GR Yaris: de mening van Kris Meeke en Jari-Matti Latvala

Toen Toyota in 2015 zijn terugkeer naar het World Rally Championship aankondigde, was het bouwen van een op de rally geïnspireerde sportwagen deel van het plan. Het was daarbij de bedoeling om de technische kennis en ervaring uit het hoogste niveau van de internationale competitie toe te passen op een nieuwe straatwagen, die ook geschikt is voor wedstrijden en betaalbaar is voor de klanten.

Voor Toyota president Akio Toyoda was de creatie van een sportwagen die volledig door Toyota werd gebouwd – de eerste in 20 jaar – een persoonlijke ambitie. Na de winst in het WRC-constructeurskampioenschap in 2018 was hij van mening dat een winnende wagen essentieel was om wereldwijd herkenning te krijgen als een echte autoconstructeur. 

De GR Yaris is die wagen, volledig vanaf de grond opgebouwd en ontworpen om op de hoogste niveaus te winnen. Dit is het tweede globale GR-model van Toyota, na de succesvolle lancering van de GR Supra in 2018.

Er waren fundamentele uitdagingen, niet alleen op het vlak van de technische knowhow – het moest een wagen worden die de klanten effectief zouden kopen. Van bij het begin werkte het ontwikkelingsteam nauw samen met Tommi Mäkinen Racing om beter te begrijpen hoe de doelstellingen konden worden gerealiseerd. Dit arbeidsintensieve proces drong door tot in de kleinste details. Maar dit leverde fantastische resultaten op met een wagen die een stijve, lichte constructie, een wendbaar en responsief chassis en een krachtige maar compacte turbomotor op ideale wijze combineert. 

Professionele rallypiloten, waaronder leden van het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team, konden met de prototypemodellen rijden en leverden waardevolle feedback. Tests werden ook uitgevoerd door Akio Toyoda in zijn expertenrol als Toyota Master Driver.

De GR Yaris is gebouwd op een uniek platform, een combinatie van het nieuwe GA-B-platform van Toyota (dat zijn debuut maakte op de nieuwe generatie Yaris hatchback) en een achtersectie op basis van het GA-C-platform dat wordt gebruikt voor de Corolla en de C-HR. Het rallyteam beklemtoonde het belang van een laag gewicht, wat wordt weerspiegeld in het gebruik van aluminium carrosseriepanelen en een gesmeed koolstof-composietdak in de carrosseriestructuur. Bovendien werd nauwkeurig onderzocht hoe het gewicht ook in andere onderdelen van de wagen kon worden verlaagd.

Voor de beste aerodynamische prestaties is de carrosserie zelf ook een uniek element: hoewel gebaseerd op de nieuwe Yaris hatchback is dit een driedeursmodel in plaats van een vijfdeursmodel, met een lagere, taps toelopende daklijn. Hiermee wordt de windstroom doelgericht op de grote achterspoiler gericht om extra neerwaartse kracht te genereren. Net zoals bij een wedstrijdwagen geleidt de vorm van de ondercarrosserie de luchtstroom op efficiënte wijze langs de zijkanten van de wagen.

De motor is ook volledig nieuw, een 1,6-liter, drie-cilinder turbomotor. Dit is de krachtigste drie-cilindermotor ter wereld en ook de kleinste en lichtste 1,6 turbo. Hij levert niet minder dan 261 DIN pk en 360 Nm koppel en voldoet daarmee aan de technische voorschriften van de WRC2. De GR Yaris kan daardoor in slechts 5,5 seconden van stilstand naar 100 km/h accelereren, en heeft bovendien een elektronisch begrensde topsnelheid van 230 km/h. De constructie maakt gebruik van kenmerken die rechtstreeks afgeleid zijn van de motorsport, zoals een kogellager-turbo, uitlaatkleppen van grote diameter en zuigerkoeling met meerdere oliestralen.

Een rijklaar gewicht van 1.280 kg geeft de GR Yaris een uitstekende gewicht-vermogenverhouding van 4,9 kg per 1 DIN pk.

Het motorvermogen wordt verdeeld via een nieuw GR-FOUR permanent, elektronisch geregeld vierwielaandrijfsysteem van Toyota. Dit is alweer een op wedstrijdsituaties geïnspireerd kenmerk. Het biedt drie rijmodi met verschillend aandrijfkoppel voor/achter, afgestemd op de specifieke omstandigheden – Normal, Track en Sport.

De mening van:

Jari Matti Latvala en Kris Meeke brachten hun vele jaren rally-ervaring op topniveau in het GR Yaris project in en gaven tijdens de ontwikkelingsfase van de wagen waardevolle feedback bij het testen van prototypes. Het proces is een perfect voorbeeld van de manier waarop Toyota Gazoo Racing zijn technische kennis en ervaring direct kan laten doorstromen naar de ontwikkeling door Toyota van steeds betere wagens voor de weg.

Meeke, die in het seizoen 2019 lid was van het Toyota Gazoo Racing World Rally Team, vertelt: “De eerste tests werden uitgevoerd op bevroren meren in Finland. Als je met spijkerbanden op ijs rijdt, merk je pas goed hoe behendig en responsief de wagen is. Je kan hem manipuleren en ermee spelen en je krijgt een ongelooflijk rijgevoel.”

Latvala, die na zijn terugkeer in de WRC in 2017 gedurende drie seizoenen voor Toyota reed, vertelt: “De GR Yaris komt zeer dicht bij de World Rally-wagen, met zijn responsief gaspedaal en rijgedrag. Meer nog: geen enkele andere wagen op de weg komt er zo dicht bij.”

Hierna hun mening over een aantal essentiële kenmerken en kwaliteiten van de GR Yaris.

GR-Four vierwielaandrijving

Latvala: “Er wordt gekozen voor drie opties. Tijdens normaal rijden werkt de wagen met een 60/40 koppelverdeling voor/achter. Dan is er ook nog 50/50, een optie die voor mij ideaal is om op ijs en grind te rijden, met evenveel koppel voor de voor- en achteras. Dan is er nog 30/70, dit zou ik de circuitmodus noemen – wanneer je de wagen in een bocht wil sturen, wil je extra koppel op de achteras. Dit is in feite hetzelfde wat we op een Yaris WRC tijdens rally’s hebben.”

Aerodynamica

Meeke: “Met de GR Yaris zijn ze er zelfs in geslaagd om de daklijn te wijzigen. Ze ligt achteraan 95 mm lager, zodat je op de achterkant een grote vleugel kan plaatsen, wat de aerodynamica verbetert. Je ziet ook dat er aan de voorbumper heel wat aandacht werd besteed, met een grote luchtinlaat om de motor te koelen.

Licht gewicht

Latvala: “Het dak is gemaakt van een koolstofpolymeer, een zeer licht materiaal. De aluminium vleugels, achterklep en motorkap zorgen ook voor heel wat minder gewicht in vergelijking met staal. De wagen weegt 1.280 kg en dankzij het extra vermogen is de acceleratie heel wat beter. Dit is de beste combinatie – heel veel vermogen in een zeer lichte wagen.”

Meeke: “Dit geeft de wagen een indrukwekkende punch en hij voelt zeer behendig aan wanneer je van richting verandert, en dat is allemaal te danken aan de lichte componenten.”

Motor

Meeke: “De motor is een volledig nieuw ontwerp dat 261 DIN pk en 360 Nm koppel levert, wat echt wel indrukwekkend is – zeker als je weet dat de wagen zo een laag gewicht heeft. Zelfs de motor is een lichte component. Als we al die zaken in overweging nemen, bedraagt de gewicht-vermogenverhouding ongeveer 4,9 kg per pk, wat in dit segment zeer indrukwekkend is.”

Platform en ophanging

Latvala: “De GR Yaris wordt gebouwd in Motomachi, een van de meest geavanceerde autofabrieken ter wereld, waar nog heel veel met de hand wordt afgewerkt. Dit duurt natuurlijk langer, maar als bestuurder voel je het verschil – de wagen is zeer, zeer stabiel en de stijvere ophanging geeft een goed gevoel wanneer je een bocht aansnijdt. In een zuivere prestatiewagen moeten de details heel nauwkeurig zijn, want tijdens rally’s en op het racecircuit maken de details het verschil.”

Meeke: “Met een dergelijke wagen, die klein en licht is en zijn eigen unieke platform heeft, is het duidelijk dat alles werd geoptimaliseerd voor ultiem rijgedrag op de weg, en dat merk je heel duidelijk wanneer je ermee rijdt. Met een onafhankelijke ophanging worden de tractie en de voorwaartse beweging in elke bocht gemaximaliseerd, en dat is uiterst belangrijk voor een prestatiewagen. Met mijn rally-achtergrond kan ik gerust stellen dat deze wagen zich aan alle omstandigheden kan aanpassen.”

Overbrengingsverhoudingen

Latvala: “Aan de overbrengingsverhoudingen werd zeer veel aandacht besteed. De verhoudingen spelen een belangrijke rol wanneer je uit een bocht accelereert. Je wil er dus altijd mee spelen om de maximale prestaties in de gegeven omstandigheden te verkrijgen. Bij de GR Yaris werd dit zorgvuldig uitgekiend, want ze moeten passen bij de karakteristieken van de turbomotor.”

Circuit Pack

Latvala: “Met het GR Yaris Circuit Pack kom je het dichtst bij de Yaris WRC zonder lid te worden van het rallyteam. 

“De Torsen-sperdifferentiëlen geven een optimale verdeling van het koppel over de voor- en achteras. Ze verzekeren een vlotte voorwaartse acceleratie en stabiliteit, want alle vier de wielen draaien tegelijk, zodat er geen zijwaartse trekkracht wordt uitgeoefend. Als je uit de bocht komt, heeft de wagen geen last van over- of onderstuur, maar houdt optimaal de lijn aan die je wilt volgen.

“De ophanging is stijver, zodat de wagen zeer stabiel is in bochten en gemakkelijker te controleren is. Daardoor is de wagen veel behendiger en duidelijk sneller.

“De wielen zijn ultralicht maar ook sterk en de Michelin Pilot Sport 4S banden hebben een goede grip. Ze hechten zeer goed op het circuit en geven een echt goede grip bij afremmen en in bochten, zodat de wagen stabiel blijft.”

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws