rijden. Raton Racing zorgt met een wagen in de Am Cup voor een totaal van acht Lamborghini’s aan de start.

LEXUS (RC F GT3)

Tech1 Racing vertegenwoordiger van het Japanse merk
Nieuw Silver Cup-programma voor jong en snel Frans trio
1 wagen in Silver Cup

Voor het tweede opeenvolgende jaar doet Lexus voor de Total 24 Hours of Spa beroep op Franse renstal Tech 1 Racing. Het team uit Toulouse veranderde in de loop van het seizoen van programma, en stapte met jonge rijders Thomas Neubauer, Aurélien Panis en Timothé Buret over naar de Silver Cup. Het trio wierp zich al snel op als een van de snellere rijdercombinaties in zijn klasse, en als ze met de #15 RC F GT3 de neus schoon kunnen houden zal er zeker met Tech 1 rekening moeten worden gehouden.

MCLAREN (720S GT3)

Beroemde Supercar-merk keert terug naar Spa met nieuwe 720S
Optimum Motorsport zet Britse trio Bell/Osborne/Wilkinson in
1 wagen in Pro

McLaren maakt zijn comeback in de Total 24 Hours of Spa, met een nieuwe bolide en een nieuw team, in de vorm van Optimum Motorsport. Ze worden aangevoerd door de ervaren Rob Bell, die al in 2011 voor het eerst voor McLaren aan de start van de 24 uur stond, en ook collega-fabrieksrijder Joe Osborne kan op een indrukwekkende endurance-ervaring buigen. Met ontwikkelingsrijder Ollie Wilkinson als derde man kan Optimum met de 720S mooie ambities koesteren.

MERCEDES-AMG (AMG GT3)

Duitse constructeur vertegenwoordigd door 10 auto’s
Nogal wat zegekandidaten, zowel overall als in de klassen, bij Mercedes-AMG
10 wagens: 2 Pro | 4 Silver Cup | 4 Pro-Am

Niet minder dan 10 GT3-bolides zullen de Mercedes-AMG kleuren verdedigen. Daarbij meerdere mogelijke winnaars, zoals de #4 HRT of de om de titel strijdende #88 AKKA ASP. Zij kunnen beschikken over enkele van de grootste namen van het evenement, en leiden zo de zoektocht naar een eerste zege voor het Duitse merk sinds 2013. Mercedes-AMG is tevens het best vertegenwoordigde merk in Pro-Am en Silver. In elk van de categorieën verschijnen vier Mercedes-AMG auto’s aan de start, stuk voor stuk met een sterke rijdersline-up.

PORSCHE (911 GT3 R)

Met 11 auto’s in totaal het sterkst vertegenwoordigde merk
Een Porsche in elk van de vier klassen
11 wagens: 8 Pro | 1 Silver Cup | 1 Pro-Am | 1 Am Cup

Porsche is vast van plan om voor een tweede opeenvolgende keer te zegevieren in de Ardense etmaalrace, en zet die ambities kracht bij door niet minder dan acht wagens met een volledige pro line-up in te zetten. Het in 2019 winnende trio Kevin Estre, Richard Lietz en Michael Christensen stapt over naar de KCMG-renstal, maar ook bij GPX Racing, Dinamic Motorsport, ROWE Racing en Frikadelli Racing valt er mooi Porsche-fabrieksvolk te noteren. Dinamic zet ook een wagen in Silver Cup in, terwijl vaste Spa-waarde Herberth Motorsport enkele 911 GT3-R in Pro-Am en Am Cup laat rijden.

Op dinsdag 20 oktober worden de eerste oefensessies voor de editie 2020 van de Total 24 Hours of Spa afgewerkt, gevolgd door een heel drukke donderdag, met vrije trainingen, pre-kwalificaties en de eigenlijke kwalificaties. In deze laatste sessie worden de startposities 21 tot 56 vastgelegd, naast de 20 snelste wagens die op vrijdagavond tijdens de Superpole mogen beslissen wie er dit jaar van op pole zal vertrekken. Vanaf de Pre-kwalificaties wordt alle actie live en gratis gestreamd, tot het einde van het evenement. De livestream is te bekijken op de website en Facebook-pagina van de Total 24 Hours of Spa, en het GTWorld YouTube-kanaal. Een uitgebreider uitzendschema van de TV-programmatie volgt binnen afzienbare tijd.

De editie 2020 van de Total 24 Hours of Spa start op zaterdag 24 oktober om 15u30, voor een eenmalige herfsteditie. Omdat in de nacht van zaterdag op zondag wordt overgeschakeld naar het winteruur (drie uur wordt twee uur) eindigt de race op zondagnamiddag om 14u30. De editie 2020 van de Total 24 Hours of Spa is de 20ste die volgens de GT-reglementen wordt georganiseerd, en tevens de tiende met de uiterst succesvolle en in 2011 geïntroduceerde GT3-regels.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws