ERC: reacties uit het team van BMA

Grégoire Munster en zijn corijder Louis Louka (Hyundai i20 R5) zijn het voorbije weekend tweede geëindigd in de rally van Hongarije, de vierde van in totaal zes wedstrijden die meetellen voor het ERC. Behalve die sterke tweede plaats algemeen won het duo ook de juniorencategorie en nemen ze na vier rally’s in die categorie de leiding in de EK-tussenstand. Andermaal een sterke prestatie van Grégoire Munster en Louis Louka. Met Pieterjan-Michiel Cracco (Skode Fabia R5) bracht BMA in Hongarije een tweede wagen aan de start. In zijn eerste wedstrijd sinds de Condroz 2019 eindigde de West-Vlaming als achttiende.

Grégoire Munster blijft internationaal hoge ogen gooien. Tijdens zijn debuutseizoen zou Munster, die de steun geniet van Hyundai Belux en Hyundai Motorsport Customer Racing, de focus op het Jobfixers Belgian Rally Championship richten, ware het niet dat covid-19 het volledige autosportseizoen door elkaar haalde waardoor een ‘oneshot’ in het ERC uiteindelijk resulteerde in voorlopig vier wedstrijden. Enkele weken geleden wonnen Munster-Louka in de Rally Fafe Montelongo de juniorencategorie. Die prestatie werd gisteren dunnetjes overgedaan. 

“Ik blik zeer voldaan terug op deze rally” zegt Grégoire Munster. “Op papier was het een asfaltrally met hier en daar een strook onverhard. Omdat de koorden al snel heel diep werden uitgereden lag het parcours er bijzonder verraderlijk bij en was het risico op lekke banden zeer groot. Het parcours deed me bij momenten terugdenken aan de legendarische klassementsrit van de Clémentine in Spa. Zaterdag hebben we echt gepusht om zo onze positie bovenaan het klassement te bestendigen. Voormalig WK-rijder Andreas Mikkelsen en huidig WK-rijder Craig Breen hadden na de eerste volledige wedstrijddag al een mooie voorsprong. Op mijn beurt had ik ook al een interessante kloof op mijn eerste achtervolger waardoor ik op zondag kon controleren. Eigenlijk kan ik deze wedstrijd samenvatten als een ideale mix van snelheid en risicomanagement. Een tweede opeenvolgende zege bij de junioren is fantastisch, de leidersplaats bij de junioren is dat evenzeer.”

In de algemene tussenstand van het EK staat Munster derde. Bij de junioren neemt hij de leiding over van Oliver Solberg. De kloof tussen beide rijders bedraagt één punt in het voordeel van Grégoire Munster. Opmerkelijk is de rust en zelfzekerheid die de Belgische Luxemburger uitstraalt en de vrijwel constante progressie in zijn resultaten. “We hebben dit seizoen toch al heel wat wedstrijden kunnen rijden waardoor we de wagen beter en beter leren kennen en daardoor de Hyundai beter onder de knie krijgen. Al doende leert men is misschien een cliché, maar het klopt wel. Ik hoop dat we de lijn nog een beetje kunnen doortrekken dit seizoen.”

Vader en BMA-teammanager Bernard Munster is een bevoorrechte getuige van de prestaties van zoonlief. “Ik ben heel trots op Grégoire. Ik kan zijn rally samenvatten als een mix van snelheid en intelligentie. Op zaterdag heeft hij goede tijden gereden om zo zijn plaats bovenaan het klassement af te dwingen. Op zondag heeft hij een zeer slimme wedstrijd gereden, kon hij controleren zonder daarbij de minste fout te maken om dit uiterst verraderlijke parcours. Het resultaat is een fantastische tweede plaats en een tweede opeenvolgende zege bij de junioren.”

Pieterjan-Michiel Cracco nam voor het eerst sinds de rally van de Condroz vorig jaar nog eens plaats achter het stuur van zijn BMA-Jobfixers Skoda R5 met een 18e plaats als resultaat. “Afgelopen woensdag hield ik een heel slecht gevoel over aan de officiële test in aanloop van de rally. Ik had een jaar niet met deze wagen gereden en moest quasi van nul herbeginnen. Dat kwam behoorlijk binnen. Op donderdag en vrijdag hebben we dan de focus gelegd op het maken van goede nota’s. Vrijdagavond was er de superspecial. Ik kende die rit uit het hoofd waardoor er minder stress was. Zaterdag stond in het teken van het opbouwen van de snelheid en opnieuw vertrouwen krijgen in de wagen. We bleven foutloos en begonnen zo met een goed gevoel aan de slotdag. Tijdens de eerste ronde was het opnieuw een beetje aftasten om dan in de slotronde toch een tandje bij te steken. Voluit gaan was het niet, maar het ritme werd wel verhoogd. Ook toen bleef ik foutloos en zo houd ik toch een goed gevoel over aan deze wedstrijd, ondanks een onterecht toegekende minuut straftijd. We hebben dat proberen aan te tonen maar de organisatie had er geen oren naar.”

De volgende EK-wedstrijd is de Rally Islas Canarias (26 – 28 november). De slotwedstrijd van het EK is de rally van Spa half december.

EK-tussenstand na vier rally’s:
1. Alexy Lukyanuk – 116 punten
2. Oliver Solberg – 89 punten
3. Grégoire Munster – 83 punten

EK-tussenstand junioren na vier rally’s: 
1. Grégoire Munster – 125 punten
2. Oliver Solberg – 124 punten
3. Efrén Llarena – 79 punten

Foto’s: persbericht BMA

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws